Bänkskivor - 5 bra tips hur att välja en passande stenskivaGranitop

Bänkskivor – 5 bra tips för hur man väljer en lämplig bänkskiva i sten

Du funderar på att skaffa en sten bänkskiva, men vet inte exakt vilken du ska välja? Utbud av bänkskivor är extremt varierande och stort. Det är därför vi har sammanställt fem bra tips för dig som gör det slutliga beslutet mycket lättare.

Vacker kontra praktiskt?

På denna punkt skulle det vara klokt att fundera på vad användningen av bänkskivan är. All naturstens material är unika och speciella, men det finns omständigheter som bör hållas i åtanke.

Om du vill använda stenbänkskivan dagligen, då är det rationellt att välja ett material som klarar belastningen. Många naturliga stenmaterial är känslig för mekaniska skador och olika ämnen, därför är marmorbänkskiva till exempel inte det bästa valet för ett kök.

När du värdesätter lyx och elegans och vill ha sten ytor snarare för utseendet, då marmor är ett utmärkt val.

Välj rätt material!

Samtliga stenbänkskivor beskrivs som starka och motståndskraftiga, men varje stensort har sina egna egenheter. Innan ett beslut, är det lämpligt att bekanta dig med den särskilda karaktären hos varje stensort för att hitta det bästa urvalet efter dina egna behov.

MARMOR: När det gäller marmor är det viktigast att undvika fläckar från sura ämnen eftersom de kan bränna bänkskivan på ett sätt så at den förlorar sin glans. Marmor bör regelbundet behandlas med en speciell tätningsmassa för att minska stenens absorption.

KOMPOSITSTEN: Mest motståndskraftig och stark i förhållande till repor. Nästan obefintlig porositet utesluter möjligheten av fläckar och gör bänkskivorna underhållsfria och hygieniska. Förvisso ska man undvika att ställa glödheta saker på ytorna eftersom abrupt värme kan orsaka sprickor.

GRANIT: Granitbänkskiva är mycket motståndskraftig mot värme, vilket innebär att när man väljer detta material för kök händer det ingenting när du sätter en het kastrull eller stekpanna på granit ytan. Trots att porositeten hos granit är liten, kan vätska sugas upp till en viss del, därför ska utspillda vätskor torkas bort omedelbart. När en vätska får stanna kvar på bänken för länge kan det bli spår som kan vara knepigt eller omöjligt att ta bort, trots att vätskan torkas upp.

 Kompositstenbänkskivor är en verklig designupplevelse!

Naturliga material har ett visst intervall av färger och ibland kan det vara svårt att matcha en viss typ av sten med inredningen av rummet. Om det är viktigt för dig att färgerna i rummet är i harmoni och du behöver en viss ton som natursten inte kan erbjuda, bör du överväga fördelarna med kompositsten.

Kompositsten är industriellt tillverkade, varav över 90 % är natursten. För att få rätt färgton, konsistens, färg, tillsätts bindemedel och olika tillsatser som förbättrar de olika tekniska egenskaper.

Välj en riktig kant yta!

En fördel med sten bänkskivor är möjligheten att välja många olika finishval för de synliga framkanterna. Nu bör du överväga ett par eventuellt avgörande faktorer när man väljer kanten på bänkskivan.

  1. Var är stenbänkskivan belägen? Är det i köket? Badrummet? Hur ofta används den? Dessa frågor gör det lättare att välja en bra kantfinish. Om man använder ytan mycket skall en rundare kant yta väljas.
  2. Vad är funktionen av bänkskivan? Är det en design eller snarare en praktisk del av möbeln? Om stenskivan är ett för ögat tilltalande objekt och tanken är att ändra inredningen till modernare, då är den fasade framkanten det moderna valet.
  3.  Finns det några barn i huset? Alla vet att barn kör vårdslöst runt huset och skarpa kanter kan vara lite farligt. För att förhindra eventuella olyckor, bör de utskjutande kanterna göras runda.

Om frågor skulle uppstå, kontakta din operatör vid alla tillfällen!

Stenbänkskivor hanteras av specialister inom sina egna områden, som är medvetna om alla de nyanser som rör natur – och konststensbänkskivor. Det spelar ingen roll om det är fråga om underhåll, färg, transport eller något annat. Genom att noggrant känna till alla detaljer, kan du utse den finaste och bästa kvalité för dina stenbänkskivor i många år framöver.

Be om mer information!    Titta på materialen