Granitskivor till köket - ett bra valGranitop

Granitskivor till köket – ett bra val

Granitskivorna är framför allt avsedda för dem som föredrar enbart naturliga byggmaterial.

Granit är en hård kristallinisk magmabergart, som innehåller silikat och som används för många olika ändamål. Granit innehåller mineraler, främst kvarts, fältspat och glimmer.

Granitskivorna är temperaturtåliga och mycket hårda. Granit anses vara en av världens mest starkaste bergarter. Bergarten finns naturligt i olika mönster och färgtoner. Enligt mönstren kan man också fastställa bergarternas hårdhet: granitsten i ljusa toner är med lägre hårdhet, gråaktiga bergarter med genomsnittlig hårdhet, medan röda och svarta stenar är hårdast.

Granitskivorna passar bra till kök, eftersom högt kvartsinnehåll gör den polerade ytan mycket slitstark. Granitskivorna kännetecknas av följande fysiska egenskaper:

  • Vattenabsorptionen är i intervallet 0,1 % – 1,0 % av vikten
  • Tryckhållfastheten är 120 till 200 Mpa*
  • Böjhållfasthet 10–20 MPa*
  • Nötningsmotstånd 4–10 cm³*

*per/50 cm²

Bänkskivor i mörk och svart granit är populärast med tanke på dess tidlösa stil. Äkta granit kännetecknas av ett unikt mönster och kristallhet. I naturen finns det många olika typer av granitsten, från mycket ljusa till nästan kolsvarta.

Användningsområde

Granitskivor används för det mesta i köket, men naturlig granit passar även till badrum, öppna spisar, fönsterbrädor eller trappsteg. Det är ett extremt hållbart och tillförlitligt material, som motstår hög belastning och passar för varje tillämpning. Eftersom granitytor kan bearbetas på flera sätt, ger den naturliga bergarten möjligheter till många olika utföranden. Graniten kan brytas, sågas, poleras och bearbetas i många olika variationer, så att alla borde hitta något som passar.

Underhåll

Granitskivorna behåller sin glans, enbart då de används och sköts på rätt sätt, men underhållet är mycket enkelt.

Använd alltid skärbrädan!  Knivar och andra vassa föremål skrapar inte stenytor, men den polerade ytan bleknar om man inte använder skärbräda och detta kan endast repareras med specialverktyg. Användningen av skärbrädan är framför allt viktig för att garantera knivarnas längre livslängd. Föremål av metall kan också orsaka metallspår, som inte kan tas bort på ett enkelt sätt.

Använd inte stålull för rengöring! Granitskivorna är känsliga mot abrasiva* material. Se till att rengöringsduken är ren, eftersom ett litet sandkorn kan till exempel skrapa ytan. Neutrala (pH 7), svagt sura (pH 4–6) eller svagt alkaliska (pH 8–10) rengöringsmedel passar till granitskivor.

*abrasivt material – ett hårt finkornigt eller pulveraktigt kristallint material med repande effekt

Använd värmeunderlag! Trots att granit inte är känsligt mot värme, är det alltid bäst att använda värmeunderlag – pannornas och kastrullernas grova bottnar kan skada de jämna polerade ytorna.

Ta bort fläckar så fort som möjligt! Ju längre ett ämne lämnas på stenytan, desto större är risken att fläcken inte går att ta bort utan något speciellt medel. Den optimala rengöringstiden skiljer sig vid olika typer av granit, men tumregeln är – ju fortare fläcken tas bort, desto säkrare är du. Om du inte kan ta bort fläckarna med vanligt rengöringsmedel, vänd dig till Granitops specialister, eftersom borttagningen av fläckarna är beroende på ytbehandling, bänkskivans material och ämnet som orsakade fläcken.

Mörk granit behöver inget speciellt underhåll.  För ljusa granitytor bör man använda specialmedel ett par gånger om året för att ”täta/stänga” stenytan. Det gör stenen mer resistent mot vätskor. Sådana medel finns såväl i byggvaruhandeln som i vårt produktsortiment.

OBS! Se alltid till att rengöringsmedlet passar för din arbetsbänk och läs noggrant igenom bruksanvisningen. Eftersom underhållsmedlet för stenen är en kemikalie, ska alltid dess anvisningar följas för säker användning!

Be om mer information!    Titta på materialen