Utvalda material -50%
Läs mer
Att välja trappa, ett beslut som kommer att följde dig i många år

Att välja trappa, ett beslut som kommer att följde dig i många år

Om man renoverar i bostaden rätt så ofta och trender delvis påverkar besluten och trenderna ändras från år till år, då är det i alla fall en varaktig enhet i hemmet som inte ändras särskilt ofta – det är trappan.

Materialvalet är stort

Om en trappas form allmänt sett bestäms av möjligheterna och planlösningen i våningsplanen är materialvalet ändå större. Ett av de populäraste materialen är otvivelaktigt trä, som passar så gott som i alla interiörer, man kan måla om man vill förändra dess karaktär och är också det mest ekonomiska. Men nu är trä inte ett evigt material och dess slitage går snabbare.

Ett annat populärt materialval vid tillverkning av trappor är glas. Detta moderna material tillför ju massvis med lyx till interiören, men ur praktisk synpunkt är en glastrappa nog så skör och svårstädad. Särskilt i de fall då det i familjen finns små fingrar som gärna vill röra vid allting.

Trappor tillverkas även av metall och en sådan trappa är ett gott val när man har ont om utrymme. Således kan man ofta se metalltrappor som spiraltrappor.

Ett populärt val är även betong, som man ofta kan se i flerbostadshus. Betongen är ett tacksamt material som man kan formge på önskat sätt och som är mycket tålig, men ofta blir dess utseende litet tråkigt.

Tidlös naturstentrappa

Man använder även sten till att bygga trappor; huvudsakligen marmor, kalksten och granit. Marmor för tidlös lyx till varje hem och vilken naturstenstrappa som helst gläder klart även kommande generationer. Plansteg av natursten motstår på ett utmärkt sätt allt som en trappa måste tåla och kan vara ett iögonenfallande inredningselement när de stämmer överens med köksytor och fönsterbänkar.

Terrazzo Calacatta

Se våra material!


En av de väsentligaste positiva egenskaperna är att stenen inte slits eller fordrar särskilt underhåll. Det räcker med en sedvanlig avtorkning och städning.

Om det finns småttingar i huset som tycker om att springa i trappor är natursten tystare om man jämför med kakel eller keramiska plattor vad beträffar att ljud från springandet stör övriga familjemedlemmar. Även knarrande trappor kan man bortse från när det gäller natursten.

Ur säkerhetssynpunkt är naturstenen brandsäker. Vid en nödsituation är ju trapporna den viktigaste kommunikationsleden mellan våningsplanen.

Man har använt natursten i alla tider när man har byggt trappor och trenden fortsätter. Såväl en supporter av tidlös klassicism som en ägare av en mera modern inredning kan göra sitt val bland naturstenar och välja mellan många olika mönster eller i stället skapa en alldeles egen spännande konstellation.

Spännande naturnära toner

En påfallande färg som drar uppmärksamheten till sig i ett rum med ljusa väggar är grönt. Verde Guatemala marmor och Verde Savana granit är ett djärvt val för plansteg i trappa och påminner om grön skog och grönblått hav. Emerald Pearl granit erbjuder ett djupare pärlskimmer, där de läckra fläckarna varierar mellan gröngyllene till blått och ger stenen djup.
Verde Bahia genomkorsas av gröna och nästan gula streck till grön bakgrund. Balmoral Red erbjuder rödaktiga toner och ett mönster av mera klassiskt utseende.

Svart som natten eller stålgrå granittrappa

Ett mera lyxigt intryck får man med plansteg, fönsterbänkar och fronter till öppna spisar tillverkade av den nattsvarta graniten Nero Assoluto. Svart granit passar utmärkt till sparsmakade och moderna interiörer och skapar en spännande accent till vilken möbel- eller inredningsstil som helst. Även Blue Pearl, Steel Grey – grå graniter – är fortsatt moderna. Särskilt väl passar en trappa av grå granit till studiolägenheter i industriell stil med stor rumshöjd, som hämtat sin inspiration av lager- och industribyggnader och där obehandlade betong- och tegelytor dominerar.

Trappa av kalksten

Marmor och granit är visserligen material som vi känner till i årtusenden, men i ett mindre utrymme kan en tappa tillverkad av Bianco Carrara C förefalla en smula pretentiös. Då är kalkstenarna Jura Grey och Dietfurt Grey, vilkas mönster är vackra genom naturkrafternas medverkan, blygsammare jämfört med marmor.

Att beställa en trappa är som regel ganska kostsamt, varför det är viktigt när man väljer en trappa till hemmet, att träffa rätt med en gång. Beslutet kommer att följa dig i många år eller kanske årtionden. Se på stenmaterialen, beräkna priset på stendetaljerna och ordna en offert!