Utvalda material -50%
Läs mer

Vanliga frågor

Varför Granitop?

Vi har lång och grundlig erfarenhet inom montering av bänkskivor i sten. Vi strävar efter nöjda kunder – vårt mål är inte att sälja de dyraste produkterna utan att hitta något som passar just dina behov. Våra montörer vet att även en eller två millimeter kan göra stor skillnad och med hjälp av exakta mätningar blir monteringen av bänkskivorna problemfri och resultatet minst sagt imponerande, för att inte säga enastående. Förutom erfaren installation erbjuder vi även snabb leverans – det tar inte längre tid än två veckor från första mätning till att din bänkskiva är på plats. Dessutom erbjuder vi ett brett urval av kvalitetsdiskhoar och -blandare från Blanco, vilket underlättar ditt köp av köksbänk hos oss – allt från samma ställe! Du kan även beräkna ett ungefärligt pris på din bänkskiva innan beställning.

Vi anser att tidigare utförda arbeten är den bästa referensen. Du kan se dessa nedan och läsa omdömen från våra nöjda kunder. Efter det behöver du inte längre tveka och kan känna dig säker på att Granitop alltid är det bästa valet!

Bänkskivor i granit, marmor eller kompositsten?

En av de största fördelarna med att använda bänkskivor i granit är definitivt deras naturliga och unika skönhet. Det finns inte två likadana kök eftersom mönstret på varje granitskiva är unikt. Granit är dessutom slitstarkare än till exempel trä eller laminat.

Marmor har alltid varit ett uppskattat material vid heminredning, ända från antiken till idag, samtidigt som bänkskivor i marmor skapar en känsla av lyx utan att se omoderna ut.

Bänkskivor i kompositsten finns i ett brett färgval och deras fördel, förutom att vara starkare än granit, ligger i möjligheten att förverkliga unika och kreativa designidéer. Du kan få din bänkskiva i allt från vitt till knallgrönt.

Noble Concrete Grey

Säljer ni även till privatpersoner?

Ja, vårt fokus ligger faktiskt på privatpersoner. Eftersom varje mellanhand innebär högre pris, kan vi erbjuda fördelen med bra priser utan mellanhänder.

Hur får jag ett erbjudande för mitt kök?

Totalkostnaden för dina bänkskivor inklusive montering kan beräknas med hjälp av vår priskalkylator. Efter att du valt önskad sten och angett korrekta mått kan du beställa din bänkskiva direkt från samma ställe. Om du vill kan du skicka oss din köksritning med mått utifrån vilken vi kan ta fram ett erbjudande för dig.

Hur gör jag en beställning?

Efter att du har gjort en beställning med hjälp av vår priskalkylator kommer våra montörer att kontakta dig för att avtala tid för mätning, konsultation, visning av prover och slutlig utformning av din beställning.

Är priset som visas i priskalkylatorn slutgiltigt?

Efter mätningen kommer slutpriset att beräknas med hjälp av samma kalkylator. Detta pris är slutgiltigt och innehåller inga dolda extra avgifter.

Hur och när sker betalningen?

Förskott 50 – 100 % (enligt betalningsvillkor som har angivits i fakturan) betalas när Köparen har bekräftat beställningen. Fakturabeloppet överförs till vårt bankkonto eller likvideras med betalkort. Slutfakturan betalas innan det beställda arbetet har kommit på plats eller omedelbart innan montaget har påbörjats.

Vilket är ert serviceområde och hur snabbt kommer beställningen att levereras?

Våra serviceområden finns tillgängliga i priskalkylatorn. Mätning sker oftast inom en vecka från att beställningen skickats och installation inom två veckor från utförd mätning.

Vad innebär «från mått till montering 2 veckor». Kan man räkna med detta som ett säkert löfte?

För att tillfredsställa kundernas önskemål har processen att beställa arbetsytor av Granitop med åren slipats ned för att allt skall gå smidigt och med en minimal anspänning. Som regel går det inte åt mer än 14 dagar för att tillverka och montera stenskivor. I enstaka fall har vi åstadkommit underverk och det har förekommit ännu kortare leveranstider. Denna 2 veckors leveranstid är vår prioriterade målsättning och gäller material i lager, och det har angivits i produktförteckningen med kvadratmeterpriser. Vid specialbeställning kan tiden förlängas något.
Det har förekommit enstaka fall då (på grund av omständigheter som vi inte rår över) det har tagit längre tid för en leverans. Likaså kan vi inte fullgöra vårt åtagande om ingen av de leveransdatum som vi har föreslagit har passat beställaren.

Tiden för måttagning och montering kommer man överens om med Granitops logistiker med timprecision (t ex mellan 2 och 3) – det innebär inte att manskapet anländer kl 14 00, utan att man kan invänta våra hantverkare i intervallet mellan 14 och 15. Tid efter annan förekommer ändringar i tidsschemat, eftersom leveransen dessförinnan kan ha tagit litet längre tid. Man kan inte helt gardera sig för det oväntade.

Var kan jag se riktiga stenprover?

Våra montörer har med sig prover på alla våra stenar. Du kan välja vilken sten du vill från ett Blogg galleri på vår hemsida och utifrån bilderna som finns tillgängliga i vår priskalkylator.

Utställning och showroom?

Man kan titta på stenprover i showrummen (WhiteGoods i Hägersten och Aros Granit i Västeras). Till längre bort belägna platser har vi för påseende sänt materialprover per post.

Se våra material!

Om man skulle vilja beställa, vilka steg skall man ta före beställning?

Välj ett lämpligt material och beräkna med priskalkylatorn vad arbetet skulle kosta. Kalkylatorn verkar även som en kontakt – efter det att vi har fått en förfrågan kommer en medarbetare hos Granitop att ta kontakt med dig och då går det att diskutera beställningen mera i detalj. Läs anvisningarna mera ingående hur man använder kalkylatorn.

Hur stor plan yta kan man skära ur en stenplatta?

Det finns inget entydigt eller enkelt svar på denna fråga. När det gäller natursten beror det på hur stora block man kan ta ut i ett stenbrott och deras kvalitet. Även om man med vissa material kan få en skiva på upp till 3,4 – 3,5 meter, bör man räkna med att en slab av marmor, granit eller kalksten sällan är rak på alla sidor och att det inte är möjligt att få en jättestor slab. Därför rekommenderar vi att man inte skall planera med längre ytor än 3000 mm.

Kvartsstenen är visserligen rektangulär och en jumbo-slab längre än 3 meter (3285×1550 mm, 3200×1600 mm, 3250×1590 – beroende på producent) men alla material levereras inte i jumbo-mått.

I och för sig utgör även stenens vikt en gräns för storleken (t ex en skiva för en köksö med storleken 5 m² kan väga 400 kg) och samtidigt inverkar kökets läge och plats i huset. Det är besvärligt att i ett stycke flytta och vända längre/bredare skivor av arbetsytor eller också ett L-format kök i en korridor i ett äldre hus. Att lyfta in med kran kan begränsas av fönsteröppningens storlek.

Vid några tillfällen måste man när man monterar skivan även använda inhyrd utrustning.

Hur mycket kan arbetsskivan kraga ut utan att behöva stöd?

Styrkan hos de material som man tillverkar arbetsytor av är varierande. På samma sätt är mycket beroende på skivans tjocklek och kvaliteten hos naturstenen. Kvarts är starkast, speciellt med en tjocklek av 30 mm. Om det är viktigt att skivan skall kunna användas som ett bord eller en bardisk eller om man vill lämna ett luftigare intryck av rummet och inredningen, kan man vid behov även dölja konstruktionen med sten. Således kan man stödja köksöns bordsdel eller L-kökets visuellt i luften svävande del, när den sträcker sig till vardagsrummet, med en förstärkningsram som skyms bakom skivan.

Vilken typ av förberedelse ska jag göra innan montören kommer?

Köksskåp måste vara på plats, fastmonterade och i lod. Om du inte vill beställa en diskbänk av oss bör du ha den tillgänglig när montören anländer. Detsamma gäller blandare, spishäll och andra enheter som kräver extra öppningar.

Vilka åtgärder skall man vidta innan han som tar mått kommer?

Köksinredning, utslagsvask och blandare bör vara på plats så att mätaren skall kunna se dess tillverkare/modell för att kunna ta mått. Det är önskvärt att samråda med Granitops medarbetare om man vill köpa en köksinredning – alla spishällar och vaskmodeller behöver inte vara möjliga att samordna så att man på plats kan försänka dem. Anteckna gärna speciella önskemål på papper.

Kan jag få både diskbänk och spishäll installerad? Blandaren?

Vi installerar diskbänkar och spishällar men utför inte VVS- och elarbeten. Vi kontrollerar blandarens lämplighet men monterar inte.

Om man nu skaffar vask och blandare separat, vad bör man då ta ställning till?

a) När man köper en utslagsvask bör man vara uppmärksam på hur man kan montera den. På Blanco utslagsvaskar, som Granitop tillhandahåller, har man angivit om vasken skall monteras under eller över och dessutom om det är fråga om en modell som sänks ned i arbetsytan eller inte.
b) Utslagsvaskar med flera hoar kan man ha i vänster(LH)- eller höger(RH)versioner. Vilken ho det är fråga om bestäms av den större hons läge. Alla utslagsvaskar har inte två versioner.
c) Eftersom hålet för blandaren borras i arbetsytan mellan utslagsvasken och stänkskivan, är köksskåpens och vaskens djup ytterst viktig – att stenmaterialet mellan hons kant och den vertikala ytan skall vara tillräckligt bred (min 100 mm). Särskilt gäller detta om möbeln är av äldre årgång. Det kan ha sina svårigheter i att montera en nutida utslagsvask i ett skåp av tidigare årgång.
d) När det gäller blandare bör man iaktta spakrörelsen och hur vattnet rinner – t ex att spaken inte kommer att ta i stänkskivan.
e) Spishällar och utslagsvaskar brukar vanligtvis placeras centriskt, d v s utrustningen placeras så i förhållande till underliggande skåp/modul. Om spisen är försedd med en ugn som är bredare än hällarna, blir det i så fall utrymme över på båda sidorna. Om man har andra önskemål skulle vi vara tackamma att så tidigt som möjligt få ta del av dem. Titta uppmärksamt på montageritningen när du gokänner den.

Underlimmad diskho

Varför måste man täcka golven? Kan inte montagepersonalen ta av sig på fötterna?

Eftersom stenskivorna är tunga föremål, har montörerna säkerhesskor i enlighet med föreskrifterna för arbetarskydd. Dessutom är det önskvärt att täcka över möbler i närheten och skydda golven med papp, då det kan bildas damm i samband med arbetet (t ex avlägsnas säkerhetsremsorna för transporten först på plats när det gäller spröd natursten).

I vilken utsträckning kan man lita på stenprover och bilder på hemsidan eller sociala media?

Stenproverna är från den saluförda stenen – av samma material som arbetsytorna är gjorda. Samtidigt är stenens teckning och färgton starkt beroende av belysningen och hur man tittar.

Kvarts med finare struktur kan under vissa förutsättningar se ut som alldeles enfärgad, jämnt vit, beige, grå eller svart. Det är ytterst svårt att naturtroget fotografera en del polerade och med blanka stänk försedda stenprover beroende på den fotovinkel som man har valt. För att undvika ljusspeglingseffekter kan samma köksö se såväl mörkgrå som nattsvart ut. Mindre avvikelser i stenens färgtoner kan förekomma, beroende på parti.

När det gäller natursten behöver man inte förvånas över att stenplattans mönster eller färg varierar, oavsett hela köket är utfört av inte bara ett och samma parti utan även av en slab av samma sten. Särskilt gäller detta för marmor Bianco Carrara C.


När man väljer ett material med karaktär (t ex natursten som Carraramarmor eller kalksten Jura Grey) kan man skicka ett foto till kontaktpersonen, hur stenens mönster bör vara – då kan vi redan tidigt bestämma om det går att finna en sten med en liknande utformning. Om det skulle vara fråga om mycket speciella önskemål är det kanske bättre att använda konstgjord sten, vars mönster är mera oföränderlig.

Hur skall man välja arbetsytans material, skall man föredra granit, marmor, kvarts, kalksten, keramik eller terrazzo?

1) Graniten är ytterst stark, relativt porfattig och väderbeständig.
2) Marmorns mönster ger ett praktfullt intryck, men stenen fordrar mer omsorg för att förbli vacker.
3) Kalkstenen (särskilt Jura Grey) har ett intressant mönster och är mera praktisk än marmor – spår efter användning syns inte. Såsom marmor är det en mjuk sten.
4) Kvarts är ett mycket hygieniskt och starkt material. Till skillnad från natursten tål den konstgjorda stenen inte stark värme och kan med åren blekna något i solen.
5) Terrazzostenen är framställd av krossad natursten. Mosaikmönstret av korn och kross är vackert och modernt, men stenen är värmekänslig på grund av att den innehåller kådämnen.
6) Jämfört med övriga konstgjorda stenar som kvartssten och terrazzo är keramiken avsevärt värmetåligare och tål höga temperaturer lika bra som granit. Som annan konststen – kvartssten – är keramiska ytor mycket hygieniska och porfattiga.

Läs om stensorter, mönster och färger, se en längre artikel om konststenarnas (kvarts och terrazzo) likheter och olikheter.

Vilka ytalternativ har vi?

De mera populära ytbehandlingarna är polering (P-polished) och slipning (H-honed). Båda är släta, men den polerade ytan är blank, medan den slipade är matt. Det finns flera olika behandlingsmetoder och olika tillverkare kan använda olika benämningar för att beteckna slutresultat, beroende på om de menar bearbetningsmetoden eller ytan efter bearbetning (slutresultatet). Till exempel när det gäller granit använder man ibland begreppet läderyta (leathered finish). En annan tillverkare använder benämningen borstad (brushed) för samma yta. Bearbetningsmetoderna kan vara beroende på stenens egenskaper och naturligvis är inte alla metoder tillgängliga för alla material. Om du behöver en förklaring till begreppen flamed, bush-hammered/fine-picked, antiqued/tumbled, water-jet honed, blasted, acid-washed eller vill titta på exempel, ta kontakt med våra medarbetare.

Vad skall man ta hänsyn till när man beställer ett stänkskydd och en kantlist?

Som för en arbetsyta utgör stenskivans längd en gräns för stänkskyddet. Om det är möjligt, gör vi stänkskyddet av samma stenskiva, för att uppnå maximal samklang med stenytan. Vid några av materialen (kalksten, marmor, terrazzo) är det på grund av stenens bräcklighet inte möjligt göra lister i hela längder, detta särskilt om stänkskyddets höjd är mindre än 100 mm.

Om man beställer en arbetsyta eller en köksö vars horisontella sten har en fortsättning i en vertikal sida – hur noggrant kan man då anpassa mönstret?

Garnitops hantverkare gör sitt bästa för att mönstrens överensstämmelse skall vara så stor som möjligt och teckningens (marmorns ådrings) fortsättning följsam. Vid stormönstrad sten kan man använda spegeleffekt och hos konstgjord sten har tillverkarna räknat med bookmatch-effekt (plattorna finns såväl i vänster- som högerversion). En fullständig mönsteranpassning medför en något större materialkostnad och priset kan bli upp till 40 % högre än det som anges i priskalkylatorn på hemsidan.

Bookmatch – spegeleffekt

När man i priskuranten har angivit ett kvadratmeterpris för sten, varför visar sig priset bli högre för ett bord 1 m x 1 m?

Stenpriset på materialförteckningen bör man ha som ett riktvärde, eftersom kvadratmeterpriset endast är en del av stenmaterialets totala kostnad. För att kunna göra ett bord på l m x 1 m av en stenskiva (slab) måste man göra minst 2, eller ofta t o m 4 snitt (såg 2000 – 4000 mm). Dessutom kräver samtliga synliga kanter bearbetning (profil 4000 mm). I kalylatorn läggs även moms och transportkostnader till totalpriset, vilket likaledes påverkar priset.
Å andra sidan kan priset på trägårdsbordet, blomsterhyllan eller spishyllan till den öppna spisen bli till och med lägre än som anges i kalkylatorn – i surprisavdelningens materialrester (- 50 %) kan priset för den lilla stenplattan bli mycket gynnsamt.

Räkna ut pris!

Fler och fler är intresserade av vad en stenskiva till ett köksbord eller en köksö skulle kosta. Vi har beräknat några exempel med en enkel rak skiva, utan tillskärningar, men med kantbehandling och inräknad transportkostnad. Priset är utan montage och uppmätning.

Bordsskiva eller köksö i granit Bianco Sardo 20mm, polerad

1 x 1,5 m (1000 mm x 1500 mm) fasad 4490 kr (Stockholm) – 6590 kr (Norrbotten)
1 x 1,5 m runda 5645 – 7745 kr
0,8 x 2,2 m fasad 4836 – 6936 kr
0,8 x 2,2 m runda 5991 – 8091 kr

Bordsskiva eller köksö i kvarts Crystal Diamond 20mm, polerad

1 x 1,5 m fasad 7000 – 9100 kr
1 x 1,5 m runda 8155 – 10255 kr
0,8 x 2,2 m fasad 7780 – 9880 kr
0,8 x 2,2 m runda 8935 – 11035 kr

Bordsskiva eller köksö i kalksten Jura Grey 20mm, slipad

1 x 1,5 m fasad 5669 – 7769 kr
1 x 1,5 m runda 6824 – 8924 kr
0,8 x 2,2 m fasad 6219 – 8319 kr
0,8 x 2,2 m runda 7374 – 9474 kr

Moms tillkommer!

Är marmor lämpligt material som bänkskiva i kök?

På din begäran kan vi erbjuda bänkskivor i marmor, men, med tanke på materialets känslighet mot mekaniska skador och ämnen som regelbundet används i kök (kaffe, te, olja, syrliga frukter, rött vin etc.), kan vi inte rekommendera det för kök. Marmor är mer lämpligt i badrum eller som fönsterbänk. Marmor behöver regelbunden behandling med rätt medel.

Kan man beställa även mindre bitar av sten till badrum, fönsterbänk, bordsskiva etc…

Skivor av sten som har kortare kantmått än 600 mm har vi ALLTID ett nedsatt pris på.
Samtidigt måste man räkna med att när man beställer mindre stenprodukter tillkommer en kostnad för skärning och kantbearbetning, likaså en transportkostnad.

Om min hemort inte återfinns i priskalkylatorns ortsförteckning, vad händer då? Kan man beställa även utan mätning och uppsättning?

Vi har samarbetat med kända byggnadsfirmor och inredningsarkitekter, vars medarbetare är erfarna yrkesmän och är likvärdiga med Granitops konsulter, mätningspersoner och montörer. När det gäller objekt som ligger utanför vårt verksamhetsområde, när vi anlitar tredje parts ritningar, medarbetare eller transporter, kan vi dock inte alltid garantera att vi kan hålla en leveranstid på två veckor. Likaså kan vi inte garantera ett fullständigt ansvar för ett perfekt utförande hos ett producerat skivmaterial om det har utförts enligt arbetsritningar som tredje part har upprättat.

Vilken tjocklek har stenprodukterna?

De populärare stenskivorna (slab) är 20 mm och 30 mm tjocka. De har olika pris och båda modellerna finns i priskalkylatorn som ett val. I några material kan man få sten med tjocklekarna 12, 40 och 50 mm, men man borde mera noggrant ange pris och tillgång.

Varför har vissa produkter ett pris och inte andra? Vad är en specialbeställning?

I produktsortimentet på hemsidan finns de material som är populära för dagen och vilkas egenskaper svarar mot Granitops kvalitetskrav Stenen uppdelas naturligtvis även efter sort (granit, marmor, kalksten, kvartsit, terrazzo och kvarts – använd filtret), men egentligen är ett kvadratmeterpris angivet vid materialet eller också en anteckning Kan beställas. Vi har sten i lager i vår verkstads förråd och för detta fall gäller löftet ”från måttagning till leverans 2 veckor”. Kan beställas-materialet är likaledes tillgängligt, men dess pris och leveranstid kan variera. För de stenar som kan fås som specialbeställning gäller även ett krav på större förskott (i regel 100 %).

Om man har speciella önskemål kan man beställa en sten som inte finns på hemsidan?

Om du har önskemål om en sten som är mera exklusiv eller har ett intressant mönster, lämna tid för processen och konsultera våra specialister. De material som vi har salufört tidigare men som inte produceras längre kan finnas i ett alternativ med ett snarlikt utseende eller mönster.

Vad skall man ta hänsyn till vid offert och erbjudande?

Vi har som regel att en offert gäller 15 dagar. Det omfattar inte specialerbjudanden och kampanjpriser, särskilt om det är fråga om slutförsäljning i lagret.

Alla frågor om bänkskivor i granit, marmor och kompositsten är välkomna!