Konstgjord sten som arbetsyta

Konstgjord sten som arbetsyta

Stenen är känd och älskad som material för arbetsytor. Granit och marmor, som använts sedan århundraden tillbaka, har dock vissa särskilda specifika egenskaper, som inte alltid är lämpliga. Behoven hos husägare, arkitekter och inredare har gjort att det har skapats olika tekniker för produktion av konstgjord sten. Processen för bildandet av natursten är komplex och okontrollerbar, materialet är inte alltid felfritt och kan innehålla mikrosprickor, icke-fossilerade sediment eller luftbubblor. När det gäller konstgjorda stenar försöker man dock hålla produktionen så enhetlig som möjligt och därför är kvartssten och Terrazzosten (även känd som kompositsten, konstgjord marmor, cementmarmor och Terrazzomarmor) mer enhetlig i fråga om kvalitet.

Huvudsakliga skillnader mellan kvartssten och Terrazzosten

Huvudkomponenten vid produktion av kvartssten är naturligt siktad och renad kvarts- eller kiselkristall (SiO2) som blandas med färgämnen och tillsatser för att förbättra de tekniska egenskaperna. Den färdiga blandningen passerar genom en vibrerande vakuumkammare och pressas samman till en platta under ett tryck av ca. 100 ton. Plattorna genomgår värmebehandling, vartefter de kalibreras och bearbetas (vanligtvis poleras). Processen avslutas med automatiserad kvalitetskontroll och lagring. Vanligtvis bestäms priset och kvaliteten på kvartssten främst av ingrediensernas kvalitet och det färdiga mönstrets komplexitet. Enkelt uttryckt kan sägas att ju mer enhetlig och finkornig kvartssand som används i processen, desto bättre slutresultat.

Terrazzo Perlato Royal konstgjord marmor

Terrazzosten indelas huvudsakligen i två olika kategorier där huvudmaterialet i båda fallen är krossad natursten som tillsammans med cement och harts används som bindemedel. Till skillnad från produktionsprocessen av kvartssten, där slutresultatet är stenplattor, skapar man här block i stället. Dessa block härdas under 28 dagar eller längre för att därefter kapas upp i skivor.

Terrazzomarmor har snabbt blivit ett populärt materialval för fönsterbrädor och trappor. Eftersom beige grå är en ny modefärg, är det stor efterfrågan på konstgjord sten.

För- och nackdelar med Terrazzomarmor

Fördelar

+ Miljövänlig produktion – eftersom gruvor och naturstensproducenter får spillbitar av sten över när man tillverkar block och plattor kan dessa produktionsrester tas tillvara och användas vid produktion av konstgjort sten.

+ Då produktionsprocessen är kontrollerad kan stenplattans mekaniska egenskaper överträffa den hos natursten.

+ Terrazzosten är mer enhetlig i färg och mönster, som kvartssten, särskilt om den tillverkats av stenfragment med finare texturering.

+ Genom att blanda olika material är det möjligt att tillverka nya och unika mönster.

+ Terrazzosten har ett konkurrenskraftigt pris jämfört med de dyrare marmor- och granitsorterna samt kvartsen.

 

Nackdelar

– Materialets egenskaper beror i stor utsträckning på den kvalitet och egenskap som finns hos grundmaterialet. Om Terrazzo-plattan innehåller en stor mängd av exempelvis Carrara marmor eller liknande ”mjukare” sten, får den likande absorptionskoefficient och motståndskraft mot fett, oavsett vilka bindemedel som används i tillverkningen (harts eller cement). Den behandlade ytan tenderar att vara fuktkänslig på samma sätt som marmor.

– Materialåtgången är högre än genomsnittet, jämfört med natursten, vid produktion av arbetsytor, fönsterbrädor och trappsteg, eftersom tunnare skivor kan gå sönder vid sågning, fräsning och kantprofilsbearbetning.

Terrazzo Perlato Royal

Användning av konstgjorda stenar i hemdesign

En väl genomtänkt renovering för ett bekvämt och vackert hem är inte bara en investering för att förbättra människors välbefinnande, det kan också öka värdet på fastigheten. Det är därför människors intresse för inredning, design och högkvalitativa byggnadsmaterial stadigt växer. Konstgjord sten – med både en kvartssten och en bänkskiva i Terrazzomarmor, bord, fönsterbrädor etc. för de alla en strimma lyx in i vardagen så man kan njuta av den moderna design som erbjuds av det materialets släta yta och stenmästarnas hantverksskicklighet.

Terrazzo Carrara 0-25 cement
Terrazzo GV 0-25 cement
Terrazzo Perlato Royal
Fior Di Pesco terrazzo-marmor
Calacatta konstgjord marmor

Bekanta dig med de olika stenmaterial vi har att erbjuda, beräkna priset på stensbänkskivor till ditt kök genom vår offertfunktion på hemsidan. Om du saknar något stenmaterial på vår webbplats, kontakta kundtjänst så hjälper vi dig!

Terrazzo C248

Terrazzo Calacatta

Fior Di Pesco

GV 0/25