Utvalda material -50%
Läs mer
Skötsel av stenskivor

Skötsel av stenskivor

Hur håller man stenskivan snygg och prydlig?

Med tanke på utseende och användarkomfort är bänkskivor av granit och kvartssten det bästa valet, men för bekymmersfri daglig användning och för att behålla det sköna utseendet på lång tid, lönar det sig att veta litet om dessa materials egenskaper och underhållsknep. Det tar inte mer än 30 minuter om året att hålla arbetsytan i gott skick.

Mekaniska skador och temperatur

Trots att det handlar om sten som vi är vana att förknippa med styrka, har även granit sina svagheter. När vi monterar bänkskivor av sten utför vi dem så, att det är omöjligt för dem att brytas, men vid olycka eller oaktsamhet är det dock möjligt att skada bänkskivan. Främst gäller det arbetsytans kanter, som på grund av kraftiga slag kan förlora ett stycke. Det är möjligt att reparera stenet, men resultatet blir inte det samma och vi påminner att sådana skador omfattas inte av garantin. Här har kompositsten fördelar, som har större tålighet mot fysiska skador. Vi rekommenderar också inte att man skall klättra på köksbänkar för att nå till exempel övre köksskåp. Bänkskivan är svagare på smalare ställen – särskilt kring tvättställ och spis – och människans vikt kan orsaka att stenet bryter.

En stenytas hållbarhet beror inte bara på stensorten utan även av ytfinishen. Den enklaste och säkraste tumregeln är, att ju tätare och slätare materialet är och ju lägre vattenabsorption det har, desto tåligare är materialet.
En polerad yta är väsentligt mera smutsavvisande i jämförelse med en slipad yta. Om man rengör stenytan med ett olämpligt rengöringsmedel eller på olämpligt sätt, kan den förstöras för gott.

Vi rekommenderar att man alltid använder skärbrädan, för trots att knivar och andra bestick inte skrapar stenytan, kan det orsaka att den polerade ytan bleknar när man ständigt skär utan skärbrädan och detta kan endast repareras med specialverktyg. Det finns också risk att man gör metallspår på ytan, som är inte repor, men som är omöjliga att tas bort utan specialverktyg.

Stenskivan är känslig mot abrasiva material: så använd inte trådsvamp för rengöring och se till att den använda trasan är ren – även ett tillfälligt sandkorn kan skada ytan.

Granitskiva är inte känslig mot värme, men det är bättre att använda ett värmeunderlag när man tar en kastrull eller en panna direkt från spisen – detta just därför att pannor och kastruller (särskilt till exempel ungskastruller av lera) kan skada stenet med sitt grova underlag.

Vid kompositsten är det obligatoriskt att använda värmeunderlag, eftersom en del av kompositstenen är lim som kan ge reaktion när den kommer i kontakt med ett varmt föremål, som resulterar i spår som inte längre kan tas bort från bänkskivan.

Dagligt underhåll och fläckar

Ni behöver inte göra någonting speciellt för att dagligen underhålla din bänkskiva. Ni kan använda en fuktad trasa och vid behov diskmedel som är löst med vatten eller glasrengöringsmedel. Neutrala (pH 7) och lätt syrliga (pH 4-6) eller lätt basliga (pH 8-10) rengöringsmedel passar till bänkskivor i granit och kompositsten, vid marmor skall man undvika syrliga medel. Man skall rekommendera vattenbaserade rengöringsmedel, eftersom de är mer miljövänliga och hälsovänliga.

När kvarts har mer envisa fläckar kan man använda krämig skurningspasta (till exempel Cif), men man får inte skrubba för hårt. Man får inte använda skurningspasta vid rengörning av granit.

Följ rekommendationerna och använd rengöringsmedel för marmor när du sköter och rengör arbetsytor av kalksten eller av Terrazzo, som består av naturstensflisor. Keramik är en mycket motståndskraftig konstgjord sten och kräver därför inte nämnvärd skötsel. Det räcker med att torka med fuktig trasa.

Det bästa sättet att undvika fläckar är att rengöra bänkskivan direkt efter man har spillat någonting – ju längre stenskivan lämnas orengjord, desto större är möjligheten att det blir en fläck som är svår att tas bort. Man skall vara mer försiktig med ljusa sten än med mörka, slipade sten är också mer känliga än polerade. Marmor kräver mest noggrannhet. Man skall vara försiktig med sådana ämnen som kaffe, te, rött vin (alkohol också generellt), oljor, syra frukt (citron, apelsin) och juicer. Vid starkare fläckar rekommenderar vi att ni kontaktar oss, eftersom borttagning av fläcken beror mycket på typen av sten och ämnet som har orsakat fläcken.

Vi erbjuder en erkänd italiensk tillverkare Stone Care Europe stor omsorg kit för stenskivor.

Specialunderhåll

Mörka graniter och kvartssten behöver ingen specialunderhåll, men vid ljusa sten skulle man en gång om året eller en gång om två år använda specialmedel för att så att säga ”stänga” stenet. Detta gör stenet mer resistent mot fläckar. I byggvaruaffärer finns sådana medel och vi har också sådana produkter. Produkter som lovar att de skall ge tillbaka glans till stenet, har endast temporär verkan – bänkskivor i sten förblir glansiga vid rätt underhåll och bruk.

OBS! Kontrollera alltid att produkten passar till din bänkskiva och läs noggrant användarinstruktioner. Eftersom stens underhållsmedel är kemiska ämnen, följ alltid dess säkerhetsanvisningar!

Gör så här:

  • Använd dammvippa och fuktig duk när du torkar av ytan. Rengör ytan regelbundet och torka upp även stänk och pölar runt utslagsvasken.
  • Använd underlägg, brickor och dukar under porslin, vaser, brickor och glas. Även on några stenytor (granit, marmor, kalksten, keramik) mycket väl tål höga temperaturer, bör du ha ett värmeisolerande underlägg under kastruller och stekpannor. När det gäller kvartssten och terrazzo skall man bestämt använda underlägg.
  • För att undvika repor bör du inte skära matvaror direkt på stenytan. Använd skärbräda.
  • Om det har blivit matrester kvar på stenytan ska du försöka avlägsna dem snarast möjligt. Använd vid behov diskmedel med neutralt pH. Skölj rikligt med vatten och torka av ytan efter det att du har gjort rent.
  • I undantagsfall kan man överväga att använda ett kemiskt spisrengöringsmedel som inte är kornigt eller har för hög syra. Testa om medlet är lämpligt på en mindre yta, som inte är exponerad (t ex Granitops stenprover).
  • För intorkade matrester, tuggummi, stearin, lim, sylt och sirapsfläckar o. dyl. lämpar sig en skrapa av mjuk plast eller kraftigt gummi. Undvik att skada ytan med vassa föremål. Du kan före och efter rengöring skölja en skadad yta med vatten, men troligtvis blir det ett märke på det skadade stället.

Gör helst inte så här:

  • Använd inte ättika, blekmedel/klor, aceton, bensin, lösningsmedel och syrliga tvättmedel. Använd inte heller starka hemkemikalier som är avsedda för rengöring av badkar, glas o. dyl. ytor på stenytor. Om man använder olämpliga ämnen för rengöring av natursten kan stenen skadas så mycket att man blir tvungen att byta ut skivan.
  • Skrubba inte stenytan med grovkorniga krämer eller sträva rengöringsdukar. Bäst lämpar sig skumgummisvampar, dukar av mikrofiber eller mjuka borstar. Om man t ex har använt duken eller borsten när man har sköljt rotsaker eller utslagsvasken, ska man kontrollera att det inte har fastnat korn av sand eller jord mellan borsten – dessa kan repa ytan.
  • Blanda inte olika putsmedel, även om detta rekommenderas på internet. Vissa kemikalier kan bilda giftiga gaser om man blandar dem.

Lämpliga hjälpmedel vid rengöring av stenytor:

Sprayflaska, milt handdiskmedel
Skrapa av gummi eller plast
Gummihandskar
Borste med mjuka borst
Disksvamp (utan slipull med strån)
Mikrofiberduk
Skyddsglasögon vid behov

Om Ni har frågor eller vill få ytterligare information, vänligen ring eller skriv till oss.

Planet Pluto

Noble Carrara
Nero Africa
Noble Ivory White

Bänkskivans underhåll och rengöring

Att friska upp ditt kök är att investera i din egen lycka!

Den mest hygieniska ytan är kvartssten

Ett fräscht hem utan större bekymmer

Hur och med vad kan dessa bänkskivor underhållas?

Vätskor på bänkskivan ska torkas av omedelbart, så att stenytan förblir vacker för en lång tid! Granitop erbjuder också en rad olika underhållsprodukter beroende på typ av sten. Ett par gånger om året borde man använda ett speciellt underhållsmedel för sten för att behandla bänkskivan.

Hur länge håller bänkskivor från Granitop?

Granitop ger 5 års garanti på alla våra bänkskivor. Vissa konstgjorda stenar har till och med en fabriksgaranti på 10–25 år, men hållbarheten beror på materialen, användningsvanor och underhåll. Vid korrekt och omsorgsfull underhåll kan bänkskivan hålla i årtionden.