Caesarstone -20%
Läs mer
Ett fräscht hem utan större bekymmer

Ett fräscht hem utan större bekymmer

I varje hem är hygien och renlighet en väsentlig strävan. Alla vi önskar att om vi skulle få ett oväntat besök till kaffet så skulle köket vara blänkande rent och man skulle inte vara ängslig eller känna sig besvärad. Samtidigt vill väl varje husmor eller husfar att städandet skulle ta så lite tid som möjligt.

Kvartssten är ett material som underlättar städningen i köket

Ju färre tråkiga plikter, desto mera kvalitetstid i samvaron med släkt och vänner. Hur finner man den gyllene medelvägen, att hemmet är rent, men att det även blir tid över för vila? Mycket enkelt – redan när man planerar inredningen ska man välja rätta material, som inte smutsas så lätt och som det är lätt att sköta.

Noble Supreme White kvartssten

Kvartssten: en arbetsyta som det är lätt att städa och som inte får fläckar

De flesta torkar många gånger av arbetsytorna i köket med en duk. Därför är det viktigt att välja ett material för ytorna som är så smutståligt som möjligt och som inte fordrar så mycket mer är en lätt avtorkning.

En träyta fordrar ofta att man oljar eller vaxar den när en fuktig skål eller en panna har lämnat ett runt märke efter sig. En stenyta påverkas inte av uppvärmningssystem eller luftfuktighet som alstrats när man har lagat mat Inte heller torkar stenen ut. Och när rostfria arbetsytor vanligen är känsliga för vattenfläckar (klor och mineraler), är natursten även i detta fall en säkrare lösning. Kvarts eller konststen samt antibakteriella material vars vätskeupptagningskoefficient är 0, är skraptåliga. Detta innebär att även om man inte omedelbart torkar av smutsen med en duk är det så gott som omöjligt att fläcken tränger sig in och därmed ger mera arbete längre fram.

Terrazzostenen har en nog så god smutstålighet. Den är tillverkad av krossad natursten och ett sammanhållande bruk (cement eller organiskt bruk). Vid val av terrazzo-skivor rekommenderar vi samråd med våra specialister, när terrazzo-betongens egenskaper är starkt beroende på grundmaterialens egenskaper – när den innehåller en mjukare natursten kan ytans fuktupptagningsförmåga vara större än det gängse hos en fabrikstillverkad sten.

Om man trots det föredrar att låta installera en naturstensyta, gäller som en tumregel att ju slätare och tätare stenytan är, desto motståndskraftigare är den mot nedsmutsning. Således är granit ett gott val, då den är en av de starkaste naturstenarna. Ändå bör man vårda den regelbundet för att behålla skyddsskiktet och att fläckarna inte skall tränga in sig i stenen.

Blue Pearl granit bänkskiva

När man beställer en arbetsyta av marmor bör man ha i minnet att materialet fordrar mer uppmärksamhet än medel och således inte behöver vara lämplig i familjer med små barn. Granitop väljer material med omsorg och alla stenar (även Bianco Carrara C) får passera vår noggranna kvalitetskontroll, vilket säkrar en leverans av bästa möjliga material. Om det skulle råka bli märken av rödvin eller kaffe på ytan och om det inte är fråga om en kärleksfull pedant som kommer på fläcken och gör något omedelbart och snabbt, är den vita marmorn just inte den bästa lösningen. Man behöver inte vara rädd för att den spillda vätskan omedelbart absorberas i stenen, men ändå fordrar fläckarna och gölarna ett snabbare ingripande än som skulle gälla för granit eller kvarts.  Se på de försök som gjorts av vårt testlab!

Även när man väljer en utslagsvask skall man tänka på kvalitet!

Det är ju ett ställe i ett hem där smutsen samlas och det är diskhon, där vi sköljer av rotfrukter, där vi häller ut hett vatten när vi har kokat pasta eller andra flytande matrester. Den klassiska diskhon i rostfritt är ju inte ett dåligt val och med många fabrikat när det lätt att rengöra med en trasa. Vanligen har märkesprodukter en bättre finish när man använder erkänd teknik och produkten har levererats ordenligt förpackad.

Granitop rekommenderar diskhon Blanco, som inte har problem med leverans eller kvalitet. Blanco Silgranit är ett hygieniskt val då materialet är antibakteriellt.

Knep när man rengör kök:

Vid dagligt underhåll av en yta av kvarts, använd fuktig trasa

Vid större fläckar, gnid med en våt svamp

Arbetsytor av natursten rengörs med vatten och soda, diskmedel med neutralt pH- värde eller med specialrengöringsmedel

Undvik syrliga medel för att bevara arbetsytan fräsch

Rengör hon dagligen med mikrofiberduk och grundligare en gång i månaden

Ett par gånger per år kan man använda specialrengöringsmedel för att rengöra diskhon

 

Se på erbjudna material och infordra ett pris på drömköket!

Vanliga frågor

Bänkskivans underhåll och rengöring

Att friska upp ditt kök är att investera i din egen lycka!

Den mest hygieniska ytan är kvartssten