Caesarstone -20%
Läs mer
Att välja diskho

Att välja diskho

Vid val av stenbänkskiva bör man även tänka på diskhon!

En bänkskiva av natursten (marmor, granit) eller kompositsten är en investering som ger dig ett vackert kök för många årtionden. Naturligtvis är det ett beslut som inte får göras förhastat, då strävan att följa varje ny inredningstrend kan i slutändan bli en mycket dyr hobby. Dessutom behöver varje kök städas och skötas om, oavsett hur väl designat det är, vilket gör det viktigt att framförallt välja en bänkskiva som passar dina vanor.

Stenbänkskiva med en rostfri diskho är en stilig, praktisk och klassisk kombination. Men hur harmoniskt passar de olika materialen ihop och ska diskhon vara toppmonterad eller underlimmad på stenbänkskivan? Är det bäst att fälla in diskhon i stenskivan för att få en jämnare arbetsyta eller bör man helst undvika det? Bör diskhon och bänkskivan ha matchande eller snarare kontrastfärger?

Starlight Ruby kvarts

Det är många frågor som dyker upp och möjligheterna verkar vara oändliga. Du kanske till och med får höra om sådana nya material som är så moderna att de inte ens tagits med i nyheterna på heminredningsfronten?

Se våra material!

Varje material och lösning till diskho eller blandare har sina för- och nackdelar. Kvartskomposit erbjuder extra många kombinationsmöjligheter och till exempel Silgranits stora diskho utbud, med hela 10 olika färger, innehåller säkert någonting passande för varje stenyta. Genom att noggrant avväga olika alternativ, med dina önskemål som utgångspunkt, hittar vi säkert ett resultat som passar bäst just för dig!

Även om vi inte är några inredningsdesigners utan specialister på sten, har vi rikligt med erfarenhet som låter vårt team att hjälpa till med praktiska beslut. Vi har sett och monterat tusentals olika kombinationer av köksbänkar och diskhoar. I vår bildbank hittar du fina exempel på många spännande konstellationer – tveka inte att fråga!

Noble Desiree Grey kvarts

Precis som valet av stenbänkskiva beror till stor del på kundens vanor och behov, är kundens smakpreferenser och användarerfarenhet även avgörande vid valet av diskholösning.

Diskhoar och diskbänkar

Fördelen med toppmonterade diskhoar ligger i deras snabba och enkla montering och lägre pris. Då diskhons kant täcker och skyddar bänkskivan behöver man inte vara orolig för oavsiktliga kantstötar när man diskar en tyngre gryta eller stekpanna.

Steel Grey granit

Infällda diskhoar sänks ner i bänkskivan uppifrån. Man fräser ett spår i stenskivan för diskhokanten så att diskhon hamnar plant med bänkskivan.

Det är en lösning som förutsätter att diskhon har mycket hög kvalitet, vilket som regel även innebär ett högre pris. Kvalitetshoar har mer exakta mått och tillverkare har inte försökt spara pengar på bekostnad av materialtjocklek eller emballering. Billigare produkter från tillverkare som kanske inte följer alla standarder kan vid montering överraska med avvikelser som gör dem svårare att passa in i stenskivan med ett perfekt resultat.

Emerald Pearl granit

En undermonterad diskho är idag den mest populära lösningen – i synnerhet för stenbänkskivor. Det innebär att man sågar ut ett hål i diskhons storlek i stenskivan, polerar kanterna och fäster diskhon under bänkskivan. Det ger ett snyggt och praktiskt resultat där alla smulor eller andra rester lätt kan torkas rakt ner i diskhon!

Noble Areti Bianco kvarts

En underfräst diskho limmas mot bänkskivan underifrån, precis som den undermonterade varianten. Men resultatet blir ännu snyggare – halvvägs nedsänkt i ytan synliggörs inte hela stenkanten och vid valet av en diskho som matchar stenen (t.ex. Blanco Silgranit-serien) är övergången nästan omärkbar. Ett extra stilfullt resultat uppnås när man förser bänkskivan med avrinningsspår!

Brilliant Black kvarts

Ett väl genomtänkt och noggrant planerat kök  som håller i många år är utan tvekan billigare än ett kök som snart behöver byggas om igen. Hos oss kan du vara säker på att vi gör allt för att uppnå ett lika fint resultat hemma hos dig som i en köksstudios visningssal eller på omslaget av ett inredningsmagasin – så du kan glädjas åt ett skönt och komfortabelt hem dag ut och dag in.

Bianco Carrara C marmor

Diskhoar och diskbänkar för kök

Köksblandare och tvålpumpar

Diskhoar och köksblandare från Blanco – välj rätt diskho!

Blanco Silgranit diskhoar – ett bredare färgsortiment och fin design

Kan jag få både diskbänk och spishäll installerad?

Vi installerar diskbänkar och spishällar men utför inte VVS- och elarbeten.

Om man nu skaffar vask och blandare separat, vad bör man då ta ställning till?

a)När man köper en utslagsvask bör man vara uppmärksam på hur man kan montera den. På Blanco utslagsvaskar, som Granitop tillhandahåller, har man angivit om vasken skall monteras under eller över och dessutom om det är fråga om en modell som sänks ned i arbetsytan eller inte. b)Utslagsvaskar med flera hoar kan man ha i vänster(LH)- eller höger(RH)versioner. Vilken ho det är fråga om bestäms av den större hons läge. Alla utslagsvaskar har inte två versioner. c)Eftersom hålet för blandaren borras i arbetsytan mellan utslagsvasken och stänkskivan, är köksskåpens och vaskens djup ytterst viktig – att stenmaterialet mellan hons kant och den vertikala ytan skall vara tillräckligt bred (min 100 mm). Särskilt gäller detta om möbeln är av äldre årgång. Det kan ha sina svårigheter i att montera en nutida utslagsvask i ett skåp av tidigare årgång. d)När det gäller blandare bör man iaktta spakrörelsen och hur vattnet rinner – t ex att spaken inte kommer att ta i stänkskivan. e)Spishällar och utslagsvaskar brukar vanligtvis placeras centriskt, d v s utrustningen placeras så i förhållande till underliggande skåp/modul. Om spisen är försedd med en ugn som är bredare än hällarna, blir det i så fall utrymme över på båda sidorna. Om man har andra önskemål skulle vi vara tackamma att så tidigt som möjligt få ta del av dem. Titta uppmärksamt på montageritningen när du gokänner den.

Varför måste man täcka golven? Kan inte montagepersonalen ta av sig på fötterna?

Eftersom stenskivorna är tunga föremål, har montörerna säkerhesskor i enlighet med föreskrifterna för arbetarskydd. Dessutom är det önskvärt att täcka över möbler i närheten och skydda golven med papp, då det kan bildas damm i samband med arbetet (t ex avlägsnas säkerhetsremsorna för transporten först på plats när det gäller spröd natursten).