Utvalda material -50%
Läs mer
Keramik är samtidigt vacker, trendig och mycket motståndskraftig

Keramik är samtidigt vacker, trendig och mycket motståndskraftig

Natursten är utan tvekan ett exempel på tidlös motståndskraft och sinnebild för kraft. Våra dagars tekniska utveckling låter oss skära och bearbeta detta hårda material på alla tänkbara sätt och därför är det inte märkligt att natursten har hittat vägen till att erövra hemmet och att där fånga uppmärksamhet och stärka sin närvaro.

Runö Warm Grey

I många århundraden har natursten använts i byggande och inredningsdesign. De senaste åren har även den konstgjorda stenens popularitet ökat märkbart och det finns ingen anledning att anta att denna trend den närmaste tiden skulle kunna bromsas. Enligt den designmedvetnes uppfattning kan sten vara en viktig intressemagnet såväl i kök som badrum och ett inredningselement – samtidigt en både enkel och praktisk lösning. Det är i alla fall säkert att stenen inte kommer att vara osedd. Stenytans motståndskraft är självklar och tack vare de tekniska möjligheterna behöver formgivare och designers inte lägga band på sin fantasi.

Vid sidan av naturstenar som granit, marmor och kalksten samt konststen som kvartssten och terrazzo är det fler och fler som önskar se keramiska ytor i sitt hem.

Se våra material!

Varför är stenytor och särskilt keramik så populära?

Många bostadskonsumenter är överraskade över hur stora möjligheter att välja färg eller mönster man har vid val av köksytor av konstgjord sten. Det är inte heller så lätt att repa stenmaterial. De avgörande fördelarna med att använda keramiska material är i alla fall smutstålighet och livslängd. Vid en kontakt med syrliga livsmedel blir det inga märken eller matta fläckar på en porfri porslinsyta. Likaså tål keramikytan förändringar i temperatur.

Naturlig granit har länge varit ett av de säkraste valen på grund av sin värmetålighet, till exempel när det gäller byggande och formgivning av öppna spisar. I ett kök har en vattentålig kvartsstensyta många gånger längre livslängd än en laminatyta och låter oss välja olika lägen av utslagsvask. Marmor, konstgjord marmor – terrazzo – och kalksten är mycket vackra att se på, men fordrar dock en lite flitigare rengörande hand. Keramik däremot förenar fördelarna hos andra ytmaterial och är dessutom lättare och tunnare.

Norrvange Beige Matt

Den keramiska ytans fördelar och nackdelar

Keramik tillverkas av sand, mineraler och lera. Det är fråga om ett naturmaterial som man har pressat ihop under starkt tryck. Den keramiska ytans slutliga yta får man vid bränning vid hög temperatur – ca 1450ºC – varvid de ingående materialen smälter ihop och bildar en glasartad och mycket stark sten.

Fördelar:

 • Värmebeständighet.
  Jämfört med övriga konstgjorda stenar som kvartssten och terrazzo är keramiken avsevärt värmetåligare och tål höga temperaturer lika bra som granit.
 • Mycket starkt material.
  Enligt sakkunniga är keramiska material upp till en tredjedel starkare än den hårdaste granit.
 • Som annan konststen – kvartssten – är keramiska ytor mycket hygieniska och porfattiga. Därför är deras smutstålighet stor och det är lätt att sköta en porslinsyta.
 • UV-säkerhet.
  Kvartssten kan mattas något eller ändra färg i solen, medan keramiska material är alldeles UV-säkra och passar utmärkt för att göra fönsterbänkar.
 • Design.
  Keramiska material har tillverkats av naturliga komponenter.
  Vanligen när man formger keramik använder man naturliga material som förebilder. Till exempel när man skapade Norrvanges produktserie använde man gotländsk kalksten som förebild.
 • Låg vikt och elegant utformning.
  Materialtjockleken är endast 12 mm.
  Tack vare detta har den keramiska ytan ett luftigare och trendigare utseende. Materialet kräver inte en kraftig bärande stomme som den kompaktare och tjockare naturstenen.
 • Miljövänlighet.
  De keramiska materialens komponenter kommer 100 % från naturen.

Nackdelar:

 • Mycket stark, men inte helt okrossbar.
  Om man skulle tappa ett tungt föremål eller också stötar av grytor och stekpannor kan spräcka ytan.
 • Färre modeller av kantutformning.
  Med en naturstensyta har man vanligen många alternativa kantalternativ (fasad, rund, halvrund, hajnos, antik osv). Den keramiska ytan däremot kan fås med endast en kantutformning – rak T-profil.
 • Något högre pris.
  Jämfört exempelvis med den gynnsammare kalkstenen eller med kvartssten kan en keramisk ytbeläggning vara något dyrare.

Man kan ha sten överallt – från minsta nattduksbord till golv, fönsterbänkar och väggar

Tydligen har varje människa sett och känt på arbetsytor av sten och keramik i kök och i badrum. Samtidigt möter man allt oftare lösningar med sten som beklädnad på mindre möbelpjäser, på väggar, golv eller till och med som serveringsbrickor, blomsterhyllor eller underlag för kryddburkar. Ofta förenar stenen ute och inne och används såväl i utekök som i trädgård. Som ett dekorativt material har natursten varit på hedersplats i enbostadshus och även mangårdsbyggnader. Naturligtvis tillför kärl, blomkrukor, vaser och allehanda andra tillbehör av natursten en elegant touch till det vanliga hemmets inredning. Att servera drycker och mat på en bricka av natursten förvandlar även vardagens måltid till att bli betydligt stämningsfullare.

Stenmaterial har otaliga variationer av färgtoner, mönster och lösningar. Då keramiska material är tunnare och är lättare än övriga stenmaterial, kan det vara befogat att i varje hem använda dessa unika material.

Man kan anse att kök och badrum är hemmets hjärta och att man inte behöver vara en proffsig inredare eller arkitekt för att kunna skapa ett hem. Vi vill ju alla ha ett vackert hem. När ett kök eller ett badrum har fått nytt ansikte, varför skulle men då inte kunna investera till exempel i fönsterbänkar. Just nu, våren år 2023, är det befogat att rikta intresset just mot fönsterbänkar, eftersom en köpare av stenytor kan få upp till 4 fönsterbänkar som gåva.

Räkna ut pris!
Vattentät Reptålig Lätt att
rengöra
UV-
beständig
Värme-
beständig

Det är verkligen enkelt och snabbt att underhålla sten, särskilt keramik

Ögonfägnad och underhållsfrihet är huvudorsaken till att fatta beslut till stenmaterialens fördel. Självklart är det inte oväsentligt att arbetsytor är enkla att underhålla och rengöra. Även med en obetydlig daglig avtorkning – man använder en vanlig trasa av syntetmaterial samt vatten – ytan består vacker och ser ut som ny även efter flera år.

Glans och stil i ditt hem!

De av Granitop tillverkade arbetsytona av natursten pryder redan många hem. Naturstenen lämpar sig väl för den som söker en kompromisslös lösning och som inser att estetik och funktion ska gå hand i hand. Varje intresserad finner säkert en arbetsyta i vårt produktutbud, som maximalt passar ens önskemål och behov, då de erbjudna stenprodukterna tillverkas som exklusiva specialbeställningar.

Under mer än 10 verksamhetsår har vi varit med om många spännande projekt och våra stenmästares skapande och yrkeskunnighet har hjälpt till att inreda tusentals hem och affärslokaler. Detta har skänkt oss ovärderliga nya erfarenheter och en möjlighet att uppföra nya produktionslokaler, att investera i moderna anläggningar samt att utöka och utvidga vårt produktutbud. Ett större och mångsidigare materiallager gör det möjligt att arbeta effektivare och utföra uppdragen ännu snabbare.

Om du vill ta reda på hur mycket en stenyta skulle kosta i just Ditt kök, gör då ett försök med priskalkylatorn. Med den kan du räkna ut priset såväl på materialet som för arbetet. Vid förfrågningar var vänlig ta kontakt med våra tjänstvilliga fackmän.

Norrvange Grey Matt

Norrvange Grey är en keramisk bänkskiva med matt yta, rik variation med fosiliknande och naturliga detaljer. Skivorna är inspirerade av den Gotländska kalkstenen. Mycket naturtrogen och detaljerad. Extremt slitstark! Tål högt slitage och syror från citron och andra livsmedel som annars skadar ytan eller ger fläckar.

Norrvange Ivory Matt

Norrvange Ivory Matt är en bänkskiva av granitkeramik i varm jordnära kulör med matt yta, rik på variation fosilliknande och naturliga detaljer. Skivorna är inspirerade av den Gotländska kalkstenen. Granitkeramik är industriellt tillverkat av naturliga råvaror i huvudsak bestående av finmalt fältspat, sand och lera. Materialet torrpressas under högt tryck och bränns sedan under höga temperaturer.

Norrvange Light Grey Matt

Norrvange Light Grey Matt är en keramisk bänkskiva med matt yta, rik variation med fosiliknande och naturliga detaljer. Skivorna är inspirerade av den Gotländska kalkstenen. Mycket naturtrogen och detaljerad. Tål högt slitage och syror från citron och andra livsmedel som annars skadar ytan eller ger fläckar. Passar alla ytor såväl i hemma miljö som i offentliga rum och ytor.

Bricmates granitkeramik är industriellt tillverkad på toppmoderna fabriker i Italien och Spanien.

Azul Olive Matt

Serie Azul Olive är en granitkeramik inspirerad av den mycket omtyckta portugisiska kalkstenen Azul Valverde. Stenen är en välkänd klassiker som används över hela Europa på golv & vägg samt som bänkskivor. Serie Azul Olive varierar i gråbruna nyanser med fosilliknande detaljer.

Glanshammar Silk

Bricmates keramiska bänkskiva Glanshammar Silk är en granitkeramik i storformat med silkeslen yta. Inspirerad av den ikoniska svenska Ekebergsmarmorn som bryts i Glanshammar utanför Örebro. Ekeberg är en elegant, klassisk och exklusiv sten som har kallats den svenska Carraramarmorn.
Granitkeramik har en ljus varm ton med inslag av mörkare vener och en slipad sammetslen yta.

Jura Select Ivory

Jura Select Ivory Matt är en granitkeramik inspirerad av Jurakalkstenen som bryts i södra Tyskland.
Serie J Jura Select är tillverkad med 3D.FIT teknologi, vilken matchar ytstruktur med mönster och tonskillnader. Tekniken skapar en realistisk relief där detaljer i mönster & färgnyanser känns vid beröring och syns i ljusspel över ytan.