Caesarstone -20%
Läs mer
Bänkskivor av kalksten – dinosaurier i ditt vardagsrum

Bänkskivor av kalksten – dinosaurier i ditt vardagsrum

Kalksten har använts som byggmaterial från Egyptens pyramider till dagens moderna arkitektur. Bergartens karaktär ligger i dess styrka, dess motståndskraft mot yttre påverkan och dess originella struktur, skapad av fossiler.

Kalksten är en sedimentär bergart som bildats under miljontals år i hav, floder och sjöar som resultat av att rester av flora och fauna sedimenterats. Därför kan man i kalkstensskivors mönster hitta karaktäristiska fossil av djur och växter som ger varje sten ett unikt utseende. Kalksten har använts för att bygga hus och fästningar sedan forntiden och har också använts till att forma vackra skulpturer.

Jura Grey

Nu för tiden används kalksten till fasader och interiörer, till exempel i kombination med trä eller för att skapa livsmiljöer i klassiska, harmoniska färgtoner.

Kalksten har i årtionden varit ett populärt material för golvplattor, trappor och fönsterbrädor. Kalksten får numera allt större uppmärksamhet även som bänkskivematerial i kök och ytbeklädnad i badrum. I vårt sortiment hittar du bland annat Jura Grey som är fullt av liv från juraperioden. Denna kalksten från Bayern i Tyskland har ett snirkligt och marmorerat mönster där man kan ana djur från dinosauriernas tid och konturerna av förhistoriska växter. Materialets mönster är lugnt men ger stenen liv, ljust gråa och beigea toner förenar trendighet och naturens värme. Ytor av kalkstenen Jura Grey passar bra tillsammans med inredning i ljusa beigea och vita toner.

Dietfurt Grey (Bilder: Satu Palander)

Om du hellre vill ha lugnare, mörkare färgtoner, passar Azul Valverde från Portugal för dig. Eftersom det är ett mörkt material blir det ett iögonfallande inredningselement i interiörer i ljusa toner. Azul Valverde passar i både klassiska och moderna kök, särskilt i inredningar i industriell stil.

Kalksten som bänkskiva kräver lite mer uppmärksamhet än till exempel granit. Om du är ute efter en underhållsfri bänkskiva som är lika elegant som kalksten så finns det i Granitops sortiment kvartssten som påminner om kalksten.

Kalksten

Jura Grey är tysk en kalksten med ljus bakgrund och vacker mönster. Det är inte ovanligt med fossiler som smyckar stenens beigegrå bakgrund.

Dietfurt Grey kalksten kommer från Bayern (Bavaria), samma område i Tyskland där man bryter den andra populära kalkstenen Jura Grey. I jämförelse med Jura Grey är Dietfurt Grey inte lika beige utan har en jämnare grå ton, med små inslag av blått. Slipad (honed – H).

kalksten Thala Grey

Thala Grey är en tunisienisk grå kalksten.

Azul Valverde är en portugisisk kalksten med ett variationsrikt mönster där runda linjer växlar med vackert med kornig struktur.

Crema Perla är en krämfärgad gråbeige kalksten som härstammar från Spanien. På grund av dess diskreta och relativt lugna mönster är den mycket populär såväl utomhus som inomhus. Crema Perla kan fås med olika finish och denna kalksten finns ofta i offentliga lokaler som vägg- eller golvbeklädnad, som bänkskivor i kök, även som ytbehandling i spa eller badrum, i trädgårdar och som trappsteg.

Grigio St Moritz är en betonggrå kalksten från Frankrike. På grund av sitt kravlösa mönster är stenen ganska universell och på grund av sitt anspråkslösa utseende passar den nästan i varje inredning. Den grå och jämnt mönstrade kalkstenen är relativt smutstålig och förlåtande när det gäller märken av användning, mer än andra mera karaktärstarka material.

STENARNAS TOPPLISTA

Jura Grey
Bianco Carrara C
Mystery White
Noble Ivory White
Noble Concrete Grey
Nero Assoluto
Noble Carrara
Noble Supreme White
Steel Grey
Viscount White

Se våra material!
Noble Concrete Grey

Kvartssten är en höjdpunkt i ingenjörsvetenskapen, ett starkt och praktiskt taget icke-poröst material, vilket gör det motståndskraftigt mot repor och fläckar. I vårt sortiment finns till exempel den gråa Noble Concrete Grey, som förenar betongens stilfulla enkelhet med kalkstenens mönster. Därutöver erbjuder vi kvartsstenen Noble Troya, i brun-beigea toner, som med sina varma toner passar särskilt bra tillsammans med inredning i samma toner. Om du vill leva så bekymmersfritt som möjligt, välj kvartssten till dina stenytor!

Välj ditt favoritmaterial och beräkna priset för dina drömmars bänkskiva! Börja här!

Kökstrender år 2022

Spår av världens skapelse på dina köksytor

Jura Grey kalksten fortsätter att vara populärt!