Jura Grey kalksten fortsätter att vara populärt!

Jura Grey kalksten fortsätter att vara populärt!

Precis som granit, marmor och övriga naturstenar bildades kalksten för miljoner år sedan genom olika geologiska, biokemiska och andra processer. Naturen har fått forma kalkstenens mönster under riktigt lång tid och även idag kan man i några stenar se livstecken och maritima avsättningar från juratiden.


Bland kalkstenarna som har det mest framträdande mönstret (och som även är hållfastare än genomsnittet) med vackra fossila inslag är Jura Grey från Tyskland. Den bergrika Bayern-regionen (Bavaria), där denna mest kända tyska kalkstenen bryts, ligger nära München i södra Tyskland och gränsar till Österrike och Tjeckien. Den gråbeige ljusa bakgrunden livas upp av mörkare fläckar och båglinjer som ibland kan påminna formen av en snäcka eller t.o.m. texturen av en exotisk växt. Då det bågiga och fläckiga mönstret är ganska tätt syns inte eventuella fläckar, som då och då kan hamna på stenytan, inte lika lätt på Jura Grey än på andra kalkstenar som har en jämnare bakgrund (Azul Valverde och Thala Grey).

Trots sitt framträdande mönster har Jura Grey ett nästintill universellt utseende som kan matchas med allt. Jämfört med vanlig jämngrå färg har denna kalksten en mjukare och nyansrikare ton som i modern engelska kallas för greige (gråbeige). Det i sin tur erbjuder gott om kombinationsmöjligheter vad gäller färgval för väggar och köksinredning som gärna får vara vit, beige eller grå och helst i klassisk stil designmässigt. Samtidigt träder en Jura Grey bänkskiva mycket effektfullt fram även i en modern interiör med mörkgrå inredning och svarta eller rostfria vitvaror.

Att använda kalksten för bänkskivor är en stigande trend. Jämfört med exklusiv vit marmor (Bianco Carrara C) kan den kännas något vardagligare, men det i sin tur gör den även lämplig för hem med en rustikare atmosfär. I ett timmerhus till exempel kan marmor eller modern kvartssten kännas lite främmande, medan kalksten är i perfekt samklang med trä. Allt fler människor väljer att använda kalksten förutom på bänkskivor även som spiselkrans, fönsterbänkar och i badrum.

Industriella betonggrå har redan under en längre tid varit en av inne-färgerna för moderna kök. Idag rekommenderar dock allt fler inredningsdesigner att piffa till den lugna betoningen med mer färg och en skarpare accent i olika accessoarer. Har man ett öppet kök, där bänkskivan eller kanske köksön kan skådas från rummet (där man ofta gärna använder färggladare lösningar och ljuvligare tapeter) och man vill använda sten även på fönsterbänkar är kalksten nästan oersättligt.

Eftersom kvarts lätt bleks i direkt solljus kan även andra stenar med ett jämnare mönster vara ett bra alternativ förutom Jura Grey. Till exempel Azul Valverde från Portugal och den tunisiska kalkstenen Thala Grey med något stillsammare mönster som inte blir alltför dominant i inredningen. Väljer du en av dessa stenar till din bänkskiva, fönsterbänk eller bakgrundssten kan du känna dig säker på att du får en lösning som varar i flera årtionden!

Ta gärna en titt på hela vårt materialutbud och tveka inte att kontakta oss om du har några frågor!

Jura Grey kalksten