Utvalda material -50%
Läs mer
Kökstrender år 2022

Kökstrender år 2022

På samma sätt som det var förra året och året dessförinnan, har vi tagit in uppgifter från arkitekter och inredare om hur inredningstrenderna skulle kunna tänkas vara år 2022.

Covid har förändrat världen och så som förra året är det snarare vännernas råd och rekommendationer, praktiska lösningar samt förebilder i sociala media och inte designmässor som har skapat trender. Hur starkt Instagram eller Pinterest har påverkat inköpsvanorna har vi sett även i Granitops statistik. Sålunda kunde vi bestämma att bilderna av en elegant mönstrad kalksten som våra nöjda kunder delade flera gånger i veckan var utmärkt reklam och lyfte Jura Grey till att bli det populäraste materialet år 2021.

Bianco Carrara C

Naturmaterial

Naturmaterial, särskilt ljus (ek) och mörk (teak eller valnöt, ibland även mörkbetsade skivmaterial) är även i fortsättningen populära vid tillverkning av köksinredningar. Man använder träyta som finish i lådor och luckor. Men ofta klär man även övriga möbler med trä eller träfiberskiva eller också golv som harmonierar med möbelstommar.


Som framgår av översikten år 2021 växer även andelen sten som material till arbetsytor från år till år. Det populäraste materialet är kvartssten (nära hälften av samtliga sålda plana ytor), varvid Mystery White, som till förväxling är snarlik Bianco Carrara C, har stigit till tredje plats, mycket knappt efter äkta marmor. Den största uppgången vid sidan av marmormönstrad kvarts uppvisar kalksten och terrazzo.

Se våra material!

Det lönar sig alltid att investera i slitstyrka och kvalitet. Samtidigt ska man lägga tonvikt vid att inredningslösningen ska vara praktisk. I detta hänseende – rengöring av arbetsyta – finns det ingen konkurrens till sten (särskilt kvarts) och nog kommer denna trend att fortsätta år 2022. Om man jämför med den klassiska och tidlösa vita marmorn, som i årtionden har legat i topp, är Jurakalkstenens unika mönster i någon mån förlåtande med sin smutstolerans.

Komfort och öppenhet

Det är väsentligt att nalkas inredandet praktiskt, då det vid sidan av funktion alltid finns ett stort krav på bekvämlighet och rymlighet. I dag är det förhållandevis få böcker i ett hem och dessa tryckta verk får gärna sin plats i köket, tillsammans med kokböcker och tidskrifter.

Brilliant White

När man ser på inredningen kan man konstatera att överskåpen håller på att förlora något av sin popularitet. Mer och mer ser man öppna hyllor. Mer och mer är det keramikföremål bakom tonade eller genomsiktliga glasluckor eller ibland till och med bakom spjälverk. När överskåpen har försvunnit eller ersatts av hyllor, använder man ofta för förvaring nischer eller fördjupningar i väggen. Framför en köksgarderob eller ett skafferi kan man ha våningshöga skjutdörrar eller en rullgardin, som man kan dra ned till den horisontella ytan.

Galaxy Star

Har man inte ett sådant jätteskåp, förvarar man hellre matvarorna i lådor. Synligt, d v s på arbetsytan eller på hyllan placerade burkar och askar med torra varor har alltmer blivit dekorationer.

Terrazzo Calacatta (Bilder: Jenny N)

Köksö

Om man tidigare har gjort försök med öar som har påmint om serveringsbord (som ibland hade hjul) så har köksön vuxit i våra dagar. Som en mittpunkt av rummet kan den innehålla vinkyl, diskmaskin, spis och liknande utrustning samt kringliggande sittplatser. Det är inte sällsynt att projektet kan ha en dubbelö. I stället för en hellång köksö är det två mindre, som det är en gångyta mellan. I ett U-kök träffar man på även L-formade hörnköksöar, som i sin avgränsning mot vardagsrummet har en hörnsoffa. Eller har den mera traditionellt designade ön (eller bardisken) utdragbar tilläggsbit eller bord. Man projekterar även sådana dubbelöar, parallella med I-kök, vars ena (i mitten) ersätter matbordet. Den andra (mot vardagsrummet liggande) är en rumsdelare som snarare påminner om en skänk vars dörrar vänder sig mot rummet.

Bianco Carrara C


Stolarna har vuxit till sig. De är inte direkt barstolar, utan med tygklädda kuddar utrustade säten med en sitthöjd som är högre än den vanliga. De stora möbelhusens produktutbud påverkar onekligen rumsdesignen, när svängbara barstolar med ställbar sitthöjd och vikbara regissörsstolar samlas.

Colonial Ivory (Bilder: Trädesign i Tranås AB)

Vardagsrummet

Köket behöver inte alls likna ett kök, har någon inredningsarkitekt sagt. Egentligen är det öppna köket inte bara en plats att laga mat på utan en del av vardagsrummet. Och ibland är köket inte enbart en förlängning av vardagsrummet, utan även ett bostadsrum som öppnar sig mot trädgården, balkongen eller terrassen. När man bygger och inreder ett kök behöver man inte vara fast i strikt traditionella uppfattningar. Snarare ska man utöver funktionen lika mycket betona mysighet. Mer och mer ser man konst och antikviteter i köket, men även en individuell och markerat personlig ansats. Eftersom man tillbringar mer och mer tid hemma, är det väsentligt att inredningsdetaljerna i rummet är meningsfulla och avspeglar invånarna och deras behov. När man förr i tiden hade få prylar och lade vikt vid enkelhet, har hemmet nu för tiden (särskilt under den mörka årstiden) förvandlats till familjens bo med prydnadssaker, dukar och keramik.


Om digitala konferenser på grund av pandemin är i fokus och man ska utföra distansarbete, kan man som en trend lägga märke till att man snabbt kan behöva dela upp rummet i zoner. Skärmar och vikdörrar gör uppdelningen, ibland löser en gardin behovet att skapa en enkel läshörna.

Crystal Calacatta Silva

Väggbeklädnad

Det är alltjämt väsentligt att arbeta med naturstenens textur, med tapeter, dekorationsputs och tegelmur. Väggbeklädnadens betydelse och omfattning har likaledes en plats i upplevelsen. Våra värderingar för oss gärna till att med sten bekläda hela väggytor. En naturstensyta är ett konstverk i sig, så att en stenskiva som kläder hela ytan mellan arbetsyta och överskåp är en verklig wow-faktor.

Ofta väljer man en bakgrundsskärm av sten med ett djärvt mönster (Jura Grey, Crystal Calacatta Silva eller naturlig marmor), varvid en sådan utformning kan skilja sig från den plana ytans material. I gengäld kan man träffa på en lösning där man i stället för öppna hyllor och väggbeklädnad har vitrin, påminnande om en skänk.

Noble Ivory White

Färg

2022 års modefärg är olivgrönt, men traditionella färgkombinationer som vitt, grått och svart har inte försvunnit. En enkät som gjordes i slutet på 2021 visar att man företrädesvis väljer en vit möbel (41 %), därefter följer yta av naturträ (12 %) samt grå toner (10 %).

Noble Concrete Grey (Bilder: Kristian & Andrea)

Ändring av sortiment, nya kollektioner

Vi på Granitop utökar ständigt med nya stenmaterial, blandare och diskhoar, utan att invänta ändring av årtal. Dessvärre händer det att fabrikerna slutar med produktionen av någon av kvartsstenarna eller att det tillkommer nya material med intressanta mönster eller utföranden. Av nyheterna i stensorter kan framhållas en kvartssten Decore Ocra med en personlig rostfärgad yta. Likaså tillförde vi i slutet av december spännande marmorsorter i förteckningen över natursten för beställning – Calacatta Belgia, Fantastico Arni och Macchia Vecchia.

Populära arbetsytematerial TOP 10 år 2021

Det framgår av föregående års sammandrag att närmare hälften av alla sålda stenskivor har varit kvarts. Särskilt framgångsrika var stenarna i Nobles kollektion. Därnäst kom granit (20 %), varpå följde marmor och terrazzo (båda litet under 10 %). I topplistan fick kvarts plats 5, granit 3 och kalksten 1 (med Jura Grey främst) och naturligtvis vit marmor Bianco Carrara C.

STENARNAS TOPPLISTA

Jura Grey
Bianco Carrara C
Mystery White
Noble Ivory White
Noble Concrete Grey
Nero Assoluto
Noble Carrara
Noble Supreme White
Steel Grey
Viscount White

Knappt utanför 10-i-topplistan hamnade marmormönstrade kvartser Noble Areti Bianco, Veined Michelangelo och Crystal Calacatta Silva, likaså Terrazzo Calacatta.

Terrazzo GV 0/25 (Bilde: Reventurehomes)

Se våra olika materialval och beräkna priset på din stenbänkskiva!

Räkna ut pris!
Viscount White (Bilder: Aros Granit)

Trendspaningar för 2024

Köksön – mittpunkten i det moderna köket

Bra att tänka på vid planering av köksö – upp till två gånger större arbetsyta!

2021 års kökstrender – minimalism, lättarbetat och familjen i centrum

Vackert hem – modern teknik och värdig historia i harmoni

Inredare rekommenderar: 6 smarta sätt att använda sten för att försköna hemmet

Terrazzomarmor – konstgjord sten som arbetsyta