Caesarstone -20%
Läs mer
Bra att tänka på vid planering av köksö – upp till två gånger större arbetsyta!

Bra att tänka på vid planering av köksö – upp till två gånger större arbetsyta!

Glöm inte bort köksön vid renovering eller nybyggnation av kök!

Alla som älskar att laga mat vet vikten av att ha ett organiserat kök och hur lätt och to m njutbart det kan vara att tillaga en gourmet middag när man kan använda rätt tillbehör. Färska råvaror är prio ett, men även stor vikt läggs på tillagningssätt och vilken utrustning som används. Sedan gäller det att alla skålar och teknik får plats någonstans. En bra lösning är att ha en välplanerad köksö med lådor och skåp samt en extra arbetsyta.

graniidist töötasapind
Viscount White granit

Vacker och funktionell köksö

En väl genomtänkt, köksmöbel och passande köksö till bänkskivan, är inte bara en vacker syn utan även väldigt praktisk. Den extra ytan ger mycket mer plats att både tillaga maten på samt att servera på. Det är vanligt att man tror att en köksö enbart passar in i en öppen kökslösning, men den kan faktiskt vara användbar även i mindre utrymmen. Eventuellt har man kanske inte då så många valmöjligheter på placering.

Blue Roma

Har man ett smalare kök avstår man ofta helt från väggskåpen vilken innebär att tillgången av underskåp är desto viktigare. Det är viktigt att tänka på att arbetsytan på köksön är minst 30 cm större än underskåpen, för att det ska vara bekvämt att sitta där. Väldigt praktiskt att då använda ön som matbord.

Experterna säger att man ska planera en köksö efter storleken på underskåpen. Vid ett smalare kök bör man ev undvika att ha öppningsbara skåp på bägge sidor. Då bör man hålla sig till att ha öppningarna på en av sidorna. Spar man på djupet av skåpet för att få plats med två skåp emot varandra så kommer man att upptäcka att de inte rymmer så mycket.

kvartskivist töötasapind
Brilliant Black kompositsten

Hur stor bör en köksö vara?

Det finns inga regler som säger hur stor en köksö bör vara. Allt beror på vad den ska användas till. Är den i första hand tänk att användas som matlagnings yta och att ställa alla tillbehör på, eller ska den även användas som matbord och serveringsyta? Kommer köksön att ha diskho och blandare eller liknar den mer en bar med förhöjd yta? Alla lösningar kan vara bra och användbara.

Öppna hyllor, lådor eller rumsfördelare i samma moderna material som bänkskivan – kompositsten, marmor eller granit.

Bricmate Norrvange Ivory

Se våra material!
kunstkivist töötasapind kööki
Crystal Royal kvartssten

En köksö som blir som en rumsfördelare mellan kök och vardagsrum är den vanligaste lösningen. Kan även vara den bästa lösningen om det går att placera så att alla kan vara med i samtalet och att ingen behöver sitta med ryggen mot vänner eller familj. Inredningsarkitekter säger att ca 80% av alla kunder väljer denna variant där den extra ytan även förbinder köket med vardagsrummet samtidigt som det blir en del av designen. Om det material som valts även används till att täcka en eller flera av sidorna, blir det ännu finare.

kunstkivist töötasapind
Noble Areti Bianco kompositsten

Innan man bestämmer sig bör man ha gått igenom alla olika möjligheter ordentligt. Ytorna som ska täckas av en och samma skiva får oftast inte vara längre än tre meter. Vissa material klarar av 3-4m långa och två meter breda stenskivor och dessa skivor kan väga flera hundra kilogram.

Bör köksön ha en (extra-) diskho?

Köksön kanske inte enbart ger en extra arbetsyta, utan även är en plats att samlas runt vid matlagning och förtäring. Vad som ska finnas på köksön beror helt på vad man är van vid och vad man har för behov. Man bör tänka på att det tillkommer en hel del rörmokararbeten. Detsamma gäller om man valt att ha en spis- då tillkommer eldragningar och ventilation. Viktigt att tänka på eldragning till belysning som önskas!

Diskhoar och diskbänkar
roheline marmor
Verde Guatemala grön marmor bänkskiva och stänkskydd

Eventuellt passar en otraditionell köksö?

En köksö, som sammanfogar kök och vardagsrum, behöver inte alls vara en traditionell rektangel. Har man tillräckligt med plats så är köksön just där man kan släppa lite på fantasin. Ska man välja precis samma material som på övrig arbetsyta eller kanske välja en motsatsfärg, svart och vit marmor?

Man kan välja färgglad kvartssten i kombination med tålig granit? En rektangel eller cirkel, upp och ned vänd pyramid, båtformad eller en yta i två olika nivåer. Det finns flera möjligheter!

Du kan vara säker på att få just det Du önskar av Granitop stenmästare och en wow-effekt är garanterad!

kvartskivist töötasapind
Noble Supreme White köksö med bänkskiva

Köksön – mittpunkten i det moderna köket

Crystal Calacatta kvarts

Gratis fönsterbänkar vid beställning av en ny köksbänkskiva!

Hur mycket kan arbetsskivan kraga ut utan att behöva stöd?

Styrkan hos de material som man tillverkar arbetsytor av är varierande. På samma sätt är mycket beroende på skivans tjocklek och kvaliteten hos naturstenen. Kvarts är starkast, speciellt med en tjocklek av 30 mm. Om det är viktigt att skivan skall kunna användas som ett bord eller en bardisk eller om man vill lämna ett luftigare intryck av rummet och inredningen, kan man vid behov även dölja konstruktionen med sten. Således kan man stödja köksöns bordsdel eller L-kökets visuellt i luften svävande del, när den sträcker sig till vardagsrummet, med en förstärkningsram som skyms bakom skivan.

Om man beställer en arbetsyta eller en köksö vars horisontella sten har en fortsättning i en vertikal sida – hur noggrant kan man då anpassa mönstret?

Garnitops hantverkare gör sitt bästa för att mönstrens överensstämmelse skall vara så stor som möjligt och teckningens (marmorns ådrings) fortsättning följsam. Vid stormönstrad sten kan man använda spegeleffekt och hos konstgjord sten har tillverkarna räknat med bookmatch-effekt (plattorna finns såväl i vänster- som högerversion). En fullständig mönsteranpassning medför en något större materialkostnad och priset kan bli upp till 40 % högre än det som anges i priskalkylatorn på hemsidan.

Bänkskivor för köksöar

Bianco Carrara C

Ambiente Light

Steel Grey
Crystal Calacatta Silva

Räkna ut pris!