Utvalda material -50%
Läs mer
Köksön – mittpunkten i det moderna köket

Köksön – mittpunkten i det moderna köket

Det fanns en tid då köket endast betraktades som ett extra rum, ett litet rum som kanske rymde en person, vanligtvis en betald kökspiga eller husmor. Knappt fanns det plats ens för henne och än mindre för ett matbord där hela familjen kunde äta samtidigt. Sådana rum finns ofta i hus som byggdes för ett århundrade eller mer sedan, främst i centrum eller gamla stan.

Detta faktum innebar att matlagningskulturen var individualistisk, eftersom det inte fanns plats för fler personer i köket. Matlagningen i familjen blev vanligtvis en mammas hemliga vetenskap. I detta växte flera generationer av ungdomar upp, och för vilka äggstekning förblev en heroisk handling. Det lilla köket, avskilt från resten av rummen, involverade inte familjen utan det överlämnades till en person snarare som en plikt.

Noble Olympos Mist

Lyckligtvis är denna tid förbi, och till skillnad från vår mormors tid är det öppna köket nu modernt och där tillagning av festmåltider blivit ett socialt tidsfördriv. Väggen som åtskilde kök och vardagsrum har vanligtvis rivits bort och ett större rum har skapats där det finns plats för ett matbord eller en köksö. Nya bostadshus är mestadels utformade med öppna köksytor.

Granit Viscount White som bänkskiva
Viscount White granit

Matlagningen gick från att vara en undanskymd aktivitet till en gemensam sådan och det öppna köket medförde också en förändring i kulturen för hemmafester. För det första fanns det nu plats för fler människor i köket, och för det andra innebar frånvaron av en vägg att kommunikation nu obehindrat kunde ske mellan kök och vardagsrum. Matlagningen tillhör nu inte bara värdinnans sysslor, och de ungdomar som vuxit upp de senaste åren kan nu vanligtvis hantera soppor, sallader och pastarätter, men också steka ägg.

Bianco Carrara C vit marmor

Köksön tar oss nu till nästa nivå av inkluderande matlagningskultur. Till skillnad från matbordet är det inte en skiljelinje utan en länk mellan kök och vardagsrum. Köksön vara en arbetsyta, ett serveringsbord eller till och med ett matbord. Ett ställe att placera en vinkyl under, köksskåp eller hyllor, en bas för en spis eller diskbänk – kort sagt, kökets mitt där du kan samla familj och vänner för att äta och laga mat.

En studie genomförd av webbplatsen Houzz visade att den viktigaste kökstrenden 2020 är köksön. Så många som 61% av de 2600 husägare som deltog i undersökningen sa att de redan hade byggt en köksö i sitt hem eller planerar att göra det.

Den ideala köksön är precis så som man föreställer sig och man behöver inte låta fantasin sätta några gränser. Planering av köksön kan börja med att inspireras från Pinterest eller liknande. Även om man kliar sig i huvudet till en början kan man förvissa sig om att det mesta är genomförbart.

Noble Carrara kvarts
Terrazzo Perlato Royal marmor
Bianco Carrara C marmor

Om man tar en stor köksö som exempel, måste man fundera över hur ön passar in med resten av köksmöblerna. Skall det stå ett kylskåp under köksön eller skall det vara bredvid? Är ön kökets centrum för matlagning, eller snarare ett bord med förvaring? Kanske skulle det vara bra om ön såg ut som en bardisk från vardagsrummet? Hur mycket utrymme måste finnas kvar mellan ön och köksmöblerna vid väggen för att det ska vara bekvämt att arbeta där? Kanske kan du avstå från de vanliga köksmöblerna om allt du behöver kan samlas på köksön? Det senare förslaget kan vara en bra lösning för ett mindre kök.

Noble Supreme White köksö
Noble Supreme White kvarts

Oavsett hur man tänker sig sin köksö så skall den förbli vacker under en lång tid framöver. Söker du ett efter ett beständigt material kan vi rekommendera sten att täcka både arbetsytan och sidorna på köksön. Med modern teknik kan vi tillverka stenskivor i vilken form som helst, och ta upp hål för diskbänk eller spis. En stenyta är lätt att underhålla och den är betydligt mer lättstädad i jämförelse med laminat- eller träytor, en stenyta förblir oförändrad under flera decennier.

Jura Grey kalksten

Men vilken typ av sten bör man använda till en köksö?

Valet av sten utgår i första hand från dina egna önskemål och med hänsyn tagen till det färgschema som finns i ditt hem. En del tycker om mörk granit, andra gråbeige kalksten, eller vit, svart eller grön marmor. Om du vill hitta något speciellt och annorlunda kan du ta tillvara de möjligheter som finns med konstgjord sten. Även om kvarts har ett mönster som imiterar natursten är den lågporös och hygienisk och därför lämplig för en köksö som kommer i kontakt med mat.

Se våra material!
Noble Supreme White kvartssten
Brilliant Black kompositsten
Nero Assoluto granit

Den tidigare nämnda Houzz-studien pekar på att neutrala toner fortfarande är att föredra när man väljer köksmöbler. Enfärgade köksmöbler faller dock i popularitet, så många som 39% av heminredare föredrar ett varierande färgschema där färgerna på dörrar och lådor balanseras av en distinkt arbetsyta. Bland färgerna på köksmöbler var de mest populära grå (22%) följt av blå (19%) och svart (11%). Beroende på interiörstil kan det också vara intressant att kombinera stenytan med en motfärgad diskho i granit. Ett vackert helhetsintryck kan också uppnås om den helfärgade köksstommen kompletteras av naturliga trädörrar eller en bakgrundssten med ett intressant mönster som tydligt skiljer sig från väggens färg.

Kontakta vår säljavdelning för en offert över olika stenytor för just din köksrenovering och beräkna priset på önskad stenskiva!

Noble Carrara kvarts
Noble Concrete Grey kvarts
Noble Areti Bianco kvarts
Crystal Absolute White kvarts
Noble Ivory White kvarts