Caesarstone -20%
Läs mer
Ideer för ett mindre kök

Ideer för ett mindre kök

Varje hem har inte ett stort kök som gränsar till ett vardagsrum eller matsal. I många lägenheter, ofta i äldre hus i hjärtat av staden, finns ofta ett litet utrymme för matlagning. För moderna kök har lösningar utvecklats som våra förfäder inte kunde förutse, och därför finns det många fler valmöjligheter än vid första anblicken!

För att hålla köket, oavsett storlek, snyggt och användarvänligt, är det nyttig att komma ihåg några av de gyllene reglerna.

Använd så mycket naturligt ljus som möjligt!

I ett litet rum tenderar även fönstret att vara litet. Dölj inte denna naturliga ljuskälla med en tjock gardin eller planera stora väggskåp runt den.

kompositsten bänkskivor
Crystal Sahara komposit bänkskiva

Allt oftare påträffas en lösning där köket är ett separat rum, men delas från vardagsrummet genom en transparent partition. Detta gör det möjligt för köket att få tillgång till ljus och rymd på bekostnad av sidokammaren. Om det finns en separat matsal vid sidan av köket, kan en delvis öppen glidvägg också övervägas, som kan användas för att servera mat.

Carrara marmor köket
Bianco Carrara C marmor bänkskiva

Tänk på en hälsosam ljuslösning!

Förutom ljuset från fönstret och den allmänna belysningen (vanligtvis tak och väggbelysning) planera belysningen så att den ger köket i mörkret en snygg och lite mystisk effekt.

komposit bänkskiva
Noble Troya kompositsten

De mörka obelysta vinklarna skapar en känsla av styvhet, och funktionerna i varje zon bör beaktas vid beställning av ett elprojekt. Till exempel i ett arbetsområde är det värt att använda en strålkastare, och det ska också finnas tillräckligt med utrymme för vägguttag för köksapparater (de brukar fortfarande saknas!). Förutom bänkskivan finns det också en stänkskydd av sten där hål för eluttag måste beställas redan vid en stenteknikers besök.

När du väljer färgerna föredra ljusa eller levande toner!

Vit, såväl som ljus och beige toner lämnar intrycket av ett större rum visuellt. Ibland är väggskåp helt övergivna för rymlighetens skull, men i fallet med minimalistisk stil kan ljust kök se lite för sterilt. För att kompensera det passar en bänkskiva perfekt.

kvartssten
Starlight Sand komposit bänkskiva

Bland granit, marmor och kvarts finns det många så kallade stenar som är lämpliga för att dekorera inredningen. Varför inte välja, till exempel, grön granit Verde Savana eller grön marmor Verde Guatemala? Eller några av de mest färgstarka kvartsstenarna, som också produceras i toner och mönster som inte är i naturen? Det finns många intressanta och framstående möjligheter!

Se våra material!
marmor köket
Verde Guatemala marmor bänkskiva

Koppla olika nivåer!

Ofta är fönsterbrädan något högre än arbetsytan. I det här fallet är det värt att överväga att sänka fönsterbrädan eller genom att lägga köksmöblerna lite högre så att de två planernas höjd är densamma. Då fönsterbrädan och arbetsyta kan framställas i ett stycke. Det är en vacker lösning och praktiskt eftersom det ökar den yta som ska användas och det finns inga skarvar som kan samla smuts.

Ofta placeras en diskho under fönstret, men om fönstret öppnar inåt kan blandaren förhindra öppningen. Detta tvingar att flytta diskhon till något mer opraktiskt ställe. Lyckligtvis finns det en lösning – en mixer som inte hindrar fönstret att öppna. Blanco erbjuder två av dessa typer av blandare: de som kan lyftas från diskbänken och placeras i diskhon, och modeller som dyker in i bänkskivan som en ubåtsperiskop. Smart kunskap som hjälper dig att planera mer fritt!

Blanco Linus S-F
Blanco Eloscope-F-II

Fler tankar:

För bättre anpassning av köksredskap kan en gångjärnsram med krokar och ögonlock övervägas. Hållare och trasor kan också fästas på väggen och möblerna.

Om taket är lågt, välj en platt lampa eller inbyggd armatur. Ett bra alternativ är också användning av strålkastare som kan flyttas runt.

Följ principen: så mycket som du behöver, så lite som möjligt. Det är ingen mening att stapla upp saker och apparater som du ska kanske använda bara en eller två gånger om året.

Planera väggskåp som sträcker sig till taket eller bygg ett extra stängt utrymme på skåpen.

Även om den logiska placeringen för kryddor och torra livsmedel tycks vara så nära som möjligt till ugnen och spishällen, ska de inte staplas bredvid värmekällan. Det finns mycket ånga i maten och det kan fukta kryddorna. Lyckligtvis tar många köksmöbelstillverkare hänsyn till detta och kryddor har sin egen plats i utdragshyllan (eller i ett angränsande skåp).

Också var försiktig med olja och sojasås och håll flaskorna i en separat hållare eller bricka – de kan lämna några otäcka fläckar på bänkskivan. Kanske kan en hållare eller bricka från samma sten (kvarts eller granit) vara en lämplig ersättare? Skulle du ens behöva en liknande surfplattehållare eller ett stativ för en receptbok?

granitskiva
Blue Pearl granit bänkskiva

Caesarstone Bianco Drift

Om du behöver hjälp med att planera ditt kök eller att välja diskho, blandare eller en bänkskiva, fråga din Granitop-specialist!

Lyxig återanvändning

Planering av ett barnvänligt kök

Nya produkter

Tips för en ekonomisk köksrenovering

Räkna ut pris!