Caesarstone -20%
Läs mer
Lyxig återanvändning

Lyxig återanvändning

Dagens affärer är visserligen fyllda av möbler, men utbudet i inredningsvaruhusen tenderar till att vara ganska så ensartat och på intet sätt personligt. Därtill är ledorden för heminredning i dag hållbarhet och återanvändning. Säkert betyder detta inte att vi skulle vara tvungna att ge avkall på kvalitet och lyx. Unika och iögonenfallande möbelföremål kan man skapa själv och vad som är viktigast, då behåller man kvar formgivarens personliga minnen och väsen i verket, vilket man inte kan i utbudet i affärerna.

Projektet börjar vid planeringen

Till att börja med lönar det sig att tänka efter vad det är för ett föremål man vill restaurera och vilket slutresultatet skulle kunna bli. Det är kanske inte så lämpligt att kasta den gamla möbeln om man kan renovera den. Eller att försöka återuppliva ett föremål med känslomässiga värden till exempel från far- eller morföräldrarnas generation. Om man inte har tillgång till konsthantverksföremål, lönar det sig att titta i möbelförsäljningssajter i sociala media, på marknader eller i antikvitetsaffärer, där man ibland kan finna speciella föremål som med en ringa insats kan förvandlas till verkliga blickfång.

Vi har redan tidigare pratat mycket om hur man kan ge köksmöblerna ett nytt utseende genom att byta ut arbetsytorna. På samma sätt kan man förnya alla andra möbler.

Noble Carrara

När man själv designar möbeln, minskar man det ekologiska avtrycket, carbon footprint, och skapar unika möbler

Det lättaste är att renovera en trämöbel – trä är ett tacksamt och lättförändrat material. Man behöver bara med spackel laga skråmor och hål, slipa, byta ut detaljer som behöver bytas ut och måla stommen med ny färg. Om skåpet eller bordet sedan bekläds med ett stenmaterial, är det säkert att resultatet blir unikt och vackert. Bordets metallstomme kan vara i behov av mera arbete, men när gammal färg och rost har avlägsnats med stålborste och sandpapper, kan man av en nymålad stomme och en stenplatta få ett mycket stiligt trädgårdsbord.

Nero Assoluto

En ordentlig arbetsyta gör möbeln stadig

Lådor, möbelsidor och –kanter slits mindre än arbetsytor. Således kan det hända att byråns eller skåpets övriga konstruktion är helt i sin ordning, men att överytan är sliten eller fläckig. Om den ändå måste bytas ut, varför inte täcka av med en stenskiva, som är tåligare är trä eller laminat. Särskilt viktig är uthålligheten och fukttåligheten när det gäller köks- eller badrumsmöbler, då man bör välja en arbetsyta som inte skulle ta skada vid användning.

När det gäller arbetsytor av sten är det inga bekymmer med att fukt, hög temperatur, ett olyckligt tappat glas eller naturligt slitage skulle förorsaka skada. På samma sätt kan man lägga ytor av sten osv på varje möbel. Endast fantasin sätter gränser – nattduksbord, byråar, TV- och soffbord, blomsterhyllor. En stenyta kan kapas till i varje mått som passar just dig. Om du tar kontakt med Grantops specialister, kan du vara säker på att din vision av ett vackert designföremal kan skapas.

Grigio Aveiro

En enhetlig linje i hela inredningen

När man själv renoverar möbler kan man skapa ett enhetligt designspråk i alla rum genom att använda samma ytmaterial för horisontella plan. En linje som förenar alla rum och knyter ihop heminredningen till en enhet.

Till exempel en av de populäraste stenarna, den italienska ljusa marmorn Bianco Carrara C passar utmärkt i alla rum. När man använder marmor i hemmet för man in en känsla av lyx och elegans samt verkar oavvisligt såväl till sängbord i sovrummet som på arbetsyta i köket. För att inte tala om badrummet, där den vita marmorn är särskilt lämplig och för in skönhet som vi känner igen från antiken.

Bianco Carrara C

En möbel med natursten är exklusiv

När man använder natursten kan man vara säker på att varje pjäs kommer att visa sig alldeles unik och att det inte finns någon likadan hos någon. Man har liksom i stenen printat mönster som har bildats i jordskorpan och de understryker den fyndige heminredarens speciella och goda smak. Såsom varje hem är olikt, är även varje färgton i stenen det – linjer och mönster som har skapats i naturen upprepas inte.

Terrazzo Calacatta

Nero Tropez

Om man har önskemål om en alldeles särskiljande arbetsyta, kan man använda konststen som liknar natursten. För konststen talar även ett relativt gynnsamt pris, liksom att det är möjligt att välja en konststen som i utseende är mycket nära natursten.

När man själv designar sin möbel och pryder med natursten, kan man vara säker att heminredningen är som ett unikt exemplar av haute couture. Om man inreder sitt hem med möbler som man har skapat själv kan man inte jämföra detta med massproduktionen hos någon möbelindustri som man kan köpa i möbelaffären.

Jura Grey

Se på erbjudna material!

Vilken färg och mönster bör du välja till bänkskivan?

Vilka färger bör du välja till ditt kök?

Inredare rekommenderar

Hemmet fjärran hemifrån