Utvalda material -50%
Läs mer
Hemmet fjärran hemifrån

Hemmet fjärran hemifrån

Den långa coronavintern har gynnat husliga sysslor och många människor har kommit igång med att renovera hemmet för att få det skönare och personligare, så att det ska bli mysigt att leva livet. Och nu på sommaren, när vi är på landet, i stugan eller i båten, upplever havet, behöver man inte lämna hemmets trevnad, utan kan skapa sig en god miljö även i sommarhuset.

Ett hus i skogen och natursten är som skapta för varandra

När man skapar eller inreder sommarhuset i naturens sköte är det kanske inte något annat val än naturmaterial. Varför inte ge inredningen en personlig touche med arbetsytor av granit. Denna har ju bildats för miljontals år sedan och är den motståndskraftigaste naturstenen och ger en känsla av lyx till huset i skogen eller på stranden.

Det är lätt att rengöra granit och den är mycket slitstark. När man är på semester behöver man således inte bekymra sig för överdrivet underhåll. Graniten tål väl både höga som låga temperaturer. Man kan lägga köttet med fat från grillen eller rökugnen direkt på stenytan och börja äta – graniten tål värme. Även om stugan står ouppvärmd och tom på vintern eller om man använder granit till uteköket, är det säkert att minusgraderna inte har skadat graniten och att den finns kvar länge som ny.

En intressant kontrast vid inredning av gård, timmerhus eller jaktstuga utgör exempelvis de blänkande svartpolerade graniterna Nero Assoluto, Galaxy Star och Star Gate. De ger intryck av att vid sidan av en trämöbel samtidigt vara såväl traditionella som moderna.

Den som tycker om naturliga toner föredrar gärna till exempel en grön granit Verde Savana eller en brungul Giallo Veneziano, vars intensivt ockrafärgade och beige bakgrund får karaktär av mörkgrå prickar. Varma beige toner skapar en varm känsla, även om det inte skulle vara tänt i den öppna spisen och utan att det är nödvändigt att tända i sommarhettan.

Samspelet med naturen gynnas även av Viscount White – en karaktäristisk storvågig och kraftfullt flytande mönstrad granit från fjärran Indien – och den harmonierar väl med rostfri köksutrustning.

Under många år har populära grå toner varit ett gott val för den praktiskt tänkande personen. Steel Greys flammiga yta eller det blågrå mönstret hos Blue Pearl från Norge är inte så känsliga för fingeravtryck och vattenfläcker som olika svarta stenar. Nero Africa (även kallad Impala Black) räknas likaledes som svart granit, men i själva verket varierar färgen från mörkgrå till brunsvart. De som önskar ljusare toner men ändå skulle vilja se prickigt-kornigt mönster som är karaktäristisk för granit, kan föredra Bohus Grey, Grigio Aveiro, eller även Colonial White och Bianco Sardo.

När man planerar sommarstugan behöver man inte begränsa sig till interiören. Granit lämpar sig utmärkt utomhus – för att pryda ytor i uteköket, grillen eller rökugnen, till trädgårdsbordet osv. På sommaren är det mysigt att laga mat ute utan att behöva göra avkall på bekvämlighet eller ögonfröjd.

Stilig natursten ger flärd till segelbåten

Man kan använda natursten i segelbåtar och motorbåtar. Att tillbringa semestern till sjöss är en lyxighet i sig – tänk på hur beläggningar till exempel av marmor skulle inverka. Man behöver inte bekymra sig över att ämnen som man råkar ha vält i en svajande båt skulle kunna skada ytorna. Vatten eller fukt skadar inte stenen, snarare har sten som företeelse alltid hört ihop med havstemat.

Även om havet i Norden inte är tropiskt ljusblått och genomsiktligt, kan man till exempel med marmorn Verde Guatemala föra in färger som påminner om mörkt grönblått hav.

Verde Guatemala

Ett mycket intressant intryck av ljusa och övervägande och träbetonade interiörer i båtinredningen kan skapas med karaktärsstarka graniter som Emerald Pearl eller Blue In The Night.

Den vita marmorn Bianco Carrara för tankarna till Medelhavet, där blå vågor ständigt kluckar mot vita stenhus. Marmorns vita pärlande fond och svagt vågiga grå vener är ett sammanhang som inte lämnar någon oberörd på seglatsen.

Inte heller på semester behöver man avstå från hemmets bekvämlighet och lyx

Man kan således, även långt från hemmet, sommarstugan, på landet eller till havs njuta av samma komfort som hemma. Ytor av sten är motståndskraftiga och lätta att underhålla så att man inte tvingas avsätta onödig tid till städning.

Se på stenmaterialenberäkna priset på stendetaljerna och ordna en offert!

Starlight White
Colonial Ivory

 

Vilken färg och mönster bör du välja till bänkskivan?

Vilka färger bör du välja till ditt kök?

Lyxig återanvändning

Inredare rekommenderar