Caesarstone -20%
Läs mer
Vilka färger bör du välja till ditt kök?

Vilka färger bör du välja till ditt kök?

När man designar sitt hem utgår man primärt från sin egen smak och färgpreferenser, men vi menar att det finns många universallösningar och principer man bör ta tillvara när man planerar sitt renoveringsarbete. Inredare med en mer traditionell smak vet att kombinationen av klassiska färger såsom vitt, svart och grått passar bra ihop med vitvaror av rostfritt stål och spishällar och ugnar i svart högglans.

Ljusa arbetsytor ger rummet ett större intryck samtidigt som man måste komma ihåg att ett ljust vitt kök också ställer större krav på att hålla rent. Oavsett om köksmöblerna eller golvet har en matt eller högglansyta, är modernt minimalistiska eller romantiska, syns spåren av användning tydligare mot en ljus yta jämfört med en mörkare sådan. Kanske föredrar då en person med ett mer praktiskt sinne att undvika ljusare ytor.

Vilka färger skall man välja till köket och vilka bör undvikas?

Gråa, svarta och bruna (trämönstrade) köksmöbler har varit populära i årtionden. Skåp i mörkare toner lämnar ett gediget intryck och kan lättare matchas med vardagsrumsmöbler om man har ett öppet kök. Å andra sidan, med en mörk möbelram, om det behövs, kan köksluckor och paneler i en annan färg kombineras, vilket ger större frihet att välja färgen på både vägg och arbetsyta.

Noble Concrete Grey (Bilder: Husart.se)

Även om vita väggar ger mycket ljus till rummet, är en ljusare brytning som t.ex. gräddvitt ett mer rationellt val. Att använda beige, lila-rosa, krämgul, ljusgrå eller ljusblå istället för en rent snövit väggfärg gör mycket för det allmänna intrycket av köket (eller till och med köks-vardagsrummet), särskilt om det finns andra färgklickar som livar upp det hela.

Se våra material!

Om planerna är att köpa vita köksmöbler och vitvaror, till exempel ett kök i vitlaserat trä, kan färgen på väggarna i rummet få en mer distinkt färg, det är också värt att skapa spänning med djärva mönster och ljusa textilier. Stolskuddar, färgglada tallrikar, blomkrukor och gardiner, samt välja en mer distinkt arbetsyta som blir en fin accent i rummet.

Blue Pearl

Färg och färgkombinationer

Det finns många företag som specialiserat sig på köksmöbler, men allt fler människor finner glädje i att tillverka sina egna köksmöbler och att endast ta hjälp av proffsen med de svåraste arbetsmomenten. Den ökande trenden av DIY (Do It Yourself, gör det själv) underlättats av köksskåp, lådor och köksluckor vilka säljs av inredningsvaruhus som IKEA och Elgiganten, något som gör planering och egna konstruktioner enklare och billigare. Stora möbelaffärer säljer inte bara möbler och vitvaror utan bjuder också på inredningsidéer och inspiration. Ett sätt att ge ditt kök ett nytt utseende, eller anpassa det till förändrade behov, är att byta ut köksluckor och lådfronter, måla väggarna och skapa en ny arbetsyta.

Noble Troya

Moderna färglösningar

Svart, vitt och grått är en tidlös kombination som passar både en modern så väl som en klassisk design. Om du väljer enkla och stilrena köksmöbler utan överdrivna dekorationer kan du vara säker på att de inte blir omoderna den närmaste tiden. Ett enkelt och stilrent kök är också lätt att uppdatera efter några år om man vill.

Norrvange Ivory

Grå anses ibland vara tråkig, men i verkligheten är grå en av de mest flexibla färgerna i sina olika nyanser. Neutralt mörka eller ljusgrå köksmöbler kan fungera som bakgrund i balans med andra färger och material, något som kan göra att andra ytor (som trägolv och stengods) kan skina! Enkla och traditionella köksmöbler drar inte till sig onödig uppmärksamhet, vilket lyfter fram stenens skönhet.

Norrvange Light Grey

Diskhoar och diskbänkar

 Lämpliga färgscheman till ett kök

  • Ljust trä (särskilt ek) och mörkgrå (antracit eller till och med svart) tillsammans med beige-brun bänkskiva

Jura Grey
  • Ljusa väggar och ljust träfaner med vit ram och ljusplan

Crystal Nevada
  • En ljusare väggfärg kan också vara lämplig om köksmöblerna har en neutral ton

Noble Carrara
  • Den majestätiska skönheten i den gröngrå graniten Verde Savana är verkligen iögonfallande tillsammans med trä och svarta köksmaskiner

Verde Savana
  • Alla stenar så som marmor, granit och kvarts gör sig bra tillsammans med vita köksmöbler

Viscount White

Se våra olika materialval och beräkna priset på din stenbänkskiva!

Inredare rekommenderar: 6 smarta sätt att använda sten för att försköna hemmet

Svart eller vit marmor? Eller varför inte grön?

Svart marmor – lyxig pärla i ett trivsamt hem

Vilken färg och mönster bör du välja till bänkskivan?