Caesarstone -20%
Läs mer
Svart marmor – lyxig pärla i ett trivsamt hem

Svart marmor – lyxig pärla i ett trivsamt hem

Det enklaste sättet att skapa ett trivsamt och stilrikt hem är att inreda med naturmaterial. Marmor är en metamorf bergart med lång livslängd som ger hemmet en vacker särprägel och praktiskt mervärde. Den kan användas såväl som köksbänkskiva som bokhylla, fönsterbänk eller golvskydd framför en öppen spis eller värmekamin.

Om du redan har fattat tycke för marmor, varför då inte välja svart marmor? Även om svart marmor som köksbänkskiva kräver lite mer underhåll än andra material vägs det upp av ett mycket tilltalande resultat.

Vill du hellre slippa det bekymret kan du istället kombinera en hållbar kompositbänkskiva med ett stänkskydd av marmor – av svart marmor rekommenderar vi Grigio Carnico, som har ett riktigt effektfullt mönster, eller Nero Tropez med tilldragande vit ådring. Genom att kombinera material i olika färger får du enkelt ett modernt hem med egen särprägel.

Nero Marquina
Nero Tropez

Marmor kan användas överallt!

Svart marmor kan t.ex. användas som bänkskiva på en köksö som därigenom blir en säker blickfångare som lyfter hela rummet. Den blir dessutom en praktisk yta som fungerar bra som en visuell avskiljare mellan köket och vardagsrummet. Marmor passar även bra på ett massivt soffbord som blir en riktig pärla i ditt vardagsrum.

Eller varför inte använda mörkt stenmaterial som fönsterbänkar, hyllor eller trappsteg? Granitop är skickliga på tillverkning av mycket olika inredningsdetaljer av marmor och det är bara din egen fantasi som sätter gränser vid inredning av ditt hem.

Grigio Carnico

Hur underhåller man marmor?

När man väljer svart marmor är det viktigt att komma ihåg att även om marmor är mycket värmebeständig och hållbar har den högre porositet än exempelvis granit eller kompositsten. Det finns människor som t.o.m. tycker om små skavanker på en bänkskiva och onekligen tillför det en viss karaktär. Men om inte du håller med i det avseendet är det bäst att torka upp allt spillt material snarast, i synnerhet sura vätskor som kan orsaka ljusare missfärgningar på marmor som blir extra synliga på svart marmor. Om risken för repor och fläckar känns alltför skrämmande rekommenderar vi slipad (matt) ytbehandling som har större överseende med detta. Vid mer intensiv användning är det även värt att avväga ljus Bianco Carrara marmor, granit eller kompositsten som köksbänkskiva.

Bianco Carrara C

För att bevara marmorytans fina utseende behöver den impregneras då och då. Genom impregnerande behandling ges marmorytan ett smuts- och vattenavvisande skikt. Behovet av ett nytt skyddande skikt kan testas enkelt genom att droppa lite vatten på bänkskivan. Om vattnet ligger kvar på stenytan i droppar är ytan väl skyddad. Men om vattnet blir flytande och börjar absorberas i marmor behöver stenytan behandlas på nytt.

Alternativ till svart marmor

Man kan alltid även välja stilfull svart kompositsten. I vårt utbud hittar du exempelvis Brilliant Black med vackert glimrande prickar, halvmatt Gobi Black och marmorerad Blanco Orion. Många fler vackra material finns att få på beställning, t.ex. Eternal Marquina som förenar naturliga Nero Marquinas skönhet med praktiska fördelar från ingenjörsvetenskapen.

Eternal Marquina
Eternal Marquina

Kompositstenens fördelar framför marmor ligger framförallt i dess ringa behov av specialunderhåll och ett större färgutbud. En bänkskiva av kompositsten är mycket slitstark eftersom den är okänslig för fläckar och repor. Det är ett material för personer som efterfrågar så underhållsfri stenbänkskiva som möjligt och inte sätter naturstenens unika utseende i första rummet.

Vårt utbud av kompositsten kan du se här.

Ta gärna en titt på våra olika materialval och beräkna priset på önskad granitskiva!

Att välja trappa, ett beslut som kommer att följde dig i många år

En vacker marmorspis är hemmets hjärta

Fönsterbänkar av marmor – ett blickfång i hemmet

Inredare rekommenderar: 6 smarta sätt att använda sten för att försköna hemmet

Svart eller vit marmor? Eller varför inte grön?