Utvalda material -50%
Läs mer
Tips för en ekonomisk köksrenovering

Tips för en ekonomisk köksrenovering

Köket är oundvikligen ett av de dyraste rummen i hemmet att renovera, och kostnaden för nya köksmöbler kan uppgå till tiotusentals kronor. Men det betyder inte att köket måste försummas trots en liten budget – renoveringar kan göras smart för en billig peng.

Dietfurt Grey kalksten

Hitta billiga köksmöbler i möbelvaruhusen

Den dyraste delen av köksrenoveringen är kostnaden för möbler och köksskåp, något som vanligtvis utgör halva renoveringsbudgeten. Men med lite tur kan du hitta köksmöbler som säljs ut till stora rabatter hos de stora möbelvaruhusen, något som inte gör lika stora hål i plånboken som om de köpts in till ordinarie pris. Bland de större möbelvaruhusen är det värt att besöka till exempel IKEA, där du kan hitta köksmöbler som passar olika budgetnivåer.

Räkna ut pris!

Du behöver inte alltid köpa nya köksmöbler

Ibland är orsaken till en köksrenovering inte slitna och föråldrade möbler, utan att man helt enkelt vill ha något nytt. Det kan räcka med att byta till nya handtag och knoppar, byta blandare och diskho, eller några nya blomkrukor eller andra dekorativa föremål här och där och vips har köket fått ett nytt utseende! Men om du är mer av en gör-det-självare kan du också med en färgroller måla om skåpsluckorna till en mer lämplig färg. Dekorativa klistermärken ökar också i popularitet vilka kan ge köksmöblerna ett nytt och fräscht utseende.

Om det är så att köket har fått ett omodernt utseende är det värt att se om stommarna är i bra skick, då kan man behålla dessa och enbart byta köksluckorna, resultatet blir som om köket vore nytt och du sparar dessutom pengar.

Colonial White granit

Byt ut arbetsytan

En del som oundvikligen slits ut tillsammans med köksmöblerna är arbetsytan. Genom att byta ut bänkskivan mot en ny får hela köket ett helt annat utseende. Det finns olika typer av bänkskivor – till exempel trä, laminat, kvarts, granit eller marmor. Även om de två första lockar med sitt mycket lägre pris, har de vanligtvis också en mycket kortare livslängd eftersom de inte tål fukt eller värme särskilt bra. Ett av de mest hållbara materialen för köksbänkskivor är granit, som sannolikt håller längre än något köksskåp.

Se våra material!
Lavic Navajo kvarts

Noble Carrara kvartssten

Uppgradera tekniken

När du uppdaterar vitvaror är det värt att se sig omkring om någon av de gamla apparaterna fortfarande kan användas. Om till exempel diskmaskinen behöver bytas ut och den nya modellen inte matchar resten av vitvarorna kan den faktiskt målas om eller folieras med en dekorativ film. En intressant idé är också att t.ex. måla kylskåpet med svart griffelfärg så de yngre familjemedlemmarna kan rita eller skriva en lista med saker de önskar sig från mataffären.

Men, om du vill göra köket mer modernt, är det en bra idé att ersätta de gamla vitvarorna med helintegrerade modeller vilket skapar ett mer komplett, solitt och dyrt intryck.

Noble Ivory White kvarts

Byt belysning

Att ändra belysningen i köket kan också göra stor skillnad. Många moderna kök har accentbelysning under överskåpen. Sådana armaturer eller ljuslister kan köpas från byggbutiker och enkelt installeras själv. Du kan också testa att kombinera zoner med olika ljusintensiteter i köket. Många föredrar ett kök där man kan laga mat under bra belysning med ljus och sedan äta i ett mjukare ljus.

Köksrenoveringar behöver inte nödvändigtvis vara ett dyrt projekt. För att göra detta, se vad som verkligen behöver bytas ut och tänk på att befintliga saker kan uppdateras för att ge köket ett nytt liv.

Beräkna priset på en bänkskiva från oss och se även vårt urval av diskhoar och blandare!

Diskhoar och diskbänkar
Nero Africa granit
Nero Assoluto granit

Lyxig återanvändning

Ideer för ett mindre kök

Planering av ett barnvänligt kök

Bra att tänka på vid planering av köksö – upp till två gånger större arbetsyta!