Utvalda material -50%
Läs mer
Att beställa bänkskivor i högkvalité

Att beställa bänkskivor i högkvalité

Det är väldigt enkelt att beställa bänkskivor från Granitop, men för att resultatet ska bli av högsta kvalité är det ändå bra att tänka på följande råd.

Vi har i många år producerat stenskivor i granit, marmor och kompositsten och tack vare all erfarenhet har våra stenmästare blivit utan tvekan specialister i sitt område. Ibland kan kunden tycka att det vore bättre att beställa bänkskivan tidigt för att spara tid, kanske till och med innan möbleringen i köket är klart, och på det viset spara tid och pengar som installeringen och mätningen kan ta. Ibland kan det bli tvärtom : att det känns som en bra idé att göra alla förberedelser i förväg, så att när bänkskivan kommer kan man på en gång njuta av det mysiga och fina resultatet. Sanningen ligger någonstans  däremellan.

Varje person behöver inte kunna läsa ritningar eller veta alla detaljer kring installationen av diskho och blandare. Det räcker att våra experter kan det! ”Att mäta är att veta” säger ordspråket och det gäller speciellt bra för stenskivor. Därför hamnar första tipset just inom området “mäta och planera”. För oss är exakta mätningar så pass viktiga att vi erbjuder mätning helt gratis (Fr o m januari 2021 tar vi ut ett arvode för tjänsten att ta mått.).

Att möta Granitops erfarna tekniker ger nytta på flera sätt. Först och främst, är det garanterat att resultatet blir av högsta kvalité: en arbetsyta i marmor, granit eller kvarts som passar perfekt till ditt hem, kök eller badrum, specialanpassad till platsen den installeras på.

Se våra material!

För det andra är det viktigt att ha exakta mått och att räkna med kundens önskemål för en felfri ritning. Vi ordnar en digital modell med våra dataprogram och våra maskiner kan skära exakt, med en precision på 1/10 mm, men en slarvig centimeters avrundning i början av arbetsprocessen kan skapa en oönskad överraskning.

Vad gör du t.ex. om köksskåpet är bredare än spisen som ska integreras i det? Eller om hålet ska vara placerat 10cm höger, vänster, eller kanske exakt i mitten? Vart ska fläkten vara? Är djupet på diskhon anpassad utefter köksskåpen och blir den placerad så att den inte blockerar öppnandet av lådorna och skåpdörrarna? Hur blir väggarna när allt är klart: kaklade, målade eller av samma sten som bänken?

Det finns inga obetydliga funderingar. Allt är viktigt och nästan allt är också möjligt. Om det är viktigt för kunden att hela ytan ska vara av samma stenskiva då borde mätnings-specialisten besöka byggprojektet, om inte annat än för att fastställa möjligheten för att transportera stenskivan in i rummet. Det kanske krävs en speciell maskin som en lyftkran, eller så kan det behövas extra personal som hjälper till att transportera och lyfta stenskivan på plats?

Som sagt har vi i Granitop under flera års tid förbättrat vår kunskap och kompetens. Vi tar med oss lärdomar från varje projekt. Vi vet därför hur mycket bilden på stenskivan kan skilja sig från verkligheten.  Vanligtvis är stenen förstås mycket vackrare, men belysningen och den interna designen spelar också roll. Stenen som kan verkas vara vanligt melerad i konstgjord belysning eller på skärmen kan förvandlas i morgonljuset till ett spel av glimrande regnbågsfärger och skapa en unik upplevelse. Därför är det viktigt att se stenprover i verkligheten – det händer ofta att man inte tycker om det materialet som sågs på dataskärmen och att den riktiga favoriten upptäcks när man åskådar och känner på proverna. Sedan får du hjälp av våra expterter med att hitta passande lösningar – diskho med avrinningsräfflor, skarvar till stendetaljer, stänkskydd osv.

Diskhoar och diskbänkar

Sten, speciellt granit, är ett riktigt starkt och tåligt material som kräver kunskap och korrekta verktyg för att arbeta med. Sten, även den vackra marmorn, kan inte böjas, däremot kan den mätas och skäras noggrant. Det är stensäkert. För oss är mätningen aldrig att du bara spatserar runt i köket med ett vattenpass, någon dyr apparat och måttstock, tyst mumlandes för sig själv. Det är en konstant diskussion därigenom du kan göra ändringar och kompletteringar i projektet. Allt för ett bättre resultat och för en nöjd kund!

Hur bestäms priset på en bänkskiva?

7 tips när du väljer bänkskiva!

Hjälp för att välja rätt bänkskiva till köket

Vilka åtgärder skall man vidta innan han som tar mått kommer?

Köksinredning, utslagsvask och blandare bör vara på plats så att mätaren skall kunna se dess tillverkare/modell för att kunna ta mått. Det är önskvärt att samråda med Granitops medarbetare om man vill köpa en köksinredning – alla spishällar och vaskmodeller behöver inte vara möjliga att samordna så att man på plats kan försänka dem. Anteckna gärna speciella önskemål på papper.

Hur stor plan yta kan man skära ur en stenplatta?

Det finns inget entydigt eller enkelt svar på denna fråga. När det gäller natursten beror det på hur stora block man kan ta ut i ett stenbrott och deras kvalitet. Även om man med vissa material kan få en skiva på upp till 3,4 – 3,5 meter, bör man räkna med att en slab av marmor, granit eller kvarts sällan är rak på alla sidor och att det inte är möjligt att få en jättestor slab. Därför rekommenderar vi att man inte skall planera med längre ytor än 3000 mm. Kvartsstenen är visserligen rektangulär och en jumbo-slab längre än 3 meter (3285x1550 mm, 3200x1600 mm, 3250x1590 – beroende på producent) men alla material levereras inte i jumbo-mått. I och för sig utgör även stenens vikt en gräns för storleken (t ex en skiva för en köksö med storleken 5 m² kan väga 400 kg) och samtidigt inverkar kökets läge och plats i huset. Det är besvärligt att i ett stycke flytta och vända längre/bredare skivor av arbetsytor eller också ett L-format kök i en korridor i ett äldre hus. Att lyfta in med kran kan begränsas av fönsteröppningens storlek. Vid några tillfällen måste man när man monterar skivan även använda inhyrd utrustning.

Hur skall man välja arbetsytans material, skall man föredra granit, marmor, kvarts, keramik, kalksten eller terrazzo?


1)Graniten är ytterst stark, relativt porfattig och väderbeständig.
2)Marmorns mönster ger ett praktfullt intryck, men stenen fordrar mer omsorg för att förbli vacker.
3)Kalkstenen (särskilt Jura Grey) har ett intressant mönster och är mera praktisk än marmor – spår efter användning syns inte. Såsom marmor är det en mjuk sten.
4)Kvarts är ett mycket hygieniskt och starkt material. Till skillnad från natursten tål den konstgjorda stenen inte stark värme och kan med åren blekna något i solen.
5)Terrazzostenen är framställd av krossad natursten. Mosaikmönstret av korn och kross är vackert och modernt, men stenen är värmekänslig på grund av att den innehåller kådämnen.
6)Jämfört med övriga konstgjorda stenar som kvartssten och terrazzo är keramiken avsevärt värmetåligare och tål höga temperaturer lika bra som granit. Som annan konststen – kvartssten – är keramiska ytor mycket hygieniska och porfattiga.

Räkna ut pris!