Caesarstone -20%
Läs mer
7 tips när du väljer bänkskiva!

7 tips när du väljer bänkskiva!

Här kommer tips för att välja en rätt bänkskiva för ditt hem.

Nu har du tagit fram ritningar för ditt nya kök, eller kanske redan har monterade köksskåp, och vill installera en bänkskiva eller byta ut din gamla. Det finns många olika material och stenplattor är bland de mest hållbara och vackra. Vi ger dig några användbara tips för hur man väljer en bänkskiva i sten.

Vilken typ av sten är att föredra?

Olika typer av sten har olika egenskaper. Granit finns i flera olika färger och mönster. Även om det är hållbart och vackert, bör du komma ihåg att en skiva i ljus granit oftast är mer absorberande och skör, vilket gör den mer känslig för missfärgning och mekaniska skador. De flesta typer av marmor är inte lämpliga i kök men passar bra till badrum, fönsterbrädor eller spisstenar. Kontrollera om din favorittyp av marmor är lämplig på den önskade platsen! Kvarts (kompositsten) är ett starkt och icke-poröst material, vilket gör det praktiskt och underhållsfritt. Det finns i olika färger, varav några är konstgjorda.

Se våra material!

Bänkskivans utseende

Det är viktigt att hitta bänkskivor som matchar resten av interiören på monteringsplatsen. I köket bör du överväga färgen på köksluckorna och vilken typ av färger, strukturer och tillbehör som kommer att användas. Du kan använda samma sten eller keramiskt kakel på väggen ovanför bänken. Vill du ha kontraster eller harmoni? Hur bra är belysningen – både den naturliga och den artificiella? Med tanke på detta bör antingen ljusare eller mörkare bänkskivor användas. Fläckar syns bättre på enfärgade än på mönstrade plattor. Vill du ha högblank eller bara en normalt polerad yta? Se på stenprover på plats eftersom färger inte återges korrekt på en datorskärm.

Mått

Kom ihåg att den maximala längden på en stenskiva inte kan vara mer än tre meter. L-formade kök använder vanligtvis minst två skivor, U-formade kök minst tre. Vilken riktning bör skärlinjerna ha? Alla delar, särskilt ändarna, skall ha ordentligt stöd. Be om konsultation av en specialist om du vill använda en speciallösning. Vilken typ av handtag har skåpen – bör stenen gå ut över framkanten? Om skåpluckorna har handtag skall bänkskivan sträcka sig minst 1-2 cm över framkanten. Hur tjock ska bänkskivan vara? Den vanligaste tjockleken är 30 mm, men även 40 mm och 20 mm används.

Diskho och spis

Vilken typ av diskho bör du välja? En som kan monteras på bänkskivan, en som ligger jäms med bänkskivans yta eller en som limmas under bänkskivan? De olika alternativen beskrivs på vår hemsida. Du måste också välja vilken typ av spishäll du vill använda. Hur ska de synliga kanterna se ut? Vi erbjuder olika ytbehandlingar, vilka finns här.

fasad

avrundad

halvrunda
runda

Gör en skiss av bänkskivan

När du har bestämt dig för de flesta detaljerna bör du göra en skiss där du anger alla ungefärliga mått och tekniska detaljer (hur diskbänken och spishällen kommer att monteras, polerade kantprofiler och deras typ, öppningar för blandare/eluttag). Detta gör det enklare att be om en offert.

Gör en lista på viktiga åtgärder

– Innan du beställer bänkskivan bör bänkskåpen monteras och installeras. Kontrollera att alla skåp är monterade på samma höjd och i rak linje. Montera inte kakel innan bänkskivan har monterats.
– Be om en offert för att ta reda på den ungefärliga kostnaden för din bänkskiva.

Räkna ut pris!

– Bestäm vilka diskhoar eller blandare du vill ha. Om du vill köpa dem från oss, ska du köpa dem före mätningen så att installatörerna kan bekanta sig med dem.
– Om skåpen har monterats, eller om du vet exakt vilket datum de kommer att monteras, boka tid för mätning.
– Gå igenom detaljerna med installatören under mätaren, allt från den önskade stensorten till betalningsvillkoren.
– Om du byter ut en gammal bänkskiva skall du se till att den har tagits bort och vattnet stängts av på installationsdagen.
– När du har fått installationsdatumet för dina nya bänkskiva kan du boka tid med rörmokare och elektriker för att ansluta vattensystemet och spishällen. Bokning av dessa kan även göras dagen efter bänkskivans montering. Inget kakel skall monteras på väggarna ovanför bänkskivan innan det ovan nämnda har installerats.

Begär professionell rådgivning

Om du har några tvivel, eller om du behöver mer information, begär professionell rådgivning. Vi monterar bänkskivor dagligen och har samlat på oss mycket av kunskap genom åren, så vi har en del smarta tips för hur du ska få drömmen om ditt perfekta hem att besannats.

Lyxig återanvändning

Ideer för ett mindre kök

Planering av ett barnvänligt kök

Tips för en ekonomisk köksrenovering

Terrazzomarmor – konstgjord sten som arbetsyta

Crystal Calacatta kvarts

Colonial Ivory