Granit, marmor eller kvarts?

Granit, marmor eller kvarts?

Vilken stenbänkskiva är rätt för dig?

När du väljer bänkskiva för kök eller badrum bör du först och främst tänka på de praktiska omständigheterna: de fysiska egenskaperna hos materialen såsom tålighet för repning, värme, fläckar och slitstyrka.

Då bänkskivor oftast är huvudattraktionen i ett kök eller badrum är det mycket viktigt att bänkskivan passar ihop med designelement och färglösningar som används i inredningen.

Unikt mönstrad och hållbar bänkskiva i granit

Granit är ett starkt material. Vanligtvis gäller en enkel regel: ju mörkare granit man använder desto starkare och mer hållbar blir bänkskivan. Ljus och färgstark granit är oftast något mjukare och mer porös, vilket gör den mer sårbar för mekanisk påverkan och kan lättare missfärgas på grund av bristfälligt underhåll.

Den största fördelen med granit är dess unika mönster och tålighet. Du kan hitta ett mycket stort urval av granit i vårt produktsortiment – utseendet varierar från exotiska vågformade mönster till mörka finkorniga mönster.

Bänkskiva i marmor – ett prisvärt alternativ med lyxigt utseende

Marmor är väldigt populärt och används i stor utsträckning som material för bänkskivor. Om du har bestämt dig för marmor bör du tänka på att det är ett material som behöver vård och omsorg.

Marmor, till skillnad från granit, repas lättare och är mer känslig för sura livsmedel vi använder dagligen. Om du väljer marmor måste du ägna mer uppmärksamhet åt att förebygga fläckar. Genom regelbundet underhåll och impregnering kan en bänkskiva i marmor också vara mycket slitstark. Det är nödvändigt att utföra impregnering en eller två gånger per år beroende på användningen av bänkskivan.

De flesta sorter av marmor är inte avsedda som köksbänkar men ser bra ut i badrummet, som fönsterbänkar eller stenar i eldstäder. Den största fördelen med marmor jämfört med granit eller kvarts är dess unika lyxiga utseende och dessutom det mer överkomliga priset.

Kvarts, inspirerad av naturen – modern, praktisk och slitstark

Sten av kvarts, även kallad kompositsten, är en produkt som kom för några decennier sedan, som vid det här laget har visat sig besitta ett praktiskt värde. Bänkskivor i kvarts är starka och kompakta, vilket innebär att de är svåra att repa och permanent slitage är nästan omöjligt.

Det stora utbudet av kompositsten möjliggör mycket varierande och originella designlösningar eftersom färger som inte finns naturligt också kan erbjudas. Under de senaste åren har tillverkarna av kvartssten kommit med flera nya naturinspirerade konstgjorda material som kombinerar det praktiska med dess unika jordnära naturlighet. Det bästa av båda världar!

Kvarts passar bäst i ett modernt kök eller vardagsrum. Kvarts är inte lämpligt att användas som fönsteränk eftersom kontinuerlig exponering till UV-strålning kan påverka färgen på materialet. Kvarts bör inte heller användas i eldstäder eftersom glödande kol kan lämna brännmärken på materialet.

Vi hoppas att våra tips och förslag kan hjälpa dig att avgöra vilken stenbänkskiva som passar dina önskemål och behov bäst. Vid tveksamhet och ytterligare frågor, tveka inte att be om detaljerad information från våra specialister. Vi arbetar med bänkskivor dagligen och vi har skaffat oss erfarenhet och kunskap för att hjälpa dig att komma närmare ditt perfekta hem.

Upptäck det breda sortimentet och prisutbudet för våra bänkskivor avsedda för kök och badrum.

Beställ din nya bänkskiva redan idag!

Taurus Black kompositsten

Noble Lusso Champagne köksbänk

Steel Grey granit
Starlight Ruby kvartssten