Utvalda material -50%
Läs mer
Hjälp för att välja rätt bänkskiva till köket

Hjälp för att välja rätt bänkskiva till köket

Vilket material är rätt för dig?

Bänkskivan är något som direkt hamnar i blickfånget i varje kök. De vanligaste materialen är ombonat massivt trä, prisvärt högtryckslaminat, stark konstgjord sten (kvartssten eller terrazzo) och natursten som marmor, granit och kalksten. Men vilken ska man välja? Det är värt att fundera över vilken typ av kock du är, och hur stark arbetsytan behöver vara. 

Ombonat och varmt men fuktkänsligt trä

En bänkskiva i massivt trä eller limträ ger inredningen en mysig och jordnära känsla. I de flesta fall används ek- och lövträd för att göra träplankor, som med sitt mönster lämnar ett vackert och ögkvalitativt intryck, vilket är svårt att uppnå med konstgjorda material. Tyvärr kan det vackra utseendet på trä ganska snabbt försvinna om arbetsytan används flitigt och utsätts för fukt och värme. En arbetsyta av trä måste därför underhållas ganska ofta – minst två gånger per år vid genomsnittlig användning. Det är också värt att notera att om träet inte låtits torka ordentligt när bänkskivan tillverkades finns risken att den kan skeva. Om du är beredd att slipa bort repor och skador, lackera om eller olja in arbetsytan är en bänkskiva i trä utan tvekan ett bra och miljövänligt val.

Laminat – enkelt och prisvärt

Ett av de vanligare alternativen när det kommer till bänkskivor är att välja högtryckslaminat som med sitt attraktiva pris och stora utbud av olika mönster passar hem för mindre krävande kunder. Laminat är till skillnad från trä inte lika känsligt för vatten och fukt, men man måste vara försiktig med varma föremål så man t.e.x. inte ställer en varm kastrull direkt på bänkskivan. Laminat är ett ganska lättarbetat material som den genomsnittliga snickaren lätt kan ta upp hål i och kapa. Även om tekniken för laminatproduktion ständigt går framåt kan man inte att förvänta sig att det kommer att vara ett material som håller under lång tid framöver. Sannolikt uppstår sprickor och repor, och möjligen släpper också det yttre laminatskiktet som är limmat mot skivan, något som vanligtvis orsakas av fukt. Detta är särskilt vanligt nära diskbänken och kranen.

Diskhoar och diskbänkar

Slitstark kvarts eller konstgjord sten

Att repa eller göra permanent skada i en arbetsyta i kvarts är något av en utmaning eftersom materialet är mycket starkt och icke-poröst. Skärbrädorna tenderar att bli undanlagda och bortglömda i någon kökslåda eftersom du på en arbetsyta i kvarts direkt kan hacka grönsaker,
skiva bröd eller till och med banka ut kött. Allt detta är mycket hygieniskt och arbetsytan är lätt att rengöra efteråt. Även om det är ett konstmaterial har de som designat kvartssten inspirerats av naturens mönster vilket ger ett naturligt intryck. Man måste ha med i sin beräkning att en arbetsyta av kvartssten blir högre än för motsvarande yta av trä eller laminat.

Räkna ut pris!

Med granit kan du känna dig säker

Ett av de mest populära materialen för bänkskivor i natursten är granit. Granit är ett mycket starkt och hållbart material, ett av de hårdaste naturliga materialen någonsin. Varje granit har ett unikt mönster och ett brett utbud av färger. Men när man tittar på och väljer stenens utseende är det värt att ta hänsyn till att den mörkare granitstenen är starkare och mer hållbar, medan den ljusare vanligtvis är mjukare och mer porös och mer mottaglig för fläckar.
Således kan man säga att klassiskt svart granit är en av de mest hållbara bänkskivor man kan välja till sitt kök – repor och fläckar är vanligtvis inte ett problem med granit och i de flesta fall ser bänkskivan helt nya ut flera år senare, trots minimalt underhåll.

Verde Savana granit

Marmor – en symbol för lyx

Ett annat vanligt naturstensmaterial är marmor, som alltid har varit en symbol för lyx. När du väljer marmor som bänkskiva i köket är det värt att komma ihåg att denna ståtliga sten behöver en mer noggrann värdinna för att förbli vacker och ren. Jämfört med granit är marmor lättare att repa och sur mat (lågt pH) kan lämna märken på stenytan. Men om arbetsytan behandlas mer noggrant, underhålls och även regelbundet impregneras kommer marmor i köket att vara tilltalande för ögat i många år.
Om du vill njuta av skönheten hos marmor men ändå ha en stark arbetsyta i köket är det värt att titta på marmorliknande kvartsstenar. Samtidigt kan marmor användas till exempel som en arbetsyta i badrummet, den är också lämplig till fönsterbrädor och för att dekorera en öppen spis, antingen som en fasadskydd eller för att bygga en eldstadsmantel.

Noble Pietra Grey kvartssten (Bilder: Aros Granit)

När du väljer en arbetsyta är det viktigt att främst styras av de egna behoven och vanorna. Om du inte tillbringar mycket tid i köket kanske materialets tekniska egenskaper och utseende inte är så viktiga. För den seriöse gourmeten och hemmakocken är dock ett hållbart och vackert stenmaterial bättre, som tål vatten och värme och förblir nytt i flera år och till och med årtionden.

Se våra material!
Noble Concrete Grey (Bilder: Aros Granit)

Populära arbetsytematerial TOP 10 år 2021

Det framgår av föregående års sammandrag att närmare hälften av alla sålda stenskivor har varit kvarts. Särskilt framgångsrika var stenarna i Nobles kollektion. Därnäst kom granit (20 %), varpå följde marmor och terrazzo (båda litet under 10 %). I topplistan fick kvarts plats 5, granit 3 och kalksten 1 (med Jura Grey främst) och naturligtvis vit marmor Bianco Carrara C.

STENARNAS TOPPLISTA

Jura Grey
Bianco Carrara C
Mystery White
Noble Ivory White
Noble Concrete Grey
Nero Assoluto
Noble Carrara
Noble Supreme White
Steel Grey
Viscount White

Ett enhetligt kök med Blue Pearl-granit

Bianco Sardo granit – även barnfamiljens hem kan var mycket tjusigt

Arbetsytor av Crystal Calacatta Silva-kvartssten i perfektionistens kök

Marmormönstrad Noble Carrara i köket till den nyss färdiga lägenheten

Modern grå kvartssten Breeze Pearl i ett stiligt trähus från början av förra seklet

Marmorliknande kvartskomposit Mystery White i modern villa