Utvalda material -50%
Läs mer
Ett enhetligt kök med Blue Pearl-granit

Ett enhetligt kök med Blue Pearl-granit

Vi hälsar på hos Daniel i hans fantastiska kök i Blue Pearl-granit för att ta reda på hur man har kommit fram till detta resultat.

Varför valde du arbetsytor av sten i ditt hem och varför valde du just Granitop?

Jag kom fram till stenföretaget genom bekanta – de gav mig rådet att beställa stenytor från Granitop. De hade gjort så och blivit angenämt överraskade av att möta ett företag där den situationen att kunden är nöjd betyder mer än vinsten. Sådant träffar man sällan på. Från den första kontakten var vi alltid mycket nöjda med hur vi bemöttes. Vi talade med den ansvarige, tittade på prover och gjorde även lite studier på Internet, för det var inte alldeles uppenbart om det skulle vara konststen eller granit… Och till slut mognade beslutet att vi ville ha natursten. Det fanns ett stort utbud av granit. Vi valde Blue Pearl, för det är ett sådant djup och vackra färger i stenens mönstring.

Blue Pearl

Vilka andra stenar valde du mellan?

Steel Grey och Viscount White är liknande grå graniter, men Steel Grey föreföll oss lite tråkig till sin karaktär. Och Viscount White utgör visserligen en total motsats till denna tråkighet, men däremot föreföll den alltför intensiv för oss. Det är klart att det är fråga om vår egen smak. Målsättningen är ju att resultatet ska vara såväl slitstarkt som vackert och i alla fall jämfört med andra är Blue Pearl en strålande sten.

Ditt kök är ju som klippt ur en inredningstidskrift – här är allt enligt det senaste modet, en svart undermonterad vask, en svart blandare med demonterbart munstycke, våningshöga köksskåp etc. Hur kom det sig att alla trender strålade samman i ert kök?

Nog hade vi gjort förarbeten och behövde därför inte anlita en inredares tjänster. Min hustru har känsla för inredning och vi satt och tänkte och diskuterade vad som skulle passa oss. Vi tänkte göra ett kök där allt skulle vara enhetligt och en helhet. En vask som monteras på undersidan är en mycket bra lösning, som just motiverar att skaffa en stenyta – med exempelvis en trälamellskiva gör man inte så. Och spisens yta i nivå med stenens föreföll också intressant. Vi ville se hur det ser ut och om det gör rätt för sig, för tidigare har vi aldrig haft en sådan spis.
Nu är vi mycket nöjda med resultatet. Blandare och utslagsvask Blanco Fonta II är med Silgranitfinish och passar idealiskt ihop med en arbetsyta av granit. Alla stickkontakter är infällda i stenen. Så ville vi ha det, att allt skulle vara en harmonisk helhet i plan med stenen.

Diskhoar och diskbänkar

Det finns inte mindre än 7 stickkontakter i köket. Vanligen installerar man 2 – 3 och kommer senare underfund med att man skulle haft fler…

Stickkontakterna är en del av planeringen och är speciellt utvalda. De blir aldrig för många. Snarare kan man så att säga ha några i reserv. Till att börja med tänkte vi oss åtminstone 5, men senare ökade vi antalet till 7.

Du har en intressant genomgående fönsterbänk i flera nivåer.

Eftersom vår fönsterbänk är lite högre än arbetsytan, hade vi till att börja med inte planerat att ha sten där. Men den lösning som specialisterna på Granitop föreslog var väldigt smart och passade utmärkt. Vi hade själva inte kommit på den lösningen. Allt kom liksom från ett enda stenblock. Man kan inte se fogen, eller hur man kallar den. Det finns inga sprickor, toppenkvalitet.

Har du haft några bekymmer eller problem när du har byggt detta kök?

Allt har flutit på väldigt bra och jag var själv närvarande när arbetsytorna monterades. Det var spännande att se hur grabbarna bar in det stora L-formade granitstycket. Hela installationen skedde ytterst fackmässigt. Efteråt hade man inte ens behov att bättra på målningen, för man hade inte repat någonstans. Mycket professionella arbetare.

Det är intressant hur stänkskivan i ert kök kommer liksom att vara i en nisch – på ena sidan ett skåp, på andra vägg, flera stickkontakter i stänkskivan. Den måste ju passa med millimeternoggrannhet för att man skall kunna få ett perfekt resultat?

Det där får du fråga Granitop och montörerna om, hur de kunde få det att stämma så exakt. Det är ju ändå så att här är det fråga om erfarenhet och kunskaper…

Vad skulle du rekommendera dem som planerar ett nytt kök? Hur ska man komma fram till ett liknande resultat?

Det är ju inte en dans på rosor att inreda ett hem. Det måste komma från hjärtat. Ofta bör man kanske inte fatta beslut utgående enbart från sedlarnas valörer. Snarare att i förväg räkna med att goda material kan kosta lite mer. Om man vill ha ett vackert och bekvämt hem ska man engagera sig och göra saker som hjärtat bjuder. Vi gjorde så och när det gäller arbetsytor vågar jag med säkerhet rekommendera Granitop.

Se våra material!

3 berömda granitsorter från Norge

De tre ljusaste representanterna bland djupsvart granit

Bianco Sardo granit – även barnfamiljens hem kan var mycket tjusigt

Viscount White-granit i ett traditionellt och modernt hörnkök

Galaxy Star granit i kök med öppen planlösning