Utvalda material -50%
Läs mer
Gyllene glimmer mot svart bakgrund – Galaxy Star granit i kök med öppen planlösning

Gyllene glimmer mot svart bakgrund – Galaxy Star granit i kök med öppen planlösning

Vi bestämde oss för att besöka Miriam och Harry, för att ta reda på hur den köksyta av sten som de hade valt – Galaxy Star granit – hade klarat sig. De i ljuset glimrande gyllene prickarna ger den polerade svarta stenen en känsla av stjärnhimmel och pryder såväl arbetsytan som den jättelika köksön i de ungas kök. Med mörkgrå möbler och svart köksinredning blir resultatet mycket vackert och gediget, men är det praktiskt?

Hur kom ni fram till detta resultat? Varför just Galaxy Star?

Det är knepigt att svara på denna fråga, för innan vi hade börjat renovera visste vi inget om vare sig granit eller Galaxy Star. Och även när köksinredningens säljare föreslog att vi skulle använda sten, blev det till att börja med helt andra val – Emerald Pearl – och då den med blå kristaller.

Labrador Antique?

Nej, det var något annat. Ja, just det, Blue in the Night!
Renoveringen av vårt kök fick i själva verket inte sin början med stenytor, inredning och köksmaskiner, utan helt enkelt med golvet. När vi moderniserade lägenheten, fick vi en idé om att här i stora rummet kunde man ha en köksö med utslagsvask och då uppstod ett behov av att planera vatten och avlopp innan man lade parketten.

Se våra material!
Galaxy Star

Vi hade inte hjälp av inredare utan fattade alla beslut själv, då bekvämlighet och yttre är viktigare än sparsamhet. Annars var i början den så kallade våta zonen helt enkelt vid väggen, men det är mycket opraktiskt att ha vasken i ett hörn. Alla tänker kanske inte på detta sätt och i receptens anvisningar i kokböckerna mäter man vanligen den tid som går åt för att laga mat. I själva verket är pysslet vid spis och ugn samt att laga mat i realiteten endast en bråkdel av proceduren och hälften upp till 4/5 av tiden går helt enkelt åt för förberedelser. När man tar hänsyn till detta kunde vi fatta beslut, att den våta zonen skulle vara på köksön. Lejonparten av arbetsytan skulle få vara kvar för det viktiga arbetet medan kylskåpet och spisen med bakugn skulle placeras i en nisch i köksinredningen.

Låter inte det här resonemanget som en chefskocks föreläsning i ergonomi?

Egentligen är det inte en särskilt invecklad vetenskap, snarare en klassisk modell av triangeln kylskåp-vask-spis. Att laga mat är säkert i viss bemärkelse en konst och av proffsen kräver man en plan för självkontroll samt kunskaper om livsmedelssäkerhet, men i princip är dessa regler högst universella och hemmahörande även i det privata köket. Bekvämlighet, sundhet, snabbhet och god smak behöver ju inte bara finnas i ett restaurangkök.

Diskhoar och diskbänkar

Men varför just granit. Skulle inte kvartssten eller till och med rostfritt vara ännu mer hygieniskt och säkert?

Granit är likaledes ett hållbart material och passar enligt vår uppfattning mycket bättre i hemmaköket – särskilt i ett öppet kök. Vi tittade också på kvartssten och vi har en vit kvarts som stänkskydd. Men kvarts alltigenom – nej, det skulle på något sätt kännas konstlat eller sterilt.

Eftersom vi bakar mycket, fastnade vi för granit, då naturstenen i motsats till kvartssten är värmetålig.


Mörk granit har sedan årtionden varit populär och har under denna tid bevisat sin kvalitet. I några tidskrifter för heminredning promotar man för mer moderna konststenar, men enligt vår uppfattning är natursten mera äkta. Och alldeles säkert ville vi ha en med karaktär – inte en enfärgad granit – se själv hur den glittrar i solljuset i fönstret.

En mörkgrå möbel är likaså ett medvetet val. Jag har erfarenhet av högglansiga skåp, då får man hela tiden passa med en duk i handen så att det inte blir fingeravtryck på luckor och lådor. En matt ytfinish är ur den synpunkten ett mycket säkrare val.

Men om man använder köket aktivt och exempelvis varannan dag kavlar ut deg, hur kommer detta att påverka stenens utseende?

Ett praktiskt knep har jag lärt mig i mitt yrke. Om man med en plastfolie täcker den yta som man kavlar ut deg på, behöver man inte bekymra sig för följderna. Och det är lättare att städa efteråt, man rullar ihop folien och allt är rent igen.

En annan rutin hör lite ihop med placering av VVS – som ni ser har vi diskmaskin, utslagsvask och blandare intill varandra. Om man sköljer servisen innan man ställer den i maskinen, kan man diska den med ett kortare diskprogram och maskinen håller längre.

Vad i ert kök är ni särskilt stolt över? Vad hade man kunnat göra annorlunda?

Vi är stolta över allting. Det är våra drömmars kök. En väninna har också köksytor av granit… Absolute Black eller… ja – Nero Assoluto – just det. När hon hälsar på, går hon först till köket, tittar och beundrar guldstänken i graniten i vårt kök.

Om man skulle framhålla något särskilt skulle man vilja nämna den extra låga bestickslådan under spisplattan. Det är ett sådant ställe där man oftast inte har en låda, men vi lyckades att få plats för den.

Vi kan nämna strömmen som exempel på misslyckanden eller krångliga överraskningar. Lyckligtvis visade det sig redan i ett tidigt skede. I alla händelser var vi tvungna att göra om hela ledningsdragningen i köksdelen. Det var något slags problem, att även om ledningarna var nya så räckte deras prestanda inte till för alla apparater, all belysning och alla vägguttag.

Vi har ett helt våningsplan som består av två sammanbyggda lägenheter. I mätarskåpet är det en koppling eller en huvudsäkring eller vad det nu är och därmed är allt i ordning. Men vi tvingades dra ytterligare många kablar. Harry arbetade med detta tillsammans med elektriker och ordnade upp det hela, men elen var ändå en lektion för oss med oväntade kostnader.

Nu kommer ni då att sköta denna yta med specialmedel?

Ja, denna granit är snygg som den är. Med det är ändå säkrare att för alla eventualiteter behandla den med specialmedel.

Om du vill beräkna vad Galaxy Star granit eller någon annan stenyta som passar i ditt kök kommer att kosta, kan du gå till Granitops priskalkylator. Om underhåll och rengöring av stenyta samt för inköp av rengöringsmedel ta kontakt med våra specialister.

Om du vill dela bilder på ditt färdiga kök med oss eller tala om hur du har använt natursten i ditt hem, ta kontakt per e-post eller bifoga bilder till vårt Google-konto.

Bänkskivans underhåll och rengöring

3 berömda granitsorter från Norge

De tre ljusaste representanterna bland djupsvart granit