Utvalda material -50%
Läs mer
Black Galaxy Star, Star Gate och Nero Assoluto

Black Galaxy Star, Star Gate och Nero Assoluto

De tre ljusaste representanterna bland djupsvart granit

Det finns många typer av mörk, svart, mörkbrun och grå granit där de mest kända och populära är Black Galaxy Star, Star Gate och Nero Assoluto. Kanske bör man inte jämföra dem sinsemellan, och naturligtvis är alla åsikter och jämförelser subjektiva, men låt oss ändå se vilka likheter och skillnader som finns bland dessa stenar.
Granit är känd som en magmatisk bergart med granulär textur (granum – korn lat.) som huvudsakligen består av kvarts och fältspat. Färgen på granit kan variera kraftigt, från vitt, gult och rosa (inklusive rött) till grått, grönt, blågrått, brunt och svart. Olika granitvarianter skiljer sig också åt i mönster, som kan vara mer enhetliga, tydligt fläckiga, med strömmande linjer, men också bladliknande. Exakt vad granit består av beror huvudsakligen på hur och vart det bildats någonstans, liksom på mineralerna som en viss sort innehåller.

Se ett längre inlägg om granitvarianter och dess färger här!

Granitens fördelar:

  • Extremt stark – Granit hör till ett av de starkaste naturmaterialen.
  • Hygienisk – Den lågporösa ytan hos granit är lätt att hålla ren, en polerad granitbänkskiva absorberar ingen vätska.
  • Långsiktig investering – en granitskiva är motståndskraftig mot stötar och repor.

Granit har som sten varit en symbol för status och styrka i årtusenden. Liksom marmor har granit använts i stor utsträckning i både byggnader och skulpturer, således kan man säga att granit är ett klassiskt material inom konstruktion och inredning. Allt från olika detaljer till fönsterbrädor eller öppna spisar, men också som arbetsyta. En granitbänkskiva är lätt att hålla ren samtidigt som den är värmebeständig och relativt slagtålig.

Trender inom inredning möjliggör användningen av granit som ett material för bänkskivor. Både den industriella, och den så kallade skandinaviska stilen, är minimalistisk i sin formgivning och där kombinationen av svart och vitt med grå nyanser alltid är en lyckad kombination. Ett förslag för att illustrera en svart och solid granityta är att balansera den med ljusare, varma toner och material – som ljusa väggar och trägolv eller skåp. Detta skapar kontrast mellan de olika ytorna.

Ett bra sätt att skapa lyster mot en mörk granityta är att kombinera med färgglada tillbehör. Köksutrustning, lampor och redskap kan också vara mer varierat i ett kök som går i mörkgrått eller i svarta toner. Spotlights riktade mot en granitbänkskiva gör att stenen gnistrar, kombinerat med en skål färgglada frukter eller en exotisk blomma förhöjs resultatet ytterligare.

En köksö av svart granit ser imponerande ut i alla kök, men den fyller också en praktisk roll som ett extra bord eller som förvaring. Har du bestämt dig för att skaffa en svart granitbänkskiva men undrar vilken typ som är mest populär?

Se våra material!

Elegant och solid polerad svart granit

Black Galaxy Star är en unik svart granit från Indien, den kännetecknas av pyroxenkristaller (Enstatit). Dessa brons- och guldprickar är orsaken till att granitgruvan nära Chimmakurth i Andhra Pradesh är vida känd. Gruvan ligger på ett område om cirka 160 hektar och består av ungefär ett femtiotal stenbrott där de flesta ligger under mark. Trots användningen av modern teknik är antalet bra gruvor begränsat och det är stora utseendevariationer i den granit som bryts. Kvaliteten på Galaxy Star bestäms av mönstrets densitet, att den är jämnt fördelad och storleken på de gyllene prickarna. Över flera decennier har den regionala kunskapen utvecklats, och därför exporteras inte längre indisk granit i block, utan den stora majoriteten kapas nu till skivor på plats.

Nero Assoluto (även känd som Absolute Black and Negro Zimbabwe) är en svart granit av sydafrikansk ursprung som har bryts i Mutoko-regionen i Zimbabwe sedan 1970-talet. Nero Assoluto är en mycket stark sten även inom granitkategorin och som en polerad bänkskiva har den en glänsande svart spegelfinish. Stenblock från gruvan bearbetas dock inte lokalt eftersom stenindustrin inte är särskilt utvecklad i området, i stället transporteras granitblocken genom Moçambiques hamn i Beira där italienska specialister främst bidrar till kunskapen om bearbetning av granit. Eftersom Nero Assoluto har låg porositet och en mycket låg vattenupptagningsförmåga är den också frostbeständig vilket passar utmärkt för utomhuskök, grillplatser och terrasser.

Star Gate (även känd som Stargate, African Galaxy, Cosmos och Cosmos Black) kommer också från Sydafrika, gruvan ligger nära Rustenburg och Mt. Darwin. Det speciella med granit är de silverkristaller, prickar och fläckar som får den svarta bakgrunden att lysa som en stjärnhimmel.

Ta gärna en titt på våra olika materialval och beräkna priset på önskad granitskiva!

Dela foto eller video av din vackra stenbänkskiva med oss och vinn ett IKEA-presentkort 8000 kr!

Vinnaren kommer att annonseras ut den 1 juli 2020. Att delta i kampanjen ger du oss tillåtelse att använda ditt foto / video i marknadsföringssyfte.

https://www.facebook.com/bankskivor.sten/videos/740906643317509/

3 berömda granitsorter från Norge

Uteköket, trädgårdens pärla, där man kan njuta av sommardagarna

Bianco Sardo granit – även barnfamiljens hem kan var mycket tjusigt

Granit