Utvalda material -50%
Läs mer
Uteköket, trädgårdens pärla, där man kan njuta av sommardagarna

Uteköket, trädgårdens pärla, där man kan njuta av sommardagarna

När man under årens lopp så småningom har flyttat ut vardagsrummet på terrassen eller trädgården och tillbringar mer och mer tid ute blir uteköken populärare. Uteköket eller grillhörnan är en mysig plats där man kan njuta av naturen utan att man behöver springa mellan huset och trädgården – allt för matlagningen är redan på plats där.

Hur planera ett utekök?

När man planerar ett utekök eller en grillhörna ska man först göra klart för sig vilka behov man har och hur mycket pengar man vill lägga ut. Det klarar sig bra med en grill och ett mindre bord i baren där man kan hacka och ha matvaror på. Men varför inte bygga ett kök med alla möjligheter som på många sätt kan överträffa kök inomhus.

Först bör man tänka på hur mycket utrymme man kan avsätta för uteköket. Det brukar i allmänhet vara enklare att leka med utrymmet utomhus än man kan inomhus och det erbjuder större möjligheter att härbergera ett större sällskap som man kan vara igång tillsammans med och senare avnjuta måltiden med.

Det är ju viktigt om uteköket är permanent eller om man planerar att samla ihop och senare på hösten, ställa undan det någonstans inomhus. Om köket inte behöver vara utomhus på vintern ställs det inte så stora krav och man kan bygga det i trä och olja in det varje säsong så att det klarar vädret.

Ett permanent utekök däremot eller en grillhörna av sten bör vara av hållbart material och se ut som ny även efter flera somrar.

Se våra material!
Steel Grey

Utekök med alla bekvämligheter

Naturligtvis är det svårt att fatta beslut om vad ett nytt utekök bör innehålla för att motsvara brukarens alla behov när man lagar mat utomhus.

Det viktigaste är grillen och man kan välja mellan en gasgrill eller en kolgrill. När det gäller en gasgrill är det säkrare att ha den fast installerad i underlaget. Samtidigt är det säkrare att ha en kolgrill litet längre från lättantändliga material. För en gasgrill talar dessutom en enkel och smidig drift, så varför inte ha kvällsmåltiderna på sommaren i uteköket och att suga ut det bästa av att på sommaren få vistas i den fria luften.

Ett propert utomhuskök saknar inte ett kylskåp, men man måste tänka på att känsligare elektroniska installationer bör skyddas mot regn och fukt, som annars kan angripa köksapparaten.

För att kunna ha alla prylar ute behövs hyllor och skåp och ytor, där man kan ha allt som behövs för sommaren för att man skall slippa springa ut och in.

En utslagsvask är viktig då det är nödvändigt att diska och tvätta händer när man lagar mat. Det innebär att rinnande vatten utomhus är viktig för att laga mat utomhus.

Räkna ut pris!

Materialet är viktigt

Man kan använda flera material utomhus som man även använder i inomhusköket, men huvudvikten bör ställas på stor motståndskraft och underhållsfrihet, särskilt i ett nordiskt klimat, som kan överraska med häftiga regn, hetta och vintrar med stark kyla.

Således gäller en enkel regel – om du vill att ditt utekök kommer att glädja dig i årtionden, välj säkra material som tål allt.

Bianco Sardo

För horisontella ytor utomhus rekommenderas i regel natursten eller cementmosaik (Terrazzo), som inte räds hetta eller köld. Det bästa materialet för arbetsytor i uteköket ör otvivelaktigt granit, som är vädersäker och obekymrat tål hetta, köld och väta. Material utomhus kan besväras av mögel, som graniten inte har några besvär med. För granit talar också städbarhet, vilket är särskilt viktigt utomhus.

Bianco Carrara C

När uteköket är exponerat för solljus och väderförhållanden bör man i utemiljön undvika kvarts, som i solljus tenderar att skifta färg och mattas.

När du planerar ett utekök eller en grillhörna, se på stenmaterial och vid behov fråga efter råd från Grantops specialister.

Marinace Black

Tan Brown

Blue Pearl

Viscount White

Granit, marmor eller kvarts?

Hemmet fjärran hemifrån

Vårkampanj