Caesarstone -20%
Läs mer
Vårkampanj

Vårkampanj

Solen står redan högt och snart är sommaren här. Vårsolen inbjuder ut oss till trädgården och terrassen samt lockar oss att fundera på hur man skall piffa upp uteköket eller grillhörnan i trädgårdshuset.

När det gäller stenytor är två ytbehandlingar mest efterfrågade, polerad (P-polished) och slipad (H-honed). Under perioden vår–sommar kommer även andra möjligheter till ytbehandling att bli aktuella. När man bygger ett utekök ökas intresset för granit och intresset riktas även mera mot brända och borstade (sk läderartad yta) material.

Olika ytfinish

Det är ju möjligt att beställa en stenyta med högst olikartat utseende. Det är olikheter i beteckningar och terminologi hur man ska kalla dessa ytbehandlingar. Vid sidan av polerade och slipade material möter man även sten som har beteckningen ´läderartad´ (L-leather, leathered – engelska) eller F/B (flamed & brushed – engelska) o dyl. Sådan ytbehandling är ojämnare i ytan, skrovligare. Liknande material kan man även träffa på hos tillverkare av kvartssten – hos stenar i Trend-kollektionen som Ambiente Light och Residente Dark kallas till exempel den strukturella ytan för Terra.

Några tillverkare av stenmaterial har valt väg att definiera ytor, hur man beskriver processen (sättet att bearbeta stenen), andra däremot lägger till en bestämning som karakteriserar resultatet. En sådan logik kan ju skapa oreda, särskilt om man tar i beaktande att ytbehandlingen även påverkar kostnaden för skivan. För det andra är mycket beroende av stenen själv, materialets hållfasthet och mineralinnehåll. Det kan finnas flera vägar att nå samma resultat och behandlingen kan variera beroende av stenens egenskaper. Mjukare graniter behöver vanligen inte behandling med låga (bränning). Reljefstruktur kan man uppnå på ett enklare sätt – endast genom en behandling med borstning.

Nero Assoluto

När vi vill ha en enkel och konsumentvänlig linje anger vi på Granitop i bladet för materialutbudet och i kalkylatorn för arbetsyta mestadels priser för polerade ytor. Det är trots allt inte en alldeles generell regel, då vi har olika material i produktutbudet. För dessa undantag har vi separat redovisat information om ytfinish.
Om du noggrannare vill sätta dig in i frågorna, läs då artikeln om slutbehandling. Läs ´Frågor som gärna upprepas´ och undersök alla tillgängliga möjligheter med våra hjälpsamma medarbetare.

För att användas i allmänna utrymmen och utomhus bör man välja ett särskilt tåligt material

I hemmiljö är ett polerat material vanligast. Så har på senare tid marmor, kalksten, terrazzo och kvarts kommit att dominera. Dessa behöver ändå inte vara bästa val när man planerar trädgårdsbord, grillplats eller bardisk, eftersom en annan sten kan vara underlägsen granit när det gäller motståndskraft och väderbeständighet.

Vid de tillfällen då kraven på stenen är högre eller man befarar påtagliga variationer i fuktighetsnivå eller temperatur, lönar det sig att lita på granit, särskilt mörkare granitsorter. Verksamheter som utekafeer, restauranger, hotell o a uppskattar ofta just borstad eller bränd granit som slutbehandling.

Vårens prisras!

Erbjudande av granitsten Läderartad (leathered – engelska) ytbehandling Nero Assoluto (F/B) och Steel Grey – 15 %.


Erbjudandet gäller material i lager, så länge det räcker.

Steel Grey

Välj ditt favoritmaterial och beräkna priset för dina drömmars bänkskiva!