Caesarstone -20%
Läs mer
Polerad eller slipad bänkskiva?

Polerad eller slipad bänkskiva?

Mönstret och skönheten för en stenbänkskiva håller nära nog för evigt, vid rätt underhåll. Mycket beror dock på ytbehandling och de intresserade undrar säkert: vilken lösning är lämpligast just för mitt kök eller den mest praktiska för mitt hem?

Glansen från spegelblank polerad granit eller kompositsten pryder säkert varje hem, och lyxig, stilfullt slipad marmor ger badrummet eller köket en lyster som har fascinerat människor ända sedan antiken. De två mest populära metoderna för ytbehandling av stenbänkskivor är just polering (P – polished) och slipning (H – honed). Resultaten är till utseendet ganska lika, men en polerad stenyta är blank och reflekterar ljus medan en slipad bänkskiva är matt och utseendet påverkas inte av ljusets vinkel. Båda passar utmärkt i köket och badrummet, men man bör ha i åtanke att repor, damm, torkade vattendroppar och fingeravtryck syns mycket tydligt på en polerad yta.

Slipning ger också en perfekt slät yta men till skillnad från polering avslutas processen innan behandling med den finaste kornstorleken. Medan en polerad stenskiva är spegelblank och glansig så har slipad sten ett något naturligare, sidenmatt utseende. Den bearbetade bänkskivan är mindre krävande när det gäller rengöring och repas inte lika lätt som en polerad stenyta.

Även borstning (B – brushed) används ofta för ytbehandling av natursten. Detta innebär att mjukare partiklar i stenen borstas bort med diamantborstar vilket gör att ytan förblir något ojämn och känns lite som läder (därför kallas det ibland även för läderyta). Den bearbetade ytan är inte helt slät men är som regel tåligare mot fläckar.

Flamning (F – flamed) är en teknik där sten (oftast granit) hettas upp med öppen låga. Alla silikatmineraler innehåller kol och stenytan blir annorlunda när dessa bränns bort. Kvartsitytan borstas och resultatet blir ett spännande och kraftigt texturerat utseende.

Se våra material!

Naturligtvis finns det ytterligare alternativ, t.ex. hamring (bush-hammered), sandblästring, vattenskärning osv. Alla dessa ytbehandlingar är effektfulla på sitt sätt men liksom vid flamning rekommenderas det att släta till stenytan genom borstning. Då ytan ändå inte blir helt slät används sådant bearbetade stenmaterial hellre utomhus; som trappsteg, väggplattor eller som ytbeläggning vid grillplatser och utekaminer.

Blue Pearl granit
Nero Marquina marmor (H – honed)
Nero Assoluto granit (P – polished)

Vårkampanj

Vilken färg och mönster bör du välja till bänkskivan?

En stenbänkskiva – fler lösningar än Du hade trott!

Vilka färger bör du välja till ditt kök?

Vanliga frågor

Vilka ytalternativ har vi för bänkskivor i sten?

De mera populära ytbehandlingarna för bänkskivor är polering (P-polished) och slipning (H-honed). Båda är släta, men den polerade stenytan är blank, medan den slipade är matt. Det finns flera olika behandlingsmetoder och olika tillverkare kan använda olika benämningar för att beteckna slutresultat, beroende på om de menar bearbetningsmetoden eller ytan efter bearbetning (slutresultatet). Till exempel när det gäller bänkskivor i granit använder man ibland begreppet läderyta (leathered finish). En annan tillverkare använder benämningen borstad (brushed) för samma yta. Bearbetningsmetoderna kan vara beroende på stenens egenskaper och naturligvis är inte alla metoder tillgängliga för alla material. Om du behöver en förklaring till begreppen flamed, bush-hammered/fine-picked, antiqued/tumbled, water-jet honed, blasted, acid-washed eller vill titta på exempel, ta kontakt med våra medarbetare.

I vilken utsträckning kan man lita på stenprover och bilder på hemsidan eller sociala media?

Stenproverna är från den saluförda stenen – av samma material som arbetsytorna är gjorda. Samtidigt är stenens teckning och färgton starkt beroende av belysningen och hur man tittar. Kvarts med finare struktur kan under vissa förutsättningar se ut som alldeles enfärgad, jämnt vit, beige, grå eller svart. Det är ytterst svårt att naturtroget fotografera en del polerade och med blanka stänk försedda stenprover beroende på den fotovinkel som man har valt. För att undvika ljusspeglingseffekter kan samma köksö se såväl mörkgrå som nattsvart ut. Mindre avvikelser i stenens färgtoner kan förekomma, beroende på parti. När det gäller natursten behöver man inte förvånas över att stenplattans mönster eller färg varierar, oavsett hela köket är utfört av inte bara ett och samma parti utan även av en slab av samma sten. Särskilt gäller detta för marmor Bianco Carrara C. När man väljer ett material med karaktär (t ex natursten som Carraramarmor eller kalksten Jura Grey) kan man skicka ett foto till kontaktpersonen, hur stenens mönster bör vara – då kan vi redan tidigt bestämma om det går att finna en sten med en liknande utformning. Om det skulle vara fråga om mycket speciella önskemål är det kanske bättre att använda konstgjord sten, vars mönster är mera oföränderlig.

Räkna ut pris!