Polerad eller slipad bänkskiva?

Polerad eller slipad bänkskiva?

Mönstret och skönheten för en stenbänkskiva håller nära nog för evigt, vid rätt underhåll. Mycket beror dock på ytbehandling och de intresserade undrar säkert: vilken lösning är lämpligast just för mitt kök eller den mest praktiska för mitt hem?

Glansen från spegelblank polerad granit eller kompositsten pryder säkert varje hem, och lyxig, stilfullt slipad marmor ger badrummet eller köket en lyster som har fascinerat människor ända sedan antiken. De två mest populära metoderna för ytbehandling av stenbänkskivor är just polering (P – polished) och slipning (H – honed). Resultaten är till utseendet ganska lika, men en polerad stenyta är blank och reflekterar ljus medan en slipad bänkskiva är matt och utseendet påverkas inte av ljusets vinkel. Båda passar utmärkt i köket och badrummet, men man bör ha i åtanke att repor, damm, torkade vattendroppar och fingeravtryck syns mycket tydligt på en polerad yta.

Slipning ger också en perfekt slät yta men till skillnad från polering avslutas processen innan behandling med den finaste kornstorleken. Medan en polerad stenskiva är spegelblank och glansig så har slipad sten ett något naturligare, sidenmatt utseende. Den bearbetade bänkskivan är mindre krävande när det gäller rengöring och repas inte lika lätt som en polerad stenyta.

Även borstning (B – brushed) används ofta för ytbehandling av natursten. Detta innebär att mjukare partiklar i stenen borstas bort med diamantborstar vilket gör att ytan förblir något ojämn och känns lite som läder (därför kallas det ibland även för läderyta). Den bearbetade ytan är inte helt slät men är som regel tåligare mot fläckar.

Flamning (F – flamed) är en teknik där sten (oftast granit) hettas upp med öppen låga. Alla silikatmineraler innehåller kol och stenytan blir annorlunda när dessa bränns bort. Kvartsitytan borstas och resultatet blir ett spännande och kraftigt texturerat utseende.

Naturligtvis finns det ytterligare alternativ, t.ex. hamring (bush-hammered), sandblästring, vattenskärning osv. Alla dessa ytbehandlingar är effektfulla på sitt sätt men liksom vid flamning rekommenderas det att släta till stenytan genom borstning. Då ytan ändå inte blir helt slät används sådant bearbetade stenmaterial hellre utomhus; som trappsteg, väggplattor eller som ytbeläggning vid grillplatser och utekaminer.

Blue Pearl granit
Nero Marquina marmor (H – honed)
Nero Assoluto granit (P – polished)