Polerad eller slipad bänkskiva? - GranitopGranitop

Polerad eller slipad bänkskiva?

Mönstret och skönheten av en stenbänkskiva håller nästan för evigt vid rätt underhåll. Mycket beror dock på ytbehandling och de intresserade vill säkert fråga: vad för slags lösning är lämplig just för mitt kök eller den mest praktiska för mitt hem?

Noble Supreme White kompositsten (P – polished)

Glansen av spegelblank slipad granit eller kompositsten pryder säkert varje hem och lyxigt stilfull slipad marmor ger badrummet eller köket en lyster som har fascinerat människor ända sedan antiken. De två mest populära metoderna för ytbehandling av stenbänkskivor är just polering
(P – polished) och slipning (H – honed). Resultaten är till utseendet ganska likadana men en polerad stenyta är blank och reflekterar ljuset medan en slipad bänkskiva är matt och utseendet beror inte på ljusets vinkel. Båda passar utmärkt i köket och badrummet, det är bara att komma ihåg att repor, damm, intorkade vattendroppar och fingeravtryck syns mycket tydligt på en polerad yta.

Bianco Carrara C marmor (H – honed)

Slipning ger också en perfekt slät yta men till skillnad från polering avslutas processen före behandling med den finaste kornstorleken. Medan en polerad stenskiva är spegelblank och glansig så har slipad sten ett något naturligare, sidenmatt utseende. Den bearbetade bänkskivan är mindre krävande när det gäller städning av köket och repas inte lika lätt som en polerad stenyta.

Även borstning (B – brushed) används ofta för ytbehandling
av natursten. Detta innebär att mjukare partiklar i stenen borstas
bort med diamantborstar vilket gör att ytan förblir något ojämn
och känns lite som läder (därför kallas det ibland även för läderyta).
Den bearbetade ytan är inte helt slät men den är som regel tåligare
mot fläckar.

Flamning (F – flamed) är en teknik där sten (oftast granit) hettas
upp med öppen låga. Alla silikatmineraler innehåller kol och
stenytan blir annorlunda när dessa bränns bort. Kvartsitytan
borstas och resultatet blir ett spännande och kraftigt texturerat
utseende.

Nero Assoluto svart granit (F/B)
Nero Assoluto granit (F/B)

 

Naturligtvis finns det ytterligare alternativ, t ex hamring (bush-hammered), sandblästring, vattenskärning osv. Alla dessa ytbehandlingar är effektfulla på sitt sätt men liksom vid flamning rekommenderas det att släta ut stenytan genom borstning. Ytan blir dock inte helt slät, därför används dessa bearbetade stenmaterial hellre utomhus eller för trappstegar, väggplattor eller som ytbeläggning på grillhörnor och utekaminer.  

Blue Pearl granit (P – polished)