Utvalda material -50%
Läs mer
En stenbänkskiva – fler lösningar än Du hade trott!

En stenbänkskiva – fler lösningar än Du hade trott!

Bänkskivor i granit, marmor och kompositsten ser stiliga ut, de är lättskötta och stenskivor passar såväl i moderna designerkök som i en klassisk interiör. För bästa resultat är det bra att känna till alla möjligheter som dessa unika material erbjuder.

Granit är ett av de mest hållbara och vackraste byggmaterialen men ibland kan man bli bortskrämd av stenens tyngd och kostnad – kommer mina möbler att tåla den? Detta gäller ofta även marmor och kvartssten. Å andra sidan är det så att ju massivare och stadigare en köksbänk är desto värdigare blir intrycket. Oroa Dig inte – sten kan användas vid alla vanliga möbellösningar och våra sakkunniga kan alltid hjälpa till med synpunkter om konstruktionernas hållfasthet.

Ett sätt att framhäva stenskivor är att använda stenbakgrund, kantlist eller fönsterbänkar i samma material. Ett kök, badrum eller kontor planerat som en helhetlösning förblir attraktiv genom årtionden och höjer självklart även värdet på egendomen.

Blue in the Night granit

Modern teknik möjliggör att skära och bearbeta sten med hög precision och kvalitet. Vi på Granitop använder maskiner med precision på 1/10 mm för att skära bänkskivor i mått vilket innebär att stenfogarna blir nästintill osynliga. En limmad framkant på bänkskivan lämnar intrycket av ett massivt stenblock medan det i själva verket rör sig om ett tunt stenmaterial. Detta är en effektfull lösning som blir varken för tung för möblerna eller för dyr.

Steel Grey granit

En enkel kantlist kan användas för att ge intrycket av betydligt tjockare material. Om en vågrät bänkskiva förses med en vertikal sidokant blir lösningen både snygg och funktionell. Det finns olika möjligheter att använda en skiva som möbelben – man kan utföra en vinkelrät anslutning mellan en 2 cm bänkskiva och 3 cm tjockt material på sidan. Man kan även skära skivan i diagonal och använda material med samma tjocklek så att stenmönstrets övergång mellan ovansidan och framkanten blir flytande och smidig.

 

När Du planerar en köksvrå hemma, tänk även på möjligheten av att använda en stenbakgrund! En målad eller kaklad vägg är ju också snygg men en stenyta vid övergången mellan köksbänken och väggen kan ge ett unikt, harmoniskt helhetsintryck. Lösningen ser lika lyxig ut som i ett äkta palats och stenytorna framhävs särskilt fint som inredningselement.

Se våra material!
Kvarts-badrum

En bänkskiva som skjuter ut från köksmöbler kan även vila på en ändpanel i samma material som kan variera från 4 cm tjocklek till en rejäl pelare med över tio eller tjugo cm tjocklek.

Noble Carrara kvarts

När man renoverar ett hem i en historisk byggnad borde man även tänka på fönsterbänkar, trappor och den öppna spisen. Ingen detalj är oviktig och praktiskt taget allt är möjligt, det är bara Din fantasi som sätter gränserna.

Tveka inte att fråga våra specialister om den bästa lösningen för Ditt hem och Du kan vara säker på att vi kommer att hjälpa Dig att förverkliga Dina drömmar!

Tips om hur du skapar ett kök som uppfyller dina behov och tjänar dig väl under många år framöver

Stenyta som håller i årtionden

De bästa valen görs i samarbete mellan kunden och tillverkaren!

Stenskivans livslängd och utseende beror på materialvalet

Gratis fönsterbänkar vid beställning av en ny köksbänkskiva!

Räkna ut pris!