Utvalda material -50%
Läs mer
Stenskivans livslängd och utseende beror på materialvalet

Stenskivans livslängd och utseende beror på materialvalet

Vi frågar Granitops försäljningschef Silver Suurkütt vad man ska tänka på när man väljer en stenskiva, vad materialens egenskaper och särdrag är och hur man kan förnya hemmet till bästa möjliga resultat.

Vilka impulser finns det i våra dagars design och vilka material föredrar kunderna?

I början av detta år gjorde vi ett sammandrag – i toppen på resultatlistan över de populäraste materialen tronade med ett lysande resultat beigefärgad fossilinblandad kalksten Jura Grey. Marmormönstrad kvartsskiva har blivit mycket trendig, men även grå graniter och betongbesläktad konststen uppskattas alltjämt.
Vi tillbringar ju det mesta av vår tid i köket. Således ska det vara skönt och trevligt att vara där. Allmänt sett kan man säga att köken och köksöarna växer. Köksytornas utvidgning och möblernas utformning påverkas av bostadsytornas och möjligheternas expansion, men även arkitekturen samt fastighetsmarknaden. Jämfört med tidigare har man på senare tid mer och mer börjat se U-formade kök och hörnlösningar i kök samt att köksöarna är en säker trend.

Noble Concrete Grey

Vilka principiella fördelar har arbetsytor av sten?

Granit, marmor, kalksten och andra stenarter är bland de äldsta materialen som finns i världen. Sten har fortlevt i naturkrafternas herravälde, den har motstått vindar och stormar. Således är en stenskiva samtidigt både tålig och vacker. Naturligtvis är alla hem och alla människor olika och därför kan det bero på vanor, vad man väljer för material samt orsak till att man fattar sitt beslut om marmor, kalksten, granit eller konststen.

Om man som ett primärt kriterium ställer exteriör och personlighet, är natursten det uteslutande valet. Marmorns unika mönster och snäckskal- eller växtfossiler i kalksten utgör naturliga konstverk som inte har någon motsvarighet. När man talar on naturstenens styrka borde man snarare nämna granit, medan kalksten och marmor snarare är mjukare stenarter. Vid en försiktig användning kan även naturmaterial bevaras vackra. I generationer har vi kavlat ut deg på marmorskivor eller använt mortlar av sten för att krossa kryddor – och stenen har inte mått illa av detta.

Verde Guatemala

Däremot är stenen inte okrossbar och till följd av stötar kan flisor eller bitar lossna från dess yta. Stenens kant är den ömtåligaste detaljen som man borde tänka på när man arbetar med tyngre gjutjärnsgrytor eller –pannor. Även när man planerar en sitthörna (ö, bord) får den konsolande ytans utkragning inte vara särskilt stor, då naturstenen som regel fordrar stöd.
Här inträder kvartsskivan, som är ett konstgjort material, vars styrka och sammansättning är ännu bättre än hos naturliga stenar (den släta ytans vattenuppsugningsförmåga är 0). Konst-stenarnas mönster kan vara mycket lik den naturliga stenens, till och med i en sådan utsträckning att det inte finns någon skillnad. Som förebild har vi ständigt granit som är kornig, innehåller fläckar och gryn och med en flytande teckning eller en kalksten med intressanta fossil. När man väljer kvartssten är möjligheterna och färgerna så gott som obegränsade och den är tillgänglig även i sådana mönster och färger som inte förekommer i naturen.
Med rätt underhåll håller stenskivan livet ut, betydligt längre än den möbel som den ligger på, även om kunden ibland vill byta ut stenskivan på grund av ändrade trender.

Se våra material!
Bilder: @sanktsigfridsvagen41

Vilka färger är på modet för närvarande?

Det finns inget enhetligt svar på denna fråga. Många håller en olivfärgad möbel för inne. Grått, svart och vitt har varit populära en längre tid. De som föredrar ljusare toner väljer antingen naturfärgad marmor eller kvarts, som finns antingen som kritvit, beige eller marmormönstrad. Till en guldfärgad eller kopparfärgad blandare med utslagsvask föredrar man antingen grön marmor (Verde Guatemala) eller granit (Verde Savana). Mycket populära är grå toner (t ex Noble Concrete Grey), som passar ihop med såväl en ljus möbel eller ett träskåp.
Även den allmänna inredningsstilen påverkar valet av sten. Särskilt i det asketiska köket framträder den mönstrade stenens skönhet och särprägel. Detta såväl med natursten (Viscount White) som med kvartssten (Calacatta).

Viscount White

Hur underhåller man arbetsytor?

Det dagliga underhållet av en kvartsskiva är mycket enkelt, vanligen kan man nöja sig med att torka av den med en fuktig duk. Porösa naturstenar är mera känsliga mot vissa vätskor (juice, olja, sojasås). Granitop erbjuder även speciella skötselmedel. Vi vill även i artiklarna på vår hemsida ge råd om hur man rengör stenen samt håller den prydlig.
Om man inte alltid har en internetuppkoppling tillgänglig kan man ladda ned skötselråden från hemsidan som pdf.

Kan man ta med sig stenskivorna när man byter bostad?

Granitop producerar stenskivor på specialbeställning – det vill säga att varje sten passar just i det konkreta köket. Det är visserligen möjligt att ta loss stenskivan och ta den med sig, men man då måste räkna med att ju mera specialiserad stenskivan, möbeln eller utrymmet är (inskärningar, vinkelsågningar, plats för eluttag och sanitetsutrustning), desto mer sannolikt är det att köket inte kommer att passa med kökets mått på det nya stället. Vid demonteringen är det inte heller omöjligt att skivan kan spricka.
Således är det lämpligt att låta köket vara kvar på den plats där det ursprungligen var tänkt och av oss beställa nya ytor som passar just dit man flyttar.

Bohus Grey Bilder: @villastyggstorp

Vad kostar stenskivorna?

För att kunna beräkna stenskivans kostnad finns det en kalkylator i Granitops broschyr. Även när man väljer stensort har grundsortimentet (det som vi har tillräckligt mycket av i fabrikens lager) prisuppgifter, men stenens kvadratmeterpris är egentligen endast en del av stenskivans pris. Till priset kommer sågning, kantutformning och öppningar för spis, vask, blandare och elkontakter samt transportkostnader, beroende på platsen, och montering. Det finns ingen enkel beräkningsmetod, men om man använder vår priskalkylator kan man stegvis komma fram till en rätt så noggrann beräkning.

Även om stenskivan vid inköpstillfället kan visa sig vara något dyrare än andra material, kommer det ändå att bli gynnsammare än en upprepad reparation och underhåll av träskiva, laminat eller annat material. Om man ser renovering av köket som en investering i fastigheten, kan man räkna med att ett pålitligt naturmaterial avgjort ger ett bättre intryck än att använda ett material som har ett lägre kvadratmeterpris än naturmaterial.

Har det på senare tid kommit fram nya stenskivor i marknaden?

Utbudet av material hos oss förändras och kompletteras ständigt och därför för vi inte ut varje nyhet separat. När det gäller trender förtjänar det dock att sägas att kunderna på ett mycket positivt sätt har tagit emot terrazzoskivorna. Dessa är konstgjorda skivor som kvarts, men innehåller flisor av natursten. Terrazzo, som man också kallar konstmarmor skiljer sig från kvarts främst genom ett mera narturtroget tillverkningssätt. Kvartsskiva tillverkas som skivor (engelska slab), terrazzoskivan däremot mognar som ett block i en container och därefter skärs upp till skivor, kalibreras samt finputsas först i slutet av tillverkningscykeln.

Terrazzo Calacatta
Terrazzo GV 0/25

En av våra kunder uttalade följande, vilket gladde oss mycket: resultatet är vackrare är vi hade förväntat oss, och detta gällde just terrazzo. Ofta inträffar just detta därför att ett stenprov är nog så litet. Hela arbetsytans skönhet framträder först när skivan är på plats och köket är färdigt.

Sten är ett mycket vackert material. När man beundrar dess skönhet måste man ändå stryka under att skivan är en del av hela inredningen. Stenskivan är en väsentlig del, men tillfredsställelsen med en harmonisk helhet måste utan tvekan delas med möbelleverantören, tillverkaren av utslagsvasken, inredningsarkitekten och först och främst med den estetiskt sinnade kunden, som har fattat besluten.

Om du vill dela en bild av ditt kök eller sända respons/återkoppling när det gäller erfarenheterna med att beställa skivor, kan du göra det här (Google Granitop AB), här (Granitop AB Göteborg Showroom) eller här (RECO.SE).

Tips om hur du skapar ett kök som uppfyller dina behov och tjänar dig väl under många år framöver

Stenyta som håller i årtionden

De bästa valen görs i samarbete mellan kunden och tillverkaren!

En stenbänkskiva – fler lösningar än Du hade trott!

Räkna ut pris!