Utvalda material -50%
Läs mer
Tips om hur du skapar ett kök som uppfyller dina behov och tjänar dig väl under många år framöver

Tips om hur du skapar ett kök som uppfyller dina behov och tjänar dig väl under många år framöver

Köksrenovering är något man gör ganska sällan och ett kök skall ju hålla i många år framåt. Därför är det viktigt att noga tänka igenom och planera vilka lösningar som är viktiga och praktiska för din familj under lång tid framöver. Det lönar sig också att välja högkvalitativa och hållbara lösningar som står emot vardagens slitage.

Fundera över ditt nuvarande eller tidigare kök

När du planerar en köksrenovering är det värt att först titta på sitt gamla kök, då kan du ta med dig de delar som fungerade bra och samtidigt korrigera de brister som störde dig i det tidigare köket. Här är det enklaste sättet att göra en klassisk lista med för- och nackdelar. Vad störde dig i det gamla köket, vad kunde ha varit annorlunda och vad var så perfekt att det inte behöver ändras? Från den här listan kan du sedan göra en första ritning av vad du vill behålla, flytta eller utelämna.

Crystal Calacatta Silva kvartssten

När du planerar ett kök bör du tänka på följande

  • Var lagar du maten? Hackar du och förbereder maten på köksön eller på bänkskivan? Den bredare delen av bänkytan bör ligga ganska nära spisen, så det är lätt att laga mat utan att behöva gå från andra änden av köket.
  • Hur mycket och vilken typ av lagringsutrymme behöver du? Föredrar du öppna hyllor eller djupa lådor? I stället för att låta den översta raden bestå av skåp, placeras här ofta öppna hyllor för att visa upp vackrare porslin och köksredskap.
  • Använder du köket som matplats? Om du föredrar att äta vid köksbordet tillsammans med familjen, tänk på att också lämna utrymme för ett köksbord.
  • Föredrar du att låta dina köksapparater stå framme eller vill du hålla en mer minimalistisk stil i köket? Om du vill hålla saker synliga bör du välja en större arbetsyta så det finns plats för de saker du vill låta stå framme.
Bianco Carrara C marmor

Gör en första skiss

När behoven är genomtänkta är det dags att skissa ett nytt kök på papper. Beroende på rummet kan till exempel ett L-format, U-format eller rakt kök installeras.

Räkna ut pris!

Kommer en modern och bekvämt köksö att få plats i köket? Det är trevligt att vara värd runt en köksö när gästerna sitter på barstolar medan du lagar maten. Isåfall måste du också tänka på vatten och el innan du placerar ut köksmöblerna, om du till exempel planerar en diskho eller en spis i köksön.

Bänkskivan – pricken över i:et

När köket har valts ut är det också viktigt att välja en tillhörande bänkskiva. När du valt ut den bänkskiva du vill ha, och vi kommer ut för att ta mått bör stommarna finnas på plats. Om stommarna inte är på plats eller står i våg vid mättillfället, finns risk att bänkskivan kanske inte passar in med den millimeterprecision man förväntar sig. Om stommarna inte är jämna eller ordentligt fastsatta till exempel, finns risk att diskhon sedan lutar åt fel håll och det kan bli svårt att tappa ur allt vatten ur denna. Som material är det bra att välja en bänkskiva av granit, marmor eller kvartssten, ett material som också ärmycket hållbart och praktiskt.

Se våra material!

Förutom själva bänkskivan är det också möjligt att installera en väggskiva av samma material. Bänkskivan och väggskivan kompletterar varandra och ger ett mer fullständigt intryck. Väggskivan skyddar väggen från stänk och är mycket vacker att se på. När du planerar väggskivan behöver du tänka igenom vart hål skall tas upp för de olika vägguttag för el som dina köksapparater kan behöva, dessa bör vara jämnt fördelade över arbetsytan.

Rätt ljus för köket

När köksmöbler och bänkskiva har valts ut är det viktigt att tänka igenom kökets belysning. Eftersom matlagning i köket kräver god belysning är det viktigaste att arbetsytan belyses ordentligt. Om ljuset kommer bakifrån, kan du inte se kniven ordentligt och användningen av denna kan till och med vara farlig. Därför är spotlights inbyggda i de övre skåpen mycket populära, eftersom dessa belyser arbetsytan på ett effektivt sätt.

Mer avancerad belysning är dock lämplig till ett köksbord eller en köksö. En särskilt mysig känsla kan skapas genom att använda en dimmer för att skapa ett mer romantiskt och mysigt ljus för middagsbordet om det behövs.

Om du behöver hjälp med att planera ditt kök, fråga din Granitop specialist om råd!

Aluminio Nube kvartssten

Gobi Grey kvarts
Star Gate granit
Nero Assoluto granit

Ideer för ett mindre kök

Planering av ett barnvänligt kök

Tips för en ekonomisk köksrenovering

Säljer ni även till privatpersoner?

Ja, vårt fokus ligger faktiskt på privatpersoner. Eftersom varje mellanhand innebär högre pris, kan vi erbjuda fördelen med bra priser utan mellanhänder.

Vad skall man ta hänsyn till vid offert och erbjudande?

Vi har som regel att en offert gäller 15 dagar. Det omfattar inte specialerbjudanden och kampanjpriser, särskilt om det är fråga om slutförsäljning i lagret.