Caesarstone -20%
Läs mer
Stenyta som håller i årtionden

Stenyta som håller i årtionden

Sten är ett av de äldsta materialen som människan har utnyttjat. Detta material har blivit inrotad i vårt medvetande som hållbart och långvarigt genom att människan skapade de första verktygen av sten och använde sten som grundmaterial.

Silver Suurkütt, försäljningschef för Granitop, leverantör av bänkskivor i sten, förklarar varför det är värt att välja en hållbar och tidlös bänkskiva till ditt kök eller badrum.

Silver, varför ska man välja en bänkskiva i sten?  

Bänkskivor i sten är ett bra val för alla som uppskattar naturliga material och naturnärhet.   Fördelarna med sten är materialets praktiska användbarhet samt det vackra utseendet och de unika mönster som skapats av naturkrafter. Mönstret på konstgjorda stenar kan vara människogjorda, men även i detta fall är inspirationen hämtad egentligen från naturstenar.

Pompeji

Vilka är fördelarna med sådana bänkskivor framför andra bänkskivor?

En fördel med sten är ett brett val av mönster och färger, vilket ger inredningsarkitekten stor frihet. Sten passar ju överallt – enkelt sagt kan marmor användas i ett palats och kalksten eller granit i en trästuga eller jaktstuga. Bänkskivor i granit är starka, repständiga och har god temperaturbeständighet. Kvartssten är ett material med extremt låg porositet vars vätskeabsorptionskoefficient ligger på 0, vilket innebär att smuts kan inte tränga in i stenen.

Noble Areti Bianco

Vilka är de nuvarande trenderna för bänkskivor  färger, material, former?

Populära är variationer av naturliga och milda toner, från vitt till grått och beige till brunt. En beige-grå kalksten Jura Grey är särskilt populär, men det finns också en stor efterfrågan på kvarts som liknar sten och betong. I Sverige och Norge efterfrågas fortfarande vit Carrara marmor, i Finland även ljus marmormönstrad kvarts och i Danmark växer kalkstenen snabbt i popularitet.

Läs om stensorter, mönster och färger, se en längre artikel om konststenarnas (kvarts och terrazzo) likheter och olikheter.

 

Hur länge håller bänkskivor från Granitop?

Granitop ger 5 års garanti på alla våra bänkskivor. Vissa konstgjorda stenar har till och med en fabriksgaranti på 10–25 år, men hållbarheten beror på materialen, användningsvanor och underhåll. Vid korrekt och omsorgsfull underhåll kan bänkskivan hålla i årtionden.

Grigio Carnico

Vilka material erbjuder Granitop?

Granitops produktsortiment omfattar granit, marmor, kvartssten, kvartsit, keramik, kalksten och terrazzo, som också är en konstgjord sten som kvarts, men som skiljer sig något när det gäller tillverkningsteknik. Medan kvartssten tillverkas genom att en blandning av naturmaterial pressas till skivor under ett tryck på cirka 100 ton, innehåller terrazzo större bitar av natursten som tillsammans med cement eller hartstillsatser ”mognar” i en fyrkantig behållare där de naturliga processerna imiteras.

Var används de flesta bänkskivor?

Bänkskivor i sten är fortfarande det mest populära valet för köksmöbler, men sten används allt oftare även i badrum, där den passar in utmärkt. Sten har länge använts även för eldstäder, fönsterbänkar och trappsteg och allt fler upptäcker att materialet med vackert mönster också kan beställas för t.ex. en grillplats eller användas som ett bordskiva på ett terrassbord.

Mystery White
Bianco Carrara C

Vilka färger och mönster kunder föredrar?

De nordiska heminredare har i allmänhet en praktisk och blygsam smak. Naturliga toner och ett jämnt mönster dominerar. Svenskarna föredrar till exempel naturliga och jordiska toner som vit marmor och gråaktig kalksten. Om resten av inredningen i rummet är modernt, enkelt och skandinaviskt kan en bänkskiva vara mer iögonfallande.

Hur och med vad kan dessa bänkskivor underhållas?

Vätskor på bänkskivan ska torkas av omedelbart, så att stenytan förblir vacker för en lång tid! Granitop erbjuder också en rad olika underhållsprodukter beroende på typ av sten. Ett par gånger om året borde man använda ett speciellt underhållsmedel för sten för att behandla bänkskivan.

Vilken investering bör jag räkna med när jag beställer en bänkskiva i sten?  

Framför allt ska bänkskiva i sten ses som en bra investering. Investeringens storlek beror mycket på stenen och vilken ytbehandling som önskas, men i stora drag ligger priset för en genomsnittlig bänskiva på mellan 6 000 och 4 0000 kr. En bänkskiva är en långsiktig investering, eftersom den inte behöver bytas ut med tiden.

Hur lång är leveranstiden för bänkskivor?

Snabb mätning och produktion av bänkskivor är ett av våra huvudsakliga mål och vanligtvis är tiden mellan orderbekräftelsen och installationen bara två veckor. Specialbeställningar kan ta lite längre tid.

Kommer företaget Granitop att installera bänkskivorna själv?

Granitop erbjuder heltäckande komplett service eftersom vi på så sätt kan säkerställa att arbetet uppfyller även de mest krävande kundernas krav. Vi rekommenderar att man beställer mätningen, transporten och installationen från oss, för då kommer bänkskivan att passa perfekt.

Se på stenmaterialenberäkna priset på stendetaljerna och ordna en offert!

2021 års kökstrender – minimalism, lättarbetat och familjen i centrum

Hjälp för att välja rätt bänkskiva till köket

Vilka färger bör du välja till ditt kök?