Caesarstone -20%
Läs mer
2021 års kökstrender – minimalism, lättarbetat och familjen i centrum

2021 års kökstrender – minimalism, lättarbetat och familjen i centrum

Förr i tiden var köket hemmets hjärta, där man lagade mat med hela familjen och åt tillsammans med hela familjen. Men med det höga tempot i livet har köken alltmera växt ut till rum där man efter jobbet snabbt kastar i sig något.

Året 2020 har fört med sig många ändringar. Corona-isolationen har tvingat många av oss obevekligt att vara mera hemma och inspirerat oss att fundera över kökets funktionalitet. Man kan säga att den radikala förändringen av livssituationen har fört oss tillbaka till rötterna, tiden då köket var hjärtat i hemmet. Det kan man även se i det nu påbörjade årets kökstrender.

I köket med hela familjen

När besök på kaféer och restauranger har begränsats, är det trevligt att samlas med familjen just i köket, där man kan laga något gott. Det har visat på behovet av rymligare kök, där alla får plats.

En säker trend år 2021 är köksön, som man kan samlas kring och som ger generösa tilläggsytor, som en praktisk arbetsyta men också som en plats för samvaro eller gästfrihet.

Endast fantasin sätter gränser för köksön – på den kan man rymma spisar, avloppsvaskar eller göra till en modern bardisk.

Nero Marquina svart marmor

Integrerad teknik

Åren har visat vägen till att mer och mer av kökstekniken är integrerad. Därmed får interiören en mycket renare och mer minimalistisk hantering och dessutom sparar man mycket utrymme. Om en integrerad diskmaskin, ugn och spis redan är kända i ett kök från tidigare år, använder man mera inbyggda mikrovågsugnar och espressomaskiner i köket. Därmed är arbetsytorna lediga och man finner inga onödiga föremål där. En dubbelbred kylfrysenhet har blivit mycket populär på grund av sin kapacitet och som inom parentes inte skall gömmas bakom luckor i köksinredningen.

Detaljerna ger helhetsintrycket

Även skåps- och lådbeslag har gått mot minimalism och de har blivit betydligt blygsammare. I några fall finns handtagen i inredningens kanter eller har försvunnit helt så att skåpluckor och lådor öppnas genom att man trycker på dem.
Man skapar spänning i köket med exempelvis vaskar och blandare. Rostfritt stål har tjänat oss bra och blir kvar som klassiker, men bronsfärgade och gyllene vaskar och blandare fångar uppmärksamhet som lyxdetaljer i köken. Även en Silgranit-vask som harmonierar med köksytor i sten är ständigt populär!

Diskhoar och diskbänkar

50 nyanser av grått

Förr i tiden formgav man många kök i vitt, men nu har deras popularitet sjunkit och man föredrar trätoner och färger från naturen.
Ständigt är grå toner populära detta år – framför allt ytbeläggningar som cementmosaik eller kalksten samt grå köksskåp.

Det klassiska blir aldrig omodernt

Kvalitetsorienterad inredning är en stigande trend. Arbetsytor av sten som är lättstädade och ser eleganta ut är ständigt aktuella. Därmed kan man inte förbigå vit marmor, granit, kvarts eller specialbeställd sten. Man kan slå vad att dessa är moderna även nästa år.
Vid sidan av kvarts eller natursten kan man nämna Terrazzo-skiva, som har tagit sig in i köken redan 2019 och nu fortsätter sitt segertåg.

Se våra material!
Bianco Carrara C vit marmor

Stänkskydd av sten ger ett enhetligt intryck

Man ser att stänkskyddet mer och mer bildar ett enhetligt kök tillsammans med arbetsytan och bättre framhäver stenens skönhet.

Vid beställning av köksytor borde man tänka på att om man samtidigt med arbetsytan samtidigt beställer stänkskydd, kan man vara säker på att det kommer från samma leverans och att det inte uppträder minsta färgskillnad. Om man senare gör en tilläggsbeställning med stänkskydd, behöver mönster och färg inte länge fullständigt stämma överens. Även återkommande kostnader för uppmätning och installation kan något höja priset för köket som helhet.

Noble Areti Bianco kvartssten

2021 års trender gör åter köket till hemmets hjärta där man kan tillbringa tid tillsammans med familjen. Minimalistiskt utseende och praktiska lösningar, tack vare detta är det ett rent nöje att arbeta i köket.

Se på erbjudna material och infordra ett pris på drömköket!

Terrazzo Perlato Royal

Verde Savana

Noble Concrete Grey

Noble Pietra Grey

Trendspaningar för 2024

Hur åstadkommer man ett vackert och kvalitetsmässigt kök?

Kökstrender år 2022

Vackert hem – modern teknik och värdig historia i harmoni

De bästa valen görs i samarbete mellan kunden och tillverkaren!

Inte heller på semester behöver man avstå från hemmets bekvämlighet och lyx

Räkna ut pris!