Caesarstone -20%
Läs mer
Trendspaningar för 2024

Trendspaningar för 2024

I början av året anordnade den världsledande branschorganisationen inom köks- och badrumsinredning National Kitchen & Bath Association (NKBA) ett seminarium, där specialister inom området diskuterade sina visioner för det nya året. Den 60-åriga organisationen lade fram en utförlig utredning/enkät/rapport, där hundratals inredningsföretag, formgivare och försäljare ger uttryck för att det kommer bli allt svårare för varje år som går att ge en allmängiltig bild eller förutsäga tydliga designtrender. Heminredarna ser framför allt en individualistisk trend: människor vill ha bekväma vilrum för epikureisk njutning och livsglädje. Snarare än en generell massproduktion som ska passa alla, strävar man efter personliga lösningar. I stället för konkreta stilar, material och färger, handlar inredning om värderingar och ibland till och med om motsägelsefulla budskap. Man vill ha en personlig stil och att de boende ska ge rummen dess karaktär.

Noble Arco

I utredningen beskrivs framförallt följande teman:

 • Inomhus övergår i utomhus, d v s man vill undvika en tydlig gräns mellan rum och natur.
 • Nytänkande och personlig formgivning.
 • Minimalism och lättskötta material.
 • En köksö som rummets mittpunkt.
 • Köket är inte enbart en plats för näringsintag, utan även för trivsel och rekreation.
 • Större fokus på hållbarhet.
 • Kompletta och genomtänkta belysningslösningar.
Planet Pluto

Följande diskussionspunkter togs också upp:

 • Moderna och originella designlösningar.
 • Nyskapande tekniska lösningar.
 • Vanor och möjligheter att skapa hållbarhet.
 • Planeringen av köket delas upp i 12 delar: köksö, förvaring/skåp/lådor, arbetsytor, stänkskydd, golv, kylskåp, diskmaskin, porslin/köksredskap, ventilation/kåpor, utslagsvaskar, köksblandare och belysning.
Terrazzo Carrara

Miljövännernas favoriter är granit, marmor, kalksten och andra naturstenar

En talesperson för Naturstensinstitutet (Natural Stone Institute) framhöll i sitt anförande att en ökad användning av material som kräver ett minimum av bearbetning, exempelvis natursten, kommer att bidra till att sänka halten av växthusgaser. Om man vill kontrollera klimatavtrycket och undvika klimatförändringar är det alltså en fördel att granit, marmor och kalksten blir allt populärare.

Line Møller Mærsk, talesperson för Nordens största granitproducent, Norsk Stein Miljø AS i Larvik (Norge), har framhållit att den så kallade blå graniten (larvikit) kan ha många olika skepnader. Tack vare varianter som Blue Pearl, Emerald Pearl, Labrador Antique kan stenen hjälpa till att uppfylla många specifika färgönskemål. Alla dessa granitsorter är intressanta och originella och bidrar till att vi kan skapa personliga rum och lösningar.

Graniten är vacker att titta på, samtidigt som dess naturtrohet ger en lugnande känsla. Den blågrå skiktade stenen kommer till sin rätt i miljöer, där lamellerna i samspel med vatten skapar ett ljusspel – exempelvis i ett spa eller i en bastu, men även som en horisontell yta eller som stänkskiva bakom en utslagsvask. Eftersom granit är relativt hård och har låg vattenuppsugningsförmåga, lämpar den sig väl på sådana ställen där man avråder från att använda mer porösa naturstenar (som kalksten och marmor).

Diskhoar och diskbänkar
Viscount White

”De ansvarsfulla principerna för vårt företag, nollavfallspolicyn (zero waste policy) och vår miljödeklaration (EPD – Environmental Product Declaration), visar att vi är inriktade på och uppmuntrar till hållbarhet” menade Line Møller Mærsk. ”Samtidigt söker vi i samarbete med arkitekter, designers och byggare ständigt efter kreativa lösningar på hur all den sten som har bildats vid stenbrytningen, alltså produktionsresterna, ska komma till användning.”

Även andra ledande aktörer i inredningsbranschen har observerat en ökad användning av naturmaterial, som marmor och ljusa träslag (speciellt ek). När det gäller marmor har man noterat att det har blivit modernt att klä in köksöarnas sidor med marmor, så att ön kommer att likna ett stort stenblock.

.

Detta utförande hade 56 % av de tillfrågade valt, utan att för den skull göra avkall på den utvidgade marmoröns färgsättning – kunderna älskar marmor med såväl vit, svart, grön färg och även originellare färgsättning (gul, brun, rosa).

Kunderna söker unika designlösningar och vi på Granitop har märkt att material som behöver specialbeställas ökar i popularitet. Det är inte möjligt för oss att erbjuda alla världens stenar i vårt sortiment, men vi kan trots allt ge våra kunder verkligt exklusiva material och lösningar.

Se våra material!

Köksö och lättillgängliga förvaringsplatser

”Köksön är rummets mittpunkt. Om vi använder en exklusiv sten, kontrastrika färger och material, ger den oss möjlighet att skapa konst. Jag märker att det har skett en utveckling av köksön, det gäller både form och material. Köksön är inte längre enbart en arbetsplats, utan också en vacker möbel” menade en formgivare. ”Vi har sett mycket intressanta förändringar när det gäller köksöns design, också när det gäller sittplatsernas placering. Man har mer och mer lämnat ett traditionellt grepp. Tidigare satt man mestadels runt ön (wrap-around) eller också placerade i en rad (all in a row), men inte nu längre.”

Crystal Vulcano


61 % av de intervjuade ansåg att det är viktigt att den horisontella arbetsytan kompletteras med ett stänkskydd i full höjd. ”Det ger ett lyxigt intryck samtidigt som det är lättare att städa ett kök med enhetliga ytmaterial.”
50 % betonade hur viktigt det är att planera skåpens storlek och placering. 37 % önskade att inredningens insida skulle vara lättare att anpassa efter egna behov. Man betonade också betydelsen av lådinredningar, av avfallssystem som underlättar avfallshantering samt av arbetsytor som passar ihop med utslagsvask samt lämpliga arbetsytor och avloppsbrunnar.

”För att förbättra köksinredningens funktion vill man ha fler våningshöga inredningsskåp och djupa underskåp som maximerar förvaringsutrymmet, och fler lådor och inbyggda laddningsplatser.”

Som en mikrotrend vill vi nämna en ökning av antalet barhörnor – upp till 60 % av de svarande framhöll att det borde finnas en plats i köket, kanske med en separat liten kyl, där man kan få förfriskningar. I en sådan hörna bör det finnas kaffebryggare, barskåp och tillbehör för smoothies och cocktails.

Fortfarande populärt med lättskötta material som keramik och kvartssten

Av de svarande ansåg 73 % att konststen var ett framtidsmaterial. På Granitop kan vi bekräfta en ökning av efterfrågan på keramik, särskilt Bricmates kalkstensliknande konststen.
Arbetsytor som är tillverkade av kvartssten och keramik är lätta att rengöra och de står emot fläckar. Dessutom är keramiken värmetålig och lättare än massiv natursten. Att den är lätt att hålla ren är en av anledningarna till att man tycker om kvartssten och keramik, dessutom är den lätt att hantera.
”Konststenen erbjuder likartad skönhet och lyx som natursten i kök och badrum – men konststenen är lättare att sköta.”

Jura Select Classic

När det gäller modern teknik talar man ofta om tystnad som en lyx. När man väljer luftrenare eller diskmaskin tittar man ofta på bullernivån – så många som 65 % föredrar de mer tystgående modellerna och 41 % betonar att skåpsluckor eller -lådor ska stängas ljudlöst.
Ett tag verkade det som att rostfritt stål var på väg bort från köksinredningen, medan vita och matt-svarta inredningar ökade i popularitet. Nu är dock den kyligt grå och metallfärgade inredningen åter på modet. Särskilt gäller det luftrenarnas fläktskåp, vilka tidigare doldes i skåpsinredning. Nu för tiden får en fläkt gärna vara stor och iögonenfallande, den ska vara kraftfull men tyst. Av de tillfrågade ansåg 51 % att fläkten kunde vara av rostfritt stål.

Miljömedvetenhet och ansvarskännande konsumtion

51 % av de svarande ansåg att man i dag inte på några villkor kan bortse från omsorgen om miljön. Även de beslut som rör renoveringen av ett hem bör motiveras av hållbarhet. Därför har branschens producenter och specialister antagit en målsättning om att vägleda kunderna till en mera ansvarsfull konsumtion.

”Målsättningen är att lyfta fram produkternas kvalitet och livslängd. Man propagerar också för energieffektiva, återvinningsbara lösningar. För tillfället är 52,5 % av köksinredningarna återvinningsbara och 23 % komposterbara.”

Vad beträffar stenytor kontrollerar man noga produktionens miljövänlighet och att stenen kan återvinnas till nästan 100 %.
Granitop har under åren investerat i ett vattenreningsverk och i energieffektiv utrustning. I fabriken använder vi ventilation med värmeåtervinning och har ökat andelen förnybar energi. Fristående energiproduktion, grundat på solpaneler, är under uppförande.

Fatta hållbara beslut – välj sten som består i årtionden!

Om du vill ta reda på hur mycket en stenyta skulle kosta i just Ditt kök, gör då ett försök med priskalkylatorn. Med den kan du räkna ut priset såväl på materialet som för arbetet. Vid förfrågningar var vänlig ta kontakt med våra tjänstvilliga fackmän.

En kollektion av trendig exotisk sten för år 2024

Kökstrender 2023

Kökstrender år 2022

2021 års kökstrender – minimalism, lättarbetat och familjen i centrum

Vackert hem – modern teknik och värdig historia i harmoni

Inredare rekommenderar: 6 smarta sätt att använda sten för att försköna hemmet

Terrazzo Calacatta