Utvalda material -50%
Läs mer
Vackert hem 2020 – modern teknik och värdig historia i harmoni

Vackert hem 2020 – modern teknik och värdig historia i harmoni

Världen förändras snabbt runt oss, säsongstrender avlöser varandra och ständigt kommer nya moderna lösningar. Ska man jäkta med i modeflödet eller vara trogen de klassiska inredningsstilarna? Vi frågade inredningsarkitekter vilka stilar som driver heminredningen 2020.

Stilren inredning eller ombonade saker med fin patina?

När man inreder sitt hem vill man skapa en miljö med bra känsla där man kan ha trevligt i familj och vänners sällskap. Det är ingen hemlighet att naturmaterial hjälper till att skapa en fräsch och mysig atmosfär och vid renovering av kök och badrum används allt oftare stenytor. Men vilken slags sten och vilket utförande ska man välja? Är det bättre att använda granit, marmor eller kvartssten? Ska arbetsytor, köksöar och fönsterbänkar vara polerade eller slipade?

Marmor, särskilt vit marmor, har ett av de mest välkända mönstren bland stenytor, men ofta finns en oro över att det kan vara svårt att hålla arbetsytan vacker och ren i dagens snabba livstempo. Frågan är om oron är befogad? I många länder används sten inte bara till arbetsytor, utan även som trappsteg och golv. Även ytor runt kaminer, bassänger och utomhuskök gör man av stenskivor. I offentliga rum slits stenytorna av tusentals och tiotusentals fotsteg. Bänkskivor utsätts varje dag för vardaglig slitage, man lagar mat, kavlar deg och ibland repas de av stekpannor och kastruller. I dessa fall kan marmor- och kalkstensytor få fläckar eller repor, men många tycker att det är i just detta skick sten blir som vackrast. Precis som ett ansikte får karaktär av årens rynkor kan en stenyta också bevara personlighet och minnen. Tecken som visar på användning och blir en del av historien.

Tycker man om det eller föredrar det perfekta och fläckfria är upp till var och en att avgöra.

Crystal Calacatta Silva kompositsten

Det är värt att komma ihåg att man behöver inte kompromissa. Om den praktiska sidan är viktigast kan man överväga kvartskompositsten med marmormönster, detta ger en arbetsyta som förenar marmorns skönhet med motståndskraften i ett högteknologiskt material. Då kvartskompositsten praktiskt taget inte absorberar något vatten är den dessutom väldigt lätt att hålla ren.

Se våra material!

En inredningsstil som återspeglar de boendes livsstil och värderingar

Oavsett om man väljer en slipad eller polerad stenbänkskiva, föredrar vit, svart eller grön marmor eller granit eller kvartskomposit är det inte bara trender och utseendet som är viktigast utan även funktion, kvalitét och bekvämlighet. Att bo i en utställningslokal kan vara lika tröttsamt som att befinna sig mitt i en pågående renovering, och för att renoveringen ska gå så smidigt som möjligt lönar det sig att noggrant formulera sina drömmar och mål och därefter upprätta en handlingsplan.

Ibland krävs det inga stora förändringar, utan det kan räcka med mindre förbättringar som tar hänsyn till de boendes behov. Många gånger går det att kombinera gammalt med nytt och därigenom få ett vackert och praktiskt resultat. Genom att ha ett öppet sinne med sig i renoveringsprocessen hjälper våra inredare dig fram till de bästa lösningarna. Vår erfarenhet är att följande frågor bör hanteras tidigt i renoveringsprocessen.

* Hur stor är din renoveringsbudget? För att beräkna stenbänkskivornas kostnad är Granitops priskalkulator till hjälp!

*  Räcker det med en liten uppfräschning, som till exempel att måla om väggar eller byta fönsterbänkar eller måste även kökskåp och vitvaror bytas?

* Vilka är de boende, deras vanor och behov?

* Vilka experter behöver man anlitas? Naturligtvis måste el- och vattenarbeten utföras av behöriga specialister, men behöver man även anlita en inredningsarkitekt eller projektansvarig?

* Vilken tidsplan gäller för renoveringen? Normalt tillverkar och installerar vi dina stenbänkskivor redan inom några veckor efter kontrollmätning. Inför kontrollmätningen bör alla stommar vara installerade, förankrade och i lod.

Nero Marquina svart marmor

Bilden av ett idealiskt hem, perfekt kök och badrum är många och olika. Granitop levererar måttbeställda köksbänkskivor helt efter kundens behov och önskemål, och det är viktigt att inför detta fundera ut vad man önskar och behöver. Vill du till exempel ha en enkel eller dubbelho, använder du köket och bänkskivan främst för matlagning eller som mötesplats. Varje kök förtjänar en långlivad och vacker arbetsyta i sten som familj och vänner kan samlas runt. Det är värt att välja en stenbänkskiva när man renoverar sitt hem för bänkskivor av sten består i årtionden eller rentav hela livet!

Diskhoar och diskbänkar

Trendspaningar för 2024

2021 års kökstrender – minimalism, lättarbetat och familjen i centrum

Kökstrender år 2022

Stenskivans livslängd och utseende beror på materialvalet

Köksön – mittpunkten i det moderna köket

Bra att tänka på vid planering av köksö – upp till två gånger större arbetsyta!

STENARNAS TOPPLISTA

Jura Grey
Bianco Carrara C
Mystery White
Noble Ivory White
Noble Concrete Grey
Nero Assoluto
Noble Carrara
Noble Supreme White
Steel Grey
Viscount White

Räkna ut pris!
Granitop showroom (Aros Granit, Västerås)