Utvalda material -50%
Läs mer
Köksbänkskivor i Carraramarmor

Köksbänkskivor i Carraramarmor

Det finns nog ingen annan sten som är lika känd och älskad som vit Carraramarmor. Bianco Carrara har genom årtusenden varit en symbol för tidlös och enastående lyx (marmaros – glänsande sten på grekiska). Det är inte bara denna stiliga stens värdiga förflutna som gör den speciell, utan även dess överlägsenhet över alla modetrender – Bianco Carraras varaktiga skönhet, med en skimrande glasglans, är evig.

köögi töötasapinnad Carrara marmorist
Bianco Carrara C marmor bänkskiva

Det böljande mönstret som pryder marmor har skapats av rörelser och ändringar i delvis uppsmälta bergarter. När kalksten och dolomit en gång för miljoner år sedan utsattes för olika geologiska processer, höga tryck och temperaturer bildades en alldeles egen bergart med ett flytande linjemönster (ådring) – den värdiga och rena marmorn. Elegansen och karaktären i dessa fina naturdragna ådror (på engelska veins) har skapats av vatten och kristalliserade mineraler som härdat och stannat kvar i stenen efter vattnets avdunstning.

 vit Carraramarmor bänkskiva
Carrara marmor bänkskiva

Ådringsmönstret, tillsammans med stenens renhet och färg, är kännetecken som ännu idag används vid klassificering av Carraramarmor. Även om BC oftast används som det gemensamma namnet för all vit italiensk marmor, finns det åsikter att det inte är helt korrekt. För geologer är även Statuario, Calacatta, Venato, Arabescato, Fantastico mm ett resultat av samma plattektonik som bildade marmor i Carraraområdet (de Apuanska Alperna). Alla dessa marmorsorter (och andra totalt nära 150 olika marmorsorter som kommer från stenbrotten i det området) har fått sitt säregna utseende som ett resultat av lokala hantverkares flera hundra år långa erfarenhet av marmorbrytning, kunskaper och kunnande som har överförts från fäder till söner och som hjälper att skära och klassificera marmor efter dess utseende och sammansättning.

marmorist köögi töötasapind
Bianco Carrara C marmor bänkskiva

Ren kalcitisk marmor är ganska ljus, vilket även är det främsta kännetecknet för kvalitetsmarmor från Carraraområdet. Enligt en allmän överenskommelse delas Bianco Carrara in i tre klasser – Bianco Carrara C (vit marmor av högsta kvalitet, med ett tydligt mönster – Vi på Granitop erbjuder bara den typen av Carrara), Bianco Carrara CD – vit marmor med lite gråare bakgrund och något otydligare ådring än hos C-klassen, men med ett tätare mönster, samt Bianco Carrara D som är ännu gråare och med ännu suddigare mönster.

Förutom dessa tillverkar marmorbrotten i Carrara även en exklusivare Calacattamarmor som kännetecknas av ett glesare mönster, med kraftigare och bredare ådring och som kan vara grå, grön, brun eller även guldfärgad (Calacatta Gold). Då Calacattamarmor med sitt intensiva mönster lättare kan matchas ihop för större ytor eller användas för skapande av speglingseffekter, har den blivit en storfavorit bland många inredningsdesigners.

Se våra material!
Carrara, Itaalia marmor
Carrara marmorbrotten

Olika marmorsorter som bryts i Carraraområdet fördelas volymmässigt ungefär enligt följande:
Bianco Carrara – 53,3%
Venato (ådrad marmor) – 24,8%
Arabescato – 4,3%
Statuario – 4,0%
Calacatta – 3,4%
Bardiglio (grå marmor) – 3%
Nuvolato (“molnig” marmor) – 1,5%
övriga (Zebrino, Paonacco, Crema, Cipollini mm) – 5,7%

För länge sedan, när tekniken för brytning och klyvning av marmor var ganska primitiv, var det ännu mer tidskrävande att få fram de exklusiva marmorsorterna. Då bröts marmor mestadels i bergen där stenarna klövs med hjälp av kilar och fraktades ner med oxe och släde. Det hände även att stenblocken rullades nedför bergsluttningar och det finns dalar som ännu idag är täckta med ett flera tiotal meter tjockt skikt av marmorkross.

Bianco Carrara söögilaud
Vitt runt soffbord

Man tror att tjockleken på marmorskiktet under Massa och Carrara provinserna (ner till 1700 m under havsytan) kan sträcka sig till flera hundra meter, men produktionskapaciteten i de lättillgängligare täkterna är ganska begränsad. Det är allt svårare att hitta marmor med den högsta renheten, vilket gör att priset på marmor stiger för varje år som går. Naturligtvis spelar även den ökande efterfrågan in – då allt fler människor vill inreda sina kök eller badrum med hållbara kvalitetsmaterial som inte minskar i värde med tiden.

Vit Carraramarmor är ett lysande exempel på sådana material.

Räkna ut pris!
Carrara marmorist köök ja köögisaar
Bianco Carrara C marmor köksbänk

Några kända byggnader i vit Carraramarmor är:
Lutande tornet i Pisa, Pantheon, Taj Mahal

Marmor – ett kungligt material

Vita marmorns olika ansikten – varje bänkskiva i natursten är unik!

Det är fortfarande inne med marmorbänkskivor!

Svart marmor – lyxig pärla i ett trivsamt hem

Bänkskivor i marmor – tidlös elegans

Svart eller vit marmor? Eller varför inte grön?

Gratis fönsterbänkar vid beställning av en ny köksbänkskiva!

Var används de flesta bänkskivor?

Bänkskivor i sten är fortfarande det mest populära valet för köksmöbler, men sten används allt oftare även i badrum, där den passar in utmärkt. Sten har länge använts även för eldstäder, fönsterbänkar och trappsteg och allt fler upptäcker att materialet med vackert mönster också kan beställas för t.ex. en grillplats eller användas som ett bordskiva på ett terrassbord.

Är marmor lämpligt material som bänkskiva i kök?

På din begäran kan vi erbjuda bänkskivor i marmor, men, med tanke på materialets känslighet mot mekaniska skador och ämnen som regelbundet används i kök (kaffe, te, olja, syrliga frukter, rött vin etc.), kan vi inte rekommendera det för kök. Marmor är mer lämpligt i badrum eller som fönsterbänk. Marmor behöver regelbunden behandling med rätt medel.