Utvalda material -50%
Läs mer
Marmor – ett kungligt material

Marmor – ett kungligt material

Marmor – ett vackert, tidlöst och mångsidigt material. I århundraden har man skapat olika verk i marmor – allt ifrån fantastiska springbrunnar, skulpturer och ornament till parkbänkar, trappor, vägbeläggningar och minnesmärken. Man kan inte låta bli att notera marmorns olika användningsområden i inredningar. Man kan utföra fönsterbänkar, man kan klä öppna spisar eller också använda marmor för att inreda mera lyxiga badrum.

Granitops fackkunniga i Carrara

Varje år gör vi ett nedslag i marmorbrotten för att säkra vår leveranssäkerhet och vara övertygade om att vi går i land med att erbjuda våra kunder det bästa materialet som finns i marknaden.


Även i marmorns hemland Italien är det tydligt att man djärvt använder stenen, även på andra platser än i kökets arbetsytor eller i badrumsinredningar. I Carrara är fasaderna till många av husen marmorklädda. Husens dörrar och fönster har marmoromfattningar. Man har skapat parkbänkar, eller också skal till avfallskärl, av vit marmor. Man belägger vägar med marmorplattor och grind- och stängselstolpar till lyxvillor har marmorbeklädnader. Ofta är inte bara väggarna i husens foajéer beklädda med marmor utan även entréer till hissar och en del av möblerna.

Naturligvis finns det många skulpturer av marmor i Italien. Skulpturerna är bland de äldsta konstverken som har bevarats till vår tid. Marmorskulpturerna glänser och rent av lyser, trots en årtusendelång förnäm historia. En skulptur av en antikens kvinna eller en idrottsman ser fräsch ut även utan speciellt underhåll. Att bevara ett vackert utseende fordrar inte stora tilläggsanslag eller kostnader. En marmorskulptur som har huggits under antiken kan i dag vara lika vacker som en nyligen skapad byst av en inneperson eller en statschef.

Eldstäder av marmor livar upp interiören

Öppna spisar av marmor är utmärkt lämpliga såväl på grillplatsen i hemmaträdgården som för att skapa en mysig stämning i den påkostade bostadens vardagsrum. Marmorns olika färgtoner och mönster kan komponeras ihop till en enhet med varje vägg- och golvfärg och resultatet förtrollar såväl gäster som de minsta familjemedlemmarna. Den öppna spisen av marmor behöver inte vara klassisk. Biokaminen, som inte fordrar varken skorsten eller ved, blir populärare. Med fjärrstyrning kan man höst och vinterkvällar tända en brasa i en kamin som drivs med etanol. Den erbjuder ögonfröjd och värmer varje familjemedlem. Eftersom biokaminerna inte sotar eller ryker, passar en sådan modern levande låga utmärkt ihop med känsligare material som vit marmor. Den är förresten inte så smutstålig som grön eller svart marmor.

Terrasser av marmor, möbler av sten och trädgårdsgångar

Italiensk trädgårdskonst har i århundraden varit känd och älskad. Den är förebild för all landskapsgestaltning och all trädgårdsdesign i världen. Marmorterrasser som omger italienska palats och villor är hållbara och vackra. Det ligger något sagolikt över marmorklädda terrasser och balkonger. Andra länder tar efter för planering av trädgårdar såväl till palats som till småhus. Många anser att det lönar sig att satsa på marmor när man vill skapa en varaktig, lättskött och respektabel trädgård eller terrass.

Marmorbänkar eller utemöbler av marmor har på ett liknande sätt kommit till för att kunna bestå i sekler. En marmormöbel lämpar sig utmärkt för de mest varierande väderförhållanden, till exempel i växling mellan regnigt och svalt väder och solsken, likaså mellan snöfall och hällregn. Detta gör marmorbänken till en särskilt lämplig investering såväl i trädgårdar som i större parker. Marmor står sig fin över tiden.

Marmorbeläggningar är omtyckta både i sydländska palats och i trädgårdar som omger dem. Som vägbeläggning har man använt marmor i tusentals år och sådana vägar håller än i dag.

En vacker marmorbeläggning pryder likvärdigt ett stämningsfullt gudshus och en villas terrass. Varför inte skapa en rekreationsplats som omger hemmets simbassäng eller att lägga en smakfull marmormosaik i bastuns förrum?

En damm av marmor – springbrunn eller bassäng

Springbrunnar av marmor kan man finna såväl i Kina som i Mellaneuropa. Springbrunnar av marmor smyckar stadslandskapet eller herrgårdsbyggnadens gräsmattor och trädgårdar, från Mellanöstern till den nya världen. Storartade gammaldags springbrunnar och bassänger har ofta fina sniderier och reliefer. Våra dagars vattenblänk av marmor fordrar inte alls en så fin utsmyckning. Marmorns mönster, textur och springbrunnens eller trädgårdsbassängens form fordrar inte alls en påkostad ytbearbetning. Våra dagars teknik att arbeta med sten låter oss att från ett unikt material skapa ett designat element som ett vattenblänk för vars och ens trädgård.

Klassisk italiensk renässans, japansk eller nordisk stil

Det är inte enbart en sydeuropeisk sed att använda natursten i inredningsdesign, kök, foajéer eller badrum. Natursten, även kunglig vit marmor, lämpar sig väl även i enklare och mera praktisk nordisk eller japansk stil. Naturmaterialens rena skönhet faller mera i ögonen i en ordnad, harmonisk och mera sparsamt möblerad inredning. En av de mest kända och älskade stenarna i världen, som har inspirerat så många berömda konstnärer – marmor – är säkerligen värd detta. Är det inte så att marmor som byggnadsmaterial verkligen har just så många användningsområden som den har färgvariationer och mönster – denna eviga och fortsatt populära sten.

Formland interiör och designmässa

Studera produktutbudet, räkna ut priset på den önskade stenplattan och ta frejdigt kontakt med oss, om du har speciella önskemål eller har någon fråga.

Bianco Carrara C

Fönsterbänkar av marmor – ett blickfång i hemmet

Köksbänkskivor i Carraramarmor

Marmor

Bänkskivor i marmor – tidlös elegans

Vita marmorns olika ansikten – varje bänkskiva i natursten är unik!