Caesarstone -20%
Läs mer
Bianco Sardo granit – även barnfamiljens hem kan var mycket tjusigt

Bianco Sardo granit – även barnfamiljens hem kan var mycket tjusigt

Vi hälsar på i Linnéas vackra hem. För ungefär ett halvt år sedan kunde man flytta in i detta moderna hus med en rymlig terrass och jättefin utsikt. Det öppna köket är bostadens medelpunkt, med en trendig grå köksinredning, en stor köksö, väggar med fanerade väggskivor i varma toner, klassiska designade armaturer och en vacker arbetsyta med Bianco Sardo-granit. Allt bildar en harmonisk enhet.

Bianco Sardo

Hur kom du fram till granit och varför valde du just Bianco Sardo till köksytorna?

Egentligen finns det flera orsaker. Intresset för sten kom när vi hade önskemål om att spisen skulle ligga i plan med arbetsytan, infälld eller nedsänkt. Vi trodde nog att sten är ett dyrt material och passar illa till vår budget, men då hittade vi denna Bianco Sardo. En granit som både har ett förnuftigt pris och är gynnsam och händelsevis exakt passar ihop med färgerna i vårt kök. Senare tänkte vi att utslagsvasken även kan fås underlimmad. Eller att just utseende och pris fällde avgörandet vid vårt val. Dessutom är granit naturligtvis ett mycket hållbart material.

Några håller grått för en tråkig färg och Bianco Sardo för ett alltför vanligt material. Vi går självfallet inte med på det, men vad tror du?

Inte alls. Kanske känns en grå granit verkligen en smula gammalmodig, då den var ganska populär redan för länge sedan, t ex på 90-talet. Enligt vår uppfattning är detta val nog så personligt och fräscht. I våra dagar är exempelvis svarta och vita köksytor vitt spridda. Just den vattrade ytan förefaller intressant och originell jämfört med en enfärgad. Och dessutom – som jag redan har sagt – stenens alla färger passar mycket väl med den allmänna färgskalan i vårt hem. Det är inte många som har Bianco Sardo granit. Originalitet och stil är nog så viktiga för inredningen.

När vi har använt arbetsytor, har vi lagt märke till att de svart-brun-vita-grå prickarna är positiva i det sammanhanget. Även om det skulle falla några smulor på ytan så stör detta inte ögat, om nu inte ljuset skulle speglas direkt. Det har ju inte hänt något med stenen, man skulle kunna säga att den är splitter ny.

Hur viktig är stenens karaktär när man väljer sten? Ville du alldeles avgjort ha granit eller tittade du också på kvartssten? Vad vill du rekommendera dem som håller på att välja arbetsyta till sitt hem?

Jag är ju inte speciellt sakkunnig på sten eller har särskilt mycket fördjupat mig i ämnet. Bianco Sardo var egentligen ett enkelt val för oss. Där förenades ett gynnsamt pris och passande utseende. Jag behövde inte titta på eller utreda annan sten, eftersom vi från början visste att det är det rätta materialet för oss.

Det var klart för oss alla att sten är motståndskraftigt. Men det avgörande var ändå även de möjligheter som sten erbjuder. Vi drömde om en infälld spis och även om man jämför de olika sätten att montera en utslagsvask förefaller det att sten är mera praktisk än laminat. Men även om det kan finnas sten av många och olika sorter, är det när man fastställer en budget som beslutsprocessen förenklas betydligt.

Ert kök är vackert och rymligt och tack vare terrassen väl belyst. Likaså drar en jättelik köksö uppmärksamhet till sig. Är denna lösning en lång tids drömmars fullbordan eller har senare tids modeströmningar påverkat valet?

Trenderna har säkerligen sin påverkan. Så är kanske köksinredningens grå färg och en stor köksö så att säga enligt senaste mode för oss. Andra däremot säger att vi har ett verkligen personligt kök, resultatet är originellt och samtidigt stiligt.

En sådan stor ö är bekväm. Jag ville att köksön skulle vara avskild från övrig köksinredning och att det där inte skulle finnas varken spis eller vask för oss. Så finns det gott om utrymme på ön för att där kunna servera mat till gäster och således blir det mer plats kvar för att kunna äta vid matbordet. Det är ju även bekvämt att ställa matkassarna på ön för att packa upp varorna – kylskåpet är ju där alldeles bredvid. Således kan köksön vara modern men den fanns inte i vårt tidigare kök och vi är medvetna om att vi just ville ha en sådan.

Nu när ni har använt köket en tid, har du tvekat om att något kunde ha varit annorlunda?

Snarare inte. Vi har köket snarare som pricken över i, som en ädelsten – speciell och älskad. Ibland sitter vi här i soffan och beundrar hur vackert kök vi har. Vi skulle inte vilja ändra på något.

Ni har ett intressant kaffebord vid soffan. Förefaller vara av terrazzosten

Så är det, och detta soffbords bordsskiva är beställd från Granitop. Jag kan inte säga hur detta material skulle passa till exempel i köket, men här på soffbordet verkar den som ett formgivningselement. Om nu stenen har en sådan spännande mönstring behöver bordet inget överflödigt lull-lull, varken duk eller ljus. Terrazzostenen är utmärkt som bordsskiva, den är stark och tung så att bordet står kvar på sin plats. I barnfamiljer är säkerhet och möbelval nog så viktiga, för barnen springer ju runt och stojar.

Terrazzo GV 0/25

Bordet under denna skiva är ett alldeles vanligt soffbord, inköpt i en möbelaffär. Vi har bara bytt ut bordsskivan. Och man kan inte förebrå materialet någonting. Uppenbarligen hade det passat för oss även på andra ställen i köket, för jag städar ju hela tiden en smula. Kanske är denna sten något ömtåligare än granit, men hittills har terrazzo stått sig mycket bra.

Ja, granit är säkert hårdare och motståndskraftigare än terrazzosten. Samtidigt påverkar naturligtvis temperatursvängningar och luftfuktighet alla stenmaterial. Vi har för övrigt ett serviceset avsett för stenmaterial och om man tid efter annan bearbetar materialet med specialmedel, förblir stenen i skick som ny under lång tid. Men slutligen undrar jag varifrån inspirationen till att fatta nödvändiga beslut om en renovering av inredningen kommer?

Den främsta inspirationen kommer från internet. Instagram till exempel är en mycket tacksam källa, där man delar idéer och tankar. Vi har även ett konto, där vi delade berättelsen om renoveringen av vårt hus. Nu, när hemmet är färdigt, visar jag där bilder från inredningen. Min stil är snarare sådana personliga lösningar, sådana som de flesta inte har.

Vi har ju även moderna ting, men snarare har vi velat vara lite annorlunda. Vi är nog mycket stolta över de fanerade väggskivorna. Inredandet är min hobby och min själ. Vi har fyra barn och jag tillbringar mycket tid hemma. Hemmet är således en mycket viktig plats och måste vara alltigenom prydligt och säkerligen även mysigt. Detta även om man redan har allt. Det lönar sig att tänka på inredningen. Till exempel dessa stenprover från Granitop – vi har till och med funnit en praktisk plats för dessa små plattor.

Bianco Sardo i Linnéas hem kan du finna i materialutbudet och samtidigt ta del av de utbjudna materialen.

3 berömda granitsorter från Norge

De tre ljusaste representanterna bland djupsvart granit

Ett enhetligt kök med Blue Pearl-granit

Viscount White-granit i ett traditionellt och modernt hörnkök

Galaxy Star granit i kök med öppen planlösning