Utvalda material -50%
Läs mer
Grå, men inte tråkig – Viscount White-granit i ett traditionellt och modernt hörnkök

Grå, men inte tråkig – Viscount White-granit i ett traditionellt och modernt hörnkök

Vi hälsar på hos Peter och Elsa för att prata inredning och naturstensytor. De unga hade redan för flera år sedan beställt ytor av granit till köket. Nu har renoveringen kommit till badrummet och där hade man valt ett relativt nytt material – gråbeige kvartssten Breeze Ashen Light.

Viscount White

Ofta blir man fäst vid sina val och när köket är färdigt väljer man samma material även för andra lokaler. Varför valde ni en helt annorlunda sten till badrummet?

Egentligen är det inte särskilt stor skillnad på dessa stenar. Vi har utformat de båda utrymmena enligt samma grundregel – hemmet är en plats för vila. Grå och beige toner är avmätta färger i inredningen och skapar en lugn miljö. Även stenarnas mönstring är föga påfallande och det var sådana ytor som vi ville ha. Ingen av oss har en snobbig smak och således uppstod det inga speciella diskussioner i detta ämne. Först och främst är det funktionen, för ett hem måste vara en mysig och bekväm lya.

Kanske ser en specialist på sten annorlunda på saker och ting, men för en vanlig människa är sten alltid sten, låt vara att det kan vara granit, marmor eller kvarts. Man fattar ju sina beslut främst utgående från pris och färg och sakernas praktiska sida har säkert också en stor betydelse. Badrummet är ett fuktigare utrymme än köket. Där finns mer av all slags kemi – tandkräm, kosmetik, makeupprodukter och –dofter samt borttagare av nagellack… Allsköns sådana obestämda ämnen som kan lämna fläckar efter sig. Med ett ord – för badrummet valde vi en polerad kvartssten, då den är vattentålig och är det mest hygieniska materialet.

Breeze Ashen Light

Vi hittade Viscount White-graniten i ett av Granitops gamla informationsblad. Visserligen var stenen polerad, möbeln vit och köksutrustningen rostfri, men vi var säkra på att detta material passar ihop med ett grått skåp. Här är det på sin plats att säga att i verkligheten rekommenderade man oss att ha en polerad granit i köket, men när vi tittade på prover föll vi för det som vi har nu, d v s en slipad Viscount White. Relativt oansenlig och opretentiös, innehåller inte just särskilt många kraftiga vita och svarta figurer. Samtidigt har den ändå ett eget utseende om man jämför med tråkigare granitsorter  (Grigio Aveiro, Bianco Sardo, Bohus Grey), mindre prickig och helt enkelt snygg. Ett storslaget mönster i hörnköket hade känts som grällt, samtidigt är vi mycket nöjda med det grå resultatet.

Hur gick mera noggrant beskrivet valet av material till? Hur lång tid tog renoveringen?

Vi hade valt Granitop helt slumpmässigt. När vi hade googlat på ytmaterial hittade vi snart er hemsida och den gav det mest förtroendeingivande intrycket. Vi tyckte om att ni hade många bilder från olika kök och att det var möjligt att räkna ut ytornas pris med en lathund.

Vi övervägde även andra alternativ, men om priset för en stenyta jämfört med en yta av ek inte är nämnvärt högre, är beslutet lätt att fatta. Vid en minimal prisskillnad skulle det ju rent ut sagt vara fel att inte välja sten.

Se våra material!

Vi valde en stänkskiva, så att det skulle bli så få skarvar som möjligt – en matt möbel, matta svarta dörrhandtag, slipad, men inte polerad granit. Plattsättning på vägg eller en blänkande blank yta skulle i detta sammanhang verka främmande. Ett enhetligt och minimalistiskt kök skulle vara vackrare.

På sitt sätt påverkades beslutet kanske av möjligheten att klä väggytan mellan skåpen med sten, det förbinder överskåpet och underskåpet – så blev sätt intrycket någorlunda slutgiltigt. Eller om man är ärlig, ingenting är egentligen färdigt och slutgiltigt. Stickkontakterna är i nuläget en provisorisk lösning och det saknas fortfarande ett och annat.

Är det en Bianco Subline utslagsvask? Med Silgranit-finish, undermonterad? Skåpet förefaller vara rätt så smalt, vasken och blandaren fick bra plats?

Nej, skåpet är inte smalt, alltid 60 cm. Montörerna gladdes att de inte behövde kapa i inredningen, allt passade mycket bra. Utslagsvaskens öppning har till och med förts lite bakåt för att stenkanten framtill skulle bli kraftigare. Den bakre stenkanten är 8 cm bred i stället för 10 cm, och då stänkskyddet landar på en arbetsyta av sten, minskar stenkanten vid vasken ytterligare. Kranen är prydligt alldeles vid väggen.

Ni har nu använt detta kök i 2 år? Hur har ni skött ytorna?

Det har redan gått tre år. Vi har inte gjort något särskilt. Vi har helt enkelt hållit ytan ren. Man har sagt att Viscount White jämfört med hårda graniter skulle vara porösare och att den skulle vara särskilt känslig med en slipad yta. Matfett som stänker vid stekning och mycket annat skulle absorberas av stenen…

Men inget av detta, den ser ut som ny. Om man städar litet, bibehålls stenen väl.

Det saknas en modebetonad företeelse i ert kök. Hade ni övervägt att ha en köksö eller varför har ni blivit trogen ett vanligt köksbord?

Vår bostad är inte så stor. En köksö hade delat upp rummet. En hörnlösning är för övrigt lite dold, i en nisch och slutar i vardagsrum – så att som vi har det är det bra och rätt, det behövs verkligen ingen ö.

Ibland är enkla och traditionella lösningar de allmängiltigaste och snyggaste. Då behövs det ingen särskild planering eller projektering. Man går helt enkelt till en möbelhandel eller en stenleverantör och säger vad man vill ha och resultatet blir mycket bra.

Vad rekommenderar du till andra som står i begrepp att skaffa köksytor av sten eller till en inredare? Hur uppnår man ett sådant harmoniskt och helgjutet hem?

Kanske är det viktigaste att göra klart för sig vilka behov man har och att klara ut olika möjligheter. När det gäller det övriga lönar det sig att lita på motsvarande specialister.

Nog hade vi litet bekymmer hur detta L-formade kök skulle få plats att flyttas in genom ett smalt trapphus (det finns ingen hiss i huset), men allt gick bra. Till exempel kan man inte märka fogningen i stenen vid spisen.

Sambandspunkten är här

Några beslut har vi tagit med tanke på framtiden, som att spisen har monterats uppifrån och inte sänkts ned i ytan. När det gäller en sådan fråga bör man fråga de mera erfarna.

Silikonet hos en nedsänkt spis tröttas alltid ut med tiden. Om ett något tyngre föremål faller, kan skivan spricka – sådana problem kan man undvika i verkligheten. Uppifrån monterade spisar har en standardöppning, men efter några år finner man kanske inte längre exakt likadana nedsänkta spisar i handeln och då skulle man behöva man göra om allt.

Vi valde punktbelysningarna likaledes efter råd från möbelleverantören. Själv hade jag inte kommit på något sådant som att sätta upp så många. Nu tycker vi ibland om att sitta i halvmörker på soffan och helt enkelt se på den belysta stenen.

Undersök material, bekanta dig med nöjda kunders berättelser och räkna ut hur mycket dina drömmars kök kostar.

Räkna ut pris!

Om du vill dela bilder på ditt färdiga kök med oss eller tala om hur du har använt natursten i ditt hem, ta kontakt per e-post eller bifoga bilder till vårt Google-konto.

De tre ljusaste representanterna bland djupsvart granit

Ett enhetligt kök med Blue Pearl-granit

Uteköket, trädgårdens pärla, där man kan njuta av sommardagarna

Bianco Sardo granit – även barnfamiljens hem kan var mycket tjusigt

Granit