Caesarstone -20%
Läs mer
Marmormönstrad Noble Carrara i köket till den nyss färdiga lägenheten

Marmormönstrad Noble Carrara i köket till den nyss färdiga lägenheten

Vi hälsade på hos 23-åriga Erica som tillsammans med sin sambo Sven har köpt sin första bostad. De ljusa väggarna betonar fräschören och skönheten hos konststenen som imiterar den vita marmorns spröda mönster i köket i de ungas hem. Naturträ och en gedigen svart köksinredning bildar kontrast mot Noble Carrara-kvartsstenens intagande vithet.

På besök hos Erica: de ungas moderna kök i det nya bostadshuset

Vi tog reda på hur vägen till det nya hemmet såg ut och hur de unga boende är nöjda med det nya hemmet och köket.

Ni köpte ert nya hem. Hur gick det till?

Sven och jag hade i själva verket redan bott tillsammans i fyra år och vi hade träffats på högskolan. Tidigare hade vi hyrt bostad, men vid något tillfälle tänkte vi att kanske skulle det vara på sin plats att skaffa ett alldeles eget personligt litet bo. Vi var från början på det klara med att vi skulle köpa en bostad i ett nytt hus – vi har ett ganska rivigt levnadssätt och ingen av oss är varken en äkta byggare eller renoverare.

Det stressigaste var att förhandla med bank och byggare. Därefter blev allt betydligt lättare. Jag är den mest romantiska av oss två. Jag drömde givetvis om gardiner som sträcker sig till golvet, vaser och soffor, redan då det bara var fyra tomma väggar och golv. Men tack och lov tog Sven ned oss på jorden.

Den största utgiften och mest tidsödande insatsen var förstås köket – vi hade inte velat flytta in utan den. När köket väl var på plats, gick det redan betydligt smidigare.

Vad var det som var krångligt med köket och hur löste det sig?

Det var egentligen inte svårt att välja köksinredning. Vi hade ett klart önskemål att skapa hemtrevnad med trä. Ett nytt modernt hus och stadsboende är ju trevligt men i själen är jag nog litet av ett naturbarn…

Dessutom ville vi att ha hyllor i stället för överskåp, för vi försöker leva nog så minimalistiskt så att skåpen inte är fulla av grejor, utan att vi bara skulle ha sådana saker hemma som vi verkligen behöver.

Nog tog vi hänsyn till en del trender som man kan se i sociala media och i inredningstidskrifter. Vi valde en undermonterad utslagsvask som är aktuell för närvarande och ett avlopp av rostfritt stål, vilket harmonierar med stadiga skåp- och lådbeslag.


Vi tog en svart blandare, spisplattor nedfällda i arbetsbänkens stenyta och en Bosch-luftrenare. Vi har ingen bakugn – kände liksom inget behov av en. Mikrovågsugnen gömde vi i skåp och valde en mindre diskmaskin. I vår förra bostad hade vi en stor maskin och det tog en god stund att fylla den. Med en mindre modell behöver man inte samla på disk. När man har något i maskinen, sätter man i gång den. Det går åt mindre ström och vatten när man har mindre disk. Diskussionen om vem som ska tömma maskinen uteblir. Luftrenaren är vi stolta över – snygg, stark och samtidigt relativt tyst.

Vid detta tillfälle började vår budget tryta och vi hade tänkt oss att ha laminat till arbetsytorna. När Svens föräldrar fick höra talas om detta sade de att de beställer arbetsytorna som en present till oss – vilket naturligtvis var OK. De hade själva beställt arbetsytor från Granitop och på det sättet kom även vi fram till kvartssten.

Hur gick valet av arbetsyta till?

Även om vi fick den som present ville vi inte driva upp priset för mycket. Då vi har ett L-format hörnkök, föreställde jag mig att arbetsytan kostar en hel förmögenhet. Till yttermera visso ville vi ha en arbetsyta utan skarvar, tillverkad i ett stycke.

Dessbättre har Granitop en kalkylator på sin hemsida, där man kan beräkna en arbetsytas pris. Samtidigt förvånades jag över vad som skedde i mitt sinne när jag jämförde med laminatets pris – kvartsstenen var inte alls så dyr.

Vi valde marmormönstrad Noble CarraraDen vita färgen kan inledningsvis oroa, men kvartsstenen är mycket slitstark och lätt att rengöra, så vi tog den.

Eftersom en skiva ändå kommer i två delar var vi i början oroliga att skarven skulle bli störande, eller skulle man ändå ha gjort en arbetsyta av jättestenen. Det är märkligt att skarven eller övergångsstället inte syns alls. När jag efteråt laddade ned de första bilderna på Instagram frågade man mig flera gånger vad det att vi hade låtit göra arbetsytan i ett stycke kostade. Se själv på fotona, det syns ju inte alls. Snyggt och enhetligt alltsammans.


Naturligtvis var det häftigt att vi fick arbetsytan snabbare än vi hade trott. Inredningen var på plats och vi trodde att vi skulle behöva vänta någon vecka till innan vi kunde flytta in. Men man ringde oss redan dagen efter vår kalkylatorförfrågan och han som skulle ta mått kom redan efter två dagar. Angiven frist var 2 veckor, men i verkligheten var allt färdigt och på plats redan på 8 dagar. Kanske hade vi endast tur och att det var en lugnare period på företaget, men vi var nöjda i alla fall. Jämfört med allmänna störningar i byggverksamheten verkade beställningen av arbetsytan som en behaglig omväxling – snabba och rediga pojkar.

Se på stenen som har använts i ungdomarnas kök: en sådan svart blandare och rostfri utslagsvask, pröva i priskalkylatorn vad dina drömmars kök kostar.

Kom och titta på våra stenprover i Husknuten! Utställningen stänger för säsongen fr.o.m. Onsdag den 15/12 2021 öppet igen fr.o.m. Måndag den 10/1 2022
Öppetider hittar du här: https://husknuten.se/oppettider/

Terrazzomarmor – konstgjord sten som arbetsyta

Arbetsytor av Crystal Calacatta Silva-kvartssten i perfektionistens kök

Modern grå kvartssten Breeze Pearl i ett stiligt trähus från början av förra seklet

Marmorliknande kvartskomposit Mystery White i modern villa

Kompositsten

Vilken färg och mönster bör du välja till bänkskivan?