Utvalda material -50%
Läs mer
Arbetsytor av Crystal Calacatta Silva-kvartssten i perfektionistens kök

Arbetsytor av Crystal Calacatta Silva-kvartssten i perfektionistens kök

Vi hälsar på hos Rait för att ta reda på hur de lösningar har utfallit som är minst ett halvt år före sin tid.

Varför valde du just denna sten, med ett kraftigare mönster? Hur kommer man över huvud taget fram till att använda en stenyta med en så mäktig karaktär?

Jag hade en konkret och bestämd plan att stenytan i köket skulle leva kvar längre än alternativa material. När det gäller Crystal Calacatta Silva så hittade jag den när jag hade valt skiva till golvet och skulle ha en yta med samma eller liknande mönster. Det var inte alls lätt och jag hade det väldigt jobbigt. Jag var på många ställen och kunde inte hitta det som jag ville ha. Köksinredningens tillverkare erbjöd både ett och annat och det är ju så att många, för bekvämlighets skull, kanske nöjer sig med en lösning som köksinredningens producent erbjuder.
Men jag är en annorlunda person och jagar oansenligaste detalj för att allt skall vara fullkomligt. När jag utredde Calacatta, kom jag till Granitops hemsida, ringde och fick genast komma till produktionen för att titta på sten. Det var ett utmärkt alternativ. Jag ville genast se på råmaterial, hela skivan, för man kan inte se mycket på ett litet prov.

Så är det. När vi sågar upp prover strävar vi efter att det skall finnas mönster om 10 x 15 cm kvar på skivan. Vid mera komplicerade stenar däremot får man säkert den bästa överblicken om man tittar på hela slaben.

Vid en stor stenskiva insåg jag omedelbart att det var den rätta stenen. Vid ett tillfälle oroades jag av att det kunde bli för mycket Calacatta. Till att börja med hade jag räknat med att mellanrummet mellan skåp och plan, d v s stänkskyddets plats, skulle vara helt plattsatt. Men jag tog den risken och vi använde Calacatta till allting. För det andra ville jag att köket skulle vara så praktiskt som möjligt samt att det skulle vara få fogar. När man använder sten är allting enkelt, då är det lättare att städa och i detta avseende på allt sätt toppen.
När Calacattan till slut kom på plats tänkte jag visserligen wow vad bra att hela köket är av enhetligt material. Säkerligen är inget överflödigt, stenen är förhållandevis ljus och helhetsintrycket rogivande – ett idealresultat.

Vår erfarenhet säger oss att ju mera karaktäristisk stenen är, desto svårare är det att passa ihop mönstret. Man kan lyckligtvis få Crystal Calacatta Silva även spegelvänd, såväl vänster- som högermönster… På de platser där det är s.k. uppstående kant och vertikal sten möter horisontell kant, hur nöjd blev du med övergångarna och mönsteranpassningen? Klarade stenmästarna av sin uppgift?

Jag var fast övertygad att om man ska göra något, ska man göra det ordentligt. I mina egna göranden och låtanden jagar jag varje millimeter och jag vill att allt ska vara perfekt.
Jag är mycket nöjd med att männen från Granitop ansträngde sig till max och att mönstrets linjer stämde överens. Man fick göra om en detalj och då var jag orolig att det kanske skulle bli problem med övergångarna. Men allt gick bra och det uppstod inga problem.

Du har nu en tid fått vänja dig vid köket och pröva lösningarna. Det är ju en sak att resultatet skall vara vackert, men gör lösningarna rätt för sig även ur praktisk synpunkt? Ingen vill ju ha ett utställningskök, man måste ju även kunna använda ytorna.

Det är mitt stora önskemål och en förutsättning att den blivande enheten skall vara såväl snygg som praktisk. Man bygger ju inte ett museum i hemmet. För det andra fordras det mycket tid och efterforskningar, för att sinsemellan samordna alla önskemål och detaljer. Nog undersökte jag även andra lösningar, till exempel keramiska arbetsytor, men kvartsstenen föreföll bekymmersfri. Nåja, nu är väl kvarts inte helt värmebeständig, samtidigt är det ju inte svårt att använda ett underlägg.

Vad var det svåraste med denna köksrenovering?

Att renovera ett kök är en relativt lång procedur. Det är viktigt att man tänker igenom det hela och att ingenting har kommit till av sig själv. Men eftersom det var det första rummet i huset som skulle renoveras, fick man tänka igenom hur man skulle ha bostaden i sin helhet. Att tänka igenom det hela och planera tar största delen av tiden och att anpassa och hitta tar mycket tankemöda och energi. Vid projekteringen får man lita till en god fantasi, då det inte är möjligt att inför sitt öga se alla materialen och nyanserna.
Om man vill ha ett perfekt resultat ska man behandla varje material eller element individuellt. Det försvårades av att alla metalldetaljer skulle vara guldfärgade eller av mässing. Detta allt från stolsbenen till grytorna. Dessbättre har vi internet, det underlättade mycket.

Vad vill du rekommendera dem som också är ställda inför ett svårt val. Hur man kan förenkla planeringsprocessen?

Jag själv har ju en rätt så svår läggning eller är rätt så sträng och fordrande i mina krav. Jag skulle vilja rekommendera andra att man även kan gå en lättare väg och att i några saker nöja sig med en kompromiss. Perfektionism och strävan efter fullkomlighet kommer inte att göra livets väg och val enklare.

Vad kan man vara stolt över?

När det gäller detta kök kan man säga att man har gjort allt själv. Först och främst är det en fördel att när man gör det själv, då får man exakt det som man önskar. Samtidigt är det som man har gjort med egna händer inte enbart perfekt – man kan dock säga att man har fört in sin själ i det – och detta är det dyrbaraste värdet.

Och slutligen skulle jag vilja fråga hur lyckas man vara före trenderna? Man beskrev olivgröna möbler för första gången i slutet av 2021, som 2022 års trend. Då började man även prata mera om metallicfärgade blandare och redskap och ert kök var redan färdigt vid den tidpunkten.

Jag kan inte säga det heller, för jag har sedan barndomen helt enkelt en speciell relation till grönt. Å andra sidan lever jag ju i natur och grönska. Det föreföll logiskt att samma färg finns i köket och hela bostadens design.
Jag är medveten om att grönt är lyxigt och tidlöst, men naturligtvis måste man finna den rätta tonen som stämmer överens med helheten. Jag är mycket stolt över mina val.

Se våra material!

Terrazzomarmor – konstgjord sten som arbetsyta

Marmormönstrad Noble Carrara i köket till den nyss färdiga lägenheten

Modern grå kvartssten Breeze Pearl i ett stiligt trähus från början av förra seklet

Marmorliknande kvartskomposit Mystery White i modern villa

Kompositsten

Vilken färg och mönster bör du välja till bänkskivan?