Utvalda material -50%
Läs mer
Marmorliknande kvartskomposit Mystery White i modern villa

Marmorliknande kvartskomposit Mystery White i modern villa

Vi hälsade på hos Maria och ville ta reda på hur hennes kök med Mystery White kvartssten känns i det vardagliga livet.

Ett besök hos Marias familj: klassiskt och stilrent kök i ett 4-personers hushåll

Maria har en familj på 4-personer. Hon själv har ett mindre företag för klädförsäljning, hennes man arbetar i grosshandeln, 19-åriga dottern Elin är intresserad av musik och 12-åriga sonen Erik idrottar.

Hur mycket är er familj på det hela taget intresserad av matlagning hemma?

Det är jag, Maria, som trots allt är den huvudsakliga kocken i familjen. Dottern Elin är på vardagarna upptagen i skolan och dessutom med att repa med bandet. I veckosluten hälsar hennes vänner på och ungdomarna lagar då pizza eller tacos.
Man kan inte så ofta hitta Erik i köket. Det är bra om han kommer ihåg att komma hem och äta.
Maken tycker visserligen om att laga mat, men arbetsdagarna är långa och han kommer allt som oftast sist hem. Ibland suckar han att nöjet att diska är det som blir kvar för honom.

Ni flyttade till en ny bostad och beställde ett nytt kök som motsvarade era anspråk. Hur gjorde ni era val och blev ni nöjda med dem?

Jag fattade de viktigare besluten när det gällde köket. I detta avseende litar min man odelat på mig. Jag håller mig till den klassiska stilen och vill att köket skall vara tidlöst och bistå oss i många år.

När det gäller köksinredningen var jag säker att jag ville ha den grå – det är ett säkert val och passar ihop med allt. Färgglädje och prål kan man ju alltid skapa med blommor eller genom att ändra på detaljer. En gång i mina yngre dagar gjorde jag ett misstag och valde ett kök som var vinrött och häftigt – det blev en lagom mardröm att hitta gardiner och stolklädslar och som en sammanfattning såg det ut som Villa Villerkulla. Vid min ålder uppskattar jag ett lugnt och klassiskt intryck. Jag är mycket nöjd med köksskåpen, sådana ramträmluckor är både kassiska och vackra.

Det är litet knepigare att välja sten till arbetsytor. I vårt förra hem hade vi ytor av slipad Carraramarmor. Denna hade vi lagt in när barnen var mindre och ibland hade jag jättebekymmer med att hålla stenen ren. Därför valde jag konststen – torka av den med en fuktig duk och allt är i ordning.

Men eftersom jag ändå avgudar marmor hade vi som ett alternativ för bord till exempel Noble Carrara och Noble Areti Bianco, som vi annars tyckte om och som även var gynnsammare i pris. Men de verkade på något sätt ljusare, med mindre mönsterteckning och enligt min smak verkade de vara konstgjorda. Det slutliga valet föll på Mystery White, då den inte kan urskiljas från äkta marmor.

Denna urvalsprocedur brukar för det mesta ta längst tid i anspråk. När skåpen väl var på plats, kom grabbarna från Granitop, mätte och därefter gick allting som smort.

Du säger att du valde mellan flera olika stenar. Vilka knep skulle du vilja tala om för dem som tycker att val och beslutfattande mellan olika stenar är svårt?

Först skulle jag rekommendera att göra en budget – då framgår det vilka stenar som står till buds. Jag själv hade stor hjälp av Granitops priskalkylator.

Jag skulle säkert vilja föreslå att få hem prover per post, som vi hade gjort. På Internet eller i ett showrum är det svårare att välja, men om du tittar på sten under olika ljusförhållanden i köket, ser du omedelbart vad som passar bäst.

Vad blev du särskilt nöjd med och finns det något som du ångrar?

En detalj som vi saknade i vårt tidigare hem var en stänkskiva, som täcker hela utrymmet mellan bänk och skåp. En annan bra lösning är att det bredvid underskåpet för utslagsvasken i verkligheten är en diskmaskin, men att den undre skivan och handtaget för syns skull har utformats så att de liknar de andra skåpen. I verkligheten öppnar den sig dock helt och hållet.


Jag tycker också om att vi kunde få en grå utslagsvask i färg att stämma överens med den grå inredningen och få blandaren att passa ihop med skåpsdörrens handtag. Jaja, naturligtvis även fönsterbänkarna – de är utförda av samma material som arbetsytan.

Om vi så skulle ångra någonting, skulle det vara att jag sanningen att säga hellre skulle ha önskat mig en köksö. Samtidigt förefaller dock ett runt matbord passa bättre i ett sådant kök som innehåller en utsträckande del av rummet som detta kök gör.


Jag var också tveksam om blandare och utslagsvask – en svart Silganit-utslagsvask skulle däremot ha passat bra ihop med svart spis och ugn. Även blandaren kunde ha varit svart, men vi tog ändå en ljusare variant. Naturligvis kunde det ha varit fler förvaringsplatser, men man har aldrig tillräckligt med sådana.

Min make är mycket nöjd med köket. Han har bara sagt att man kunde ha installerat fler eluttag – han hade i affären sett en stickkontakt med rostfritt skyddshölje, som står upp från arbetsytan. Men man kan inte förutse allt.

Titta på den sten som har använts i Marias kök, på blandare och utslagsvask och pröva i priskalkylkatorn vad dina drömmars kök skulle kosta.

Terrazzomarmor – konstgjord sten som arbetsyta

Arbetsytor av Crystal Calacatta Silva-kvartssten i perfektionistens kök

Marmormönstrad Noble Carrara i köket till den nyss färdiga lägenheten

Modern grå kvartssten Breeze Pearl i ett stiligt trähus från början av förra seklet

Kompositsten

Vilken färg och mönster bör du välja till bänkskivan?