Utvalda material -50%
Läs mer
Modern grå kvartssten Breeze Pearl i ett stiligt trähus från början av förra seklet

Modern grå kvartssten Breeze Pearl i ett stiligt trähus från början av förra seklet

Vi hälsade på hos Laura i hennes stiliga äldre trähus, dit hon har flyttat tillsammans med sin make Henrik för att enligt egen utsago avnjuta en andra ungdom.

På besök hos Laura: huset från 1920-talet har fått ett traditionellt kök där våra dagars bekvämligheter inte saknas

I hela sitt liv har Laura och Henrik bott i staden och gjort karriär. Samtidigt har de en längre tid haft tankar på att flytta till landet nära staden för att njuta av rekreation, att uppskatta natur och fågelsång. Nu har denna dröm gått i uppfyllelse och man har redan rustat upp huset.

Ert hus är mycket speciellt. Hur kom ni fram till detta?

I hela vårt liv har vi varit stadsbor och det hade inte kunnat vara på något annat sätt. Henrik jobbade i centrum och vår son Oscar gick i skolan och på kvällarna i fritidsverksamhet. Jag har en mindre matservering som har krävt stor uppmärksamhet men nu har jag lämnat över ledningen och litar på medarbetarna som får göra vad de behagar.

Min man och jag har alltid tänkt oss att vi någon gång på ålderns höst skulle vilja bo på landet i ett hus med egen trädgård, där barnbarnen gärna skulle komma och hälsa på och vila ut från stadslivet och njuta av naturen.

När vår son började på högskola och flyttade hemifrån för att leva studentliv vågade vi inte ta detta steg, för vi trodde att han kanske ville flytta hem igen. Men nu väntar Oscar och hans sambo sitt första barn. Det har skaffat sig ett eget hem och planerar att gifta sig, varför Henrik och jag beslutade att nu är det vår tid att uppfylla vår dröm och flytta ut till landet. Vi har arbetat så mycket i våra dagar att det kan vara på sin plats att växla ned litet.

Det var inte det enklaste att hitta ett hus, då de flesta hus i de trakter som vi gillade var i behov av renovering och det är i själva verket mycket arbete kvar även här. För närvarande har vi målat uthuset och utvidgat trädgården.

Hur fick ni inspiration till att planera köket?

Köket är egentligen det första rummet som vi började renovera och inreda. Först och främst var det i det sämsta skicket och för det andra – köket är mitt revir och vad vore ett hus på landet utan ett ljust kök. Ur designsynpunkt har planeringen inte varit särskilt komplicerad för oss – vi var inte ute efter något originellt, utan en traditionell, praktisk och enkel lösning.

Eftersom fönstren i köket är stora och köket är ljusfyllt, ville jag ha en ljus inredning. Särskilt tycker jag om hur rutmönstret i fönstren upprepas i skåpsluckor och bildar en fascinerande helhet. Vi lät också utföra rundade kanter till de plana ytorna. När Oscar var liten hade vi inte kunnat få det gjort, men nu rekommenderade man oss detta och av hänsyn till barnbarnen tog vi ett sådant beslut, för att de inte skulle skadas vid sina lekar. Enligt min mening mildrar detta huvudintrycket litet grann och ser bra ut.

Det var många som rekommenderade oss att man i ett trähus skulle ha genomgående trägolv, men jag stod kvar vid min idé att man i alla fall borde sätta plattor på köksgolvet. Att rengöra ett plattgolv är så mycket enklare.

Med kopparfärgade beslag och blandare förde vi in lite krydda, så att allt inte är bara svart och vitt. Vi försökte betona husets historia med en stor keramisk utslagsvask.

Det var lite besvärligare med arbetsytorna. Till att börja med var jag helt säker att jag ville ha arbetsyta av kalksten – vi tittade på Jura Grey, Dietfurt Grey och Thala Grey. Vi övervägde länge detta beslut och beslutade slutligen ändå att välja kvartsstenen Breeze Pearl. Grått har ju många nyanser och det fanns rätt så många valmöjligheter även i Granitops produktutbud.

Av kvartsstenarna hade vi till exempel kunnat få en leverans av Noble Concrete Grey betydligt snabbare, då den fanns i företagets lager. Men vi beställde ändå och stannade vid Breeze Pearl, vars spröda mönster föreföll mera intressant och vi ångrar oss inte alls.

Varför kvartssten frågar många? Tid är en dyrbarhet och man drar sig särskilt för att använda tid till städning. Konstgjord sten å andra sidan – som plattgolv – är relativt underhållsfri. Det finns ändå så mycket att göra i trädgården och i huset att man hellre skulle vilja njuta av välförtjänt kvalitetstid med sin make och sina barnbarn och inte använda tiden för att skura.

Var det sammanfattningsvis ett bra beslut att flytta till landet eller finns det även några betänkligheter?

Betänkligheter? Nej, inte alls. Det är klart att det gamla huset inledningsvis har fordrat en ordentlig renovering och även löpande bestyr. Men sammantaget känns det att vi har uppnått vår dröm och alla de sköna stunderna är ovärderliga i vårt hus på landet.

Se efter i priskalkylatorn hur mycket dina drömmars kök kostar och från kundrådgivarna kan du ta reda på priser och leveranstider för den sten som erbjuds.

Terrazzomarmor – konstgjord sten som arbetsyta

Arbetsytor av Crystal Calacatta Silva-kvartssten i perfektionistens kök

Marmormönstrad Noble Carrara i köket till den nyss färdiga lägenheten

Marmorliknande kvartskomposit Mystery White i modern villa

Kompositsten

Vilken färg och mönster bör du välja till bänkskivan?