Svart eller vit marmor? Eller varför inte grön? - GranitopGranitop

Svart eller vit marmor? Eller varför inte grön?

Vackert mönstrad marmor har varit ett populärt byggmaterial genom årtusenden. Naturligtvis tänker man oftast på Sydeuropa när man talar om marmor men idag är marmor ett av de mest omtyckta materialalternativen för bänkskivor även i Norden.

Sten som har bildats under otaliga år genom tryck och höga temperaturer är naturens konstverk. Tack vare sitt naturliga ursprung har varje marmorbänkskiva ett unikt mönster, därför är det viktigt att se till att hela materialet för en större marmorskiva skärs ut från ett och samma stenblock. Även om andelen europeisk sten håller på att minska på den globala marknaden och allt fler nya och spännande material kommer från Asien och Afrika så är den berömda vita italienska marmorn fortfarande högt uppskattad. Inget kan ersätta den unika marmorstenen, erfarenhet från flera årtusenden eller mästarkunskaper – så är Bianco Carrara C (dvs vit marmor av den högsta kvalitetsklassen) älskad i hela världen.

Bianco Carrara C marmor

På de senaste årtiondena har antalet kunder som vill använda sten i sitt kök eller badrum flerfaldigats – eftersom materialet har blivit betydligt mer tillgängligt. Sten är ett naturligt material, dvs att den är en icke-förnybar naturresurs vars tillgänglighet är ofta begränsad. Efterfrågan på vit marmor på marknaden överskrider ofta tillgången, därför är det viktigt att välja sin bänkskiva särskilt noga och försäkra sig om att man får just det som man har blivit lovad.

Calacatta-marmorn (som är lika berömd som Carrara C
men med tydligare och mer flytande mönster), Calacatta
Oro med guldfärgade inslag, Statuario, Statuarietto,
Carrara Venatino, Arabescato och andra marmorsorter
av premium-klass är ännu mer unika och exklusiva.

 

 
Natursten är trots allt ganska känslig – mottaglig för
fläckar och mekaniska skador –, därför blir det allt mer
populärt att kombinera marmor med andra slags
natursten eller ersätta den med bänkskivor i kompositsten.
Flera tillverkare erbjuder kompositsten som imiterar
marmorns stilfulla utseende.

Nero Marquina svart marmor

Granitop rekommenderar t ex Technistone Noble-kollektionen där skönheten av marmor med rykte genom årtusenden kombineras med 2000-talets teknik. Du behöver inte längre göra avkall på användarvänligheten för utseendets skull.

Noble Carrara kompositmaterial

T ex Noble Supreme White, Noble Areti Bianco,
Noble Cloudy Onyx, Noble Carrara och andra kompositstenar
imiterar marmorns utseende på ett stilfullt sätt utan att ha
dess negativa egenskaper. Om man kombinerar en sådan
bänkskiva med marmor som stänkskydd på väggen får man
ett mycket vackert och harmoniskt resultat utan att behöva
oroa sig över varje fläck eller repa!

 

Även svart spansk marmor Nero Marquina kombinerad med
snövit kvartssten och en Blanco Silgranit-diskho kan vara en
både spännande och praktisk lösning.

Noble Olympos Mist kompositsten

Och den vackra gröna marmorn Verde Guatemala kombinerad med en modern, neutralt grå (Noble Concrete Grey) bänkskiva – varför inte skapa en egen unik lösning som ingen annan har?!

Starlight White kompositsten

Det finns ett otal olika kombinationer och vi har genom åren samlat ihop många bilder på kök och badrum som tacksamma kunder har sänt oss och som vi gärna delar med oss av för att ge inspiration. Fråga specialisterna på Granitop om råd när du ska välja en bänkskiva i marmor, granit eller kompositsten!

Noble Troya kompositsten