Caesarstone -20%
Läs mer
Planering av tvättstuga (klädvårdsrum)

Planering av tvättstuga (klädvårdsrum)

Liksom köket och badrummet är tvättstugan ett av de viktigaste rummen i hemmet, där nyckelorden är: komfort, utrymme, användbarhet och renhet. Tvättstugan är ett rum som skall underlätta vardagslivet för familjen samtidigt som den skall se fin och funktionell ut. Det kanske inte är ett rum man visar upp för sina gäster, men nog är det ett rum som gör livet mycket lättare.


I en mindre lägenhet hittar man vanligtvis tvättmaskinen i badrummet tillsammans med tvättkorgen, tvättmedel och övriga rengöringsprodukter förvaras undangömda i ett skåp, och där strykbrädan och torkställningen kanske förvaras i en garderob eller ett förråd. Det är dock lämpligt för husägare eller för familjer med barn och husdjur i ett större lägenhet att planera in ett separat rum – en tvättstuga, och att tänka igenom den redan i ett tidigt planeringsskede.

Bianco Carrara C marmor

Sysslorna är lättare att göra i ett rymligt rum!

Om tvättmaskinen, tvättkorgen och ibland kanske en torktumlare skall rymmas i badrummet kan det lilla utrymmet bli trångt. När det finns en hög med kläder som väntar på att strykas framför ögonen är det svårt, eller till och med omöjligt, att slappna av med en regndusch eller ett bad. Därför är det allt fler som utformar en tvättstuga och anpassar den till deras specifika behov.

Men vad bör man ta hänsyn till när man bygger och inreder en tvättstuga/klädvårdsrum?

Viscount White granit

Design och komfort i harmoni!

Rummets utformning kan utgå från den stil som gäller i övriga hemmet. Ett material passar bra in i en värdig lägenhet i gamla stan, men något annat kan passa in på en gård utanför staden. När man väljer en arbetsyta kan man ta hänsyn till att naturstenar som marmor, granit och kalksten tål högre temperaturer medans ytan på konstgjord sten – kvarts – är känsligare för värme. Om du vill använda arbetsytan som strykbräda, bör du definitivt välja en värmebeständig stenyta!

Liksom köket och badrummet har tvättstugan/klädvårdsrummet sina egna egenskaper, och förutom designen bör ergonomin och praktiska lösningar tas med i beräkningen när man inreder detta rum.

Se våra material!

Tvättstugans placering i hus eller lägenhet

Den ideala tvättstugan/klädvårdsrummet ligger nära köket. Det är bra om det finns en dörr som öppnas direkt mot gården – det gör det lättare att torka tvätten ute, utan att gå igenom andra rum. Om det finns husdjur i familjen eller om de boende till exempel är fiske eller vandringsintresserade, är det också bekvämt om de leriga skorna och hundens tassar kan tvättas rena direkt efter man varit ute. En handdusch och ett handfat är nödvändiga för snabb tvätt.

Noble Arco


Tvättstugan som extrarum och förvaring

Det finns sällan för många skåp i köket och tvättstugan, och man kan alltid diskutera om det behövs en torktumlare utöver tvättmaskinen och man kan få ett bättre tvättresultat genom ångfunktion eller strykjärn. Det finns verkligen argument för och emot, men ingen tvivlar om att tvättstugan är en idealisk plats att lagra saker.

De boendes hobby och olika vanor avgör hur tvättstugan skall inredas. Ju fler ställ, skåp och hyllor, desto större möjligheter att lagra saker du inte behöver dagligen, oavsett om det är julpynt, skridskor, skruvdragare, reservlampor eller en trumma från en exotisk resa från Indien eller Afrika.

Bilder: Husart.se

Bra ventilation

Tvättstugan används troligen mest för att tvätta och torka tvätt. Oavsett om man använder torktumlare eller torkställ för att torka sin tvätt, så behövs i detta fuktiga rum en god ventilation som man definitivt inte skall spara in på.

Väggar och golv som är lätta att underhålla

Även om tvättstugan har fuktigare luft jämfört med ett normalt rum behöver det vanligtvis inte täckas helt med keramiska plattor. Oftast är endast golvet, området runt tvättmaskinen och diskbänken kaklade, på övriga väggar kan det räcka med en tvättbar väggfärg, ett stenplan och en extra bakgrundssten användas. Om man låter hyllorna vara av samma sten som arbetsytan blir resultatet särskilt elegant!

Nero Assoluto granit

Bra belysning och många vägguttag

Ett väl upplyst rum, med strategiskt utplacerade vägguttag, gör arbetet enklare. Bortsett från den fasta takbelysningen, rekommenderar vi att satsa på riktbara spotarmaturer som kan fästas vid hyllorna.

Om du är intresserad av en lämplig stenyta för ditt hem, vill ha ett handfat eller beställa en marmorplatta etc., se vårt produktsortiment och beräkna priset på en stenarbetsyta!

Ett kvalitetsbadrum för många år framöver

Bekvämt och trendigt badrum

Beställ från Granitop – snabbt och bekvämt!

Bianco Sardo