Utvalda material -50%
Läs mer
Diorite Verde – en fantastisk smaragdgrön granit som gör IKEA-köket vackrare

Diorite Verde – en fantastisk smaragdgrön granit som gör IKEA-köket vackrare

Vid början av året besökte vi Liza och Liam för att prata om hur deras rymliga och moderna U-formade kök kom till. Köket, som är inköpt på IKEA och har integrerade vitvaror, är täckt av Diorite – en gyllenbrun ådrad mossgrön granit. Graniten ändrar färg beroende på vilket håll man tittar på den. I det skiftande ljuset kan man se stenens specifika karaktär. Då framträder dioritkristallerna mot den mörka och sammetslena bakgrunden och ljusare fläckar som påminner om kvartsit.

Vad började ni inredningsarbetet med?

Den största jobbet under ombyggnaden var att ändra kökets placering. Tidigare var köket ett separat rum, men nu blev det en del av vardagsrummet. I nödfall hade ett mini-kök kunnat få plats i det ursprungliga smala rummet, men vi ville ha mer fri yta och bestämde oss för att inte snåla med inredning och köksmaskiner. Man kan ju aldrig få för mycket skåp och lådor och vi ville ju ha större plats. Så vi lät fantasin flöda! Vi gick till IKEAs hemsida och planerade så många skåp som vi tyckte behövdes. Visserligen överskred vi vår budget men i gengäld är vi nöjda med resultatet.

Ett öppet U-format kök är praktiskt. Alla köksmaskiner får plats och höger sida har fått funktionen av en köksö. Vi visste från början att vi ville ha en lite bredare yta där för att få plats att sitta. Vi tyckte också att en vertikalt skarvad sten på ena skåpssidan (så kallad waterfall efect) skulle passa utmärkt i vårt kök. Vi var osäkra på hur vi skulle ha det med stänkskydd – vi tyckte att såväl en låg stänklist som en kaklad vägg kunde passa. Ibland tänkte vi att vi kanske borde spara pengar och välja något annat material till stänkskydd, exempelvis kvarts eller keramik. Vi är dock glada att Granitops yrkesmän övertygade oss om att det är klokare att ha ett stänkskydd i full höjd, med denna sten. Vi är mycket tacksamma för deras rekommendationer.

Det verkar ha varit många svåra val när ni inredde ert kök. Var det något mer som var svårt och vad är ni särskilt nöjda med?

Det var relativt lätt att möblera. Vid installationen behövde vi sätta in passbitar i båda hörnen för att diskmaskinen skulle väl passa in och för att luckorna lätt ska kunna öppnas. Golvet hade också en tydlig lutning på upp till 6 mm i höjdskillnad… men hantverkaren från Granitop lyckades klara detta problem, när han installerade inredning och arbetsytor. Oavsett hur bra byggnadsfirma du anlitar så är det vanligt med mindre ojämnheter i väggputsen, små vågor i betonggjutningen eller rundade vägghörn. Om inte förr så märks det säkert när man ska beställa sten till arbetsytorna.
Vad gäller inredningen har vi inget att klaga på. Liam installerade den tillsammans med en vän. Allt sitter i lod och är ordentligt fäst i väggarna. Först var det kanske lite förvånande att skåpsluckorna inte hade förborrade hål för beslag. Men det är egentligen inte så konstigt – det finns ju så många olika handtag till skåpsluckor och lådor.

Köksmaskinerna valde vi delvis också från IKEA, för att de skulle passa bättre med inredningen. Vi valde Kilsviken, en svart utslagsvask på 56 x 46 cm. Jag tog mått för att vara säker på att en ugnsplåt skulle få plats där. Om vasken är för liten är det besvärligt att diska ugnsplåtar.

Spisen är Matmässig, en induktionsspis på 59 cm. Plattorna har separata tajmrar, som stängs av om det kokar över.
Vi valde Mattradition, en svart mikrovågsugn med ångfunktion och programmerbar defroster efter vikt. Luftrenaren Underverk är en helt vanlig IKEA-produkt som kan integreras.

Den onyxfärgade blandaren Franke Urban med utdragbar avspolningsslang har vi köpt på annat håll. Vad gäller kranen på blandaren ville jag inte att den skulle stå ut vinkelrätt utan vara vinklad uppåt. Det gör att även större diskgods får plats under kranen. Munstycket kan vridas 150 grader, manöverspaken sitter till höger. Jag gillade även Frankes Semi-pro, men i byggvarufirmans utställningshall såg den lite konstig ut, som om den inte var helt stabil. Därför valde vi Urban.

Jag ville gärna ha en integrerad Whirlpool-ugn med energiförbrukning A+, pyrolys och extra stor bakugn (IKEAs ugn var mindre). Vi valde det integrerade kylskåpet Hisense Nofrost på 246 liter, höjd 178 cm, med automatisk avfrostning och varningssignal för öppen dörr och snabbinfrysning. Och självfallet en integrerad diskmaskin, som vi hade valt redan tidigare. Den är avsedd för 16 kuvert (maximal kapacitet för 60 cm breda diskmaskiner), har nio program, ljudnivå på 42 dB och separat bestickslåda. Diskmaskinen öppnas automatiskt efter avslutat diskprogram, vilket gör att disken torkar snabbare. Det ger en lägre energiförbrukning.

Visst är det så att alla dessa val har tagit tid. Först kände vi inte till Granitop och så här i efterhand inser vi att vi hade kunnat köpa även blandare och vask från er. Då hade vi sluppit allt spring mellan utställningar och resultatet hade säkert blivit lika bra.

Till slut var det dags att fatta beslut om sten till arbetsytorna…

Jo, så var det! Vi ville ha en arbetsyta av natursten och Granitop verkade ha många stenar till rimligt pris. I början tyckte vi faktiskt mest om Belvederes granit, men när vi tittade på stenproverna var det nya partiet mera återhållet och inte så spektakulärt.

Visst är det så att mönstret skiftar på en natursten. Mönsterteckningen på Viscount White och Verde Savana kan tillexempel vara både stillsam och mer flödande och intensiv…

Kort sagt… när vi funderade vidare kom vi till slut fram till att det är Diorite Verde som vi ska ha. Vi övervägde även några andra alternativ, exempelvis tyckte vi att den beigerosa Shivakashi var spännande, men till slut var det dags att bestämma sig. Stenen Diorite är ett levande och spänningsfyllt material, som har något av granitens nordliga lugna karaktär och samtidigt ett passionerat vågigt mönster. Man kan säga att våra utpräglade smaker strålar samman i en denna stenyta. Beroende på vinkel och belysning så skiftar hela tiden vår granityta i karaktär – det finns alltid något nytt att upptäcka! Här finns Belvederes gyllenbruna glans och Viscount White, men även den enhetliga kornigheten som är så typisk för granit och som balanserar helhetsintrycket.

Sammanfattningsvis är vi mycket nöjda med slutresultatet. Ta till exempel modulen för stickkontakter som sticker upp från den plana ytan – bara så snygg! En väninna tyckte att det var opraktiskt med en pop-up-modul integrerad i stenen, eftersom den inte får ha kontakt med vatten. Men det är ju inte nödvändigt att dränka den.

Köket är egentligen färdigt, det är bara vinkylen till skåpet som vi väntar på. Till och med spotlights på LED-skena är på plats, även de från IKEA. Fjärrkontrollen kan man fästa med en magnet, exempelvis på ugnshandtaget.

Se bara övergångarna mellan stenmönstren! Köket är alltså tillverkat av två stenskivor men det går inte att se var man har skurit ut skivorna – så smidigt och vackert är allt gjort. Jag är mycket nöjd med Granitops skickliga personal.

I planeringsstadiet är det lämpligt att rita upp skåpens och maskinernas placering, antingen på en ritning eller i ett specialanpassat datorprogram. Det gör att man får en genomtänkt helhetsbild. På plats kan man sedan använda till exempel lådor, utlagda tidningar eller tejp för att markera möblernas gränser och avgöra om man har beräknat tillräckligt med golvyta för förflyttningar vid olika arbetsmoment.

Våra erfarna medarbetare gör allt de kan för att skapa mjuka övergångar mellan stenytornas mönster. Mönstret på intilliggande stenskivor kan skilja sig åt och därför är det bra att lyssna på inredarna, när de planerar hur stenytorna ska placeras. De är helt inriktade på att hitta de bästa lösningarna när de upprättar sina arbetsritningar.

När det gäller natursten ser den inte alltid ut precis som på ett tidigare taget foto. Mönstret kan variera beroende på stenparti. Det kan vara lugnare och enhetligt eller så kan det vara ljusare eller mer särpräglat. Ibland innehåller en stenskiva, som en naturens nyck, ett mineral med en ovanlig färg eller ett mineral eller en fossil. Dessa individuella avvikelser kan vara ”prick över i” som gör stenen unik och din stenyta till ett konstverk.

Om du vill beräkna vad granit eller någon annan stenyta som passar i ditt kök kommer att kosta, kan du gå till Granitops priskalkylator. Om du vill dela bilder på ditt färdiga kök med oss eller tala om hur du har använt natursten i ditt hem, ta kontakt per e-post eller bifoga bilder till vårt Google-konto.

Ett enhetligt kök med Blue Pearl-granit

Viscount White-granit i ett traditionellt och modernt hörnkök

Galaxy Star granit i kök med öppen planlösning

Bianco Sardo granit – även barnfamiljens hem kan var mycket tjusigt