Granit, marmor eller kvarts? Vilken stenbänkskiva är rätt för dig? - GranitopGranitop

Granit, marmor eller kvarts? Vilken stenbänkskiva är rätt för dig?

När du väljer bänkskiva för kök eller badrum, bör du först och främst tänka på de praktiska omständigheterna: de fysiska egenskaperna hos materialen, såsom tålighet till repning, värme, fläckar och slitstyrka.

Då bänkskivor är ofta huvudattraktionerna i ett kök eller badrum är det mycket viktigt att bänkskivan passar ihop med designelement och färglösningar som används i inredningen.

Unikt mönstrad och hållbar bänkskiva i granit

Granit är ett starkt material. Vanligtvis gäller en enkel regel: ju mörkare granit man använder, desto starkare och mer hållbar blir bänkskivan. Ljus och färgstark granit är oftast något mjukare och mer porös, vilket gör den mer sårbar för mekanisk påverkan och kan missfärgas lättare på grund av bristfälligt underhåll.

Den största fördelen med granit är dess unika mönster och tålighet. Du kan hitta ett mycket stort urval av granit i vårt produkturval – utseendet varierar från exotiska vågformade mönster till mörka finkorniga mönster.

Bänkskiva i marmor – ett prisvärt alternativ med lyxigt utseende

Marmor är väldigt populärt och används i stor utsträckning som material för bänkskivor. Om du har bestämt dig för marmor, bör du tänka på att du arbetar med material som behöver vård och omsorg.

Marmor, till skillnad från granit repas lättare och är mer känslig för sura livsmedel vi använder dagligen. Om du väljer marmor, måste du ägna mer uppmärksamhet åt att förebygg fläckar. Genom regelbundet underhåll och impregnering, kan bänkskiva i marmor också vara mycket slitstark. Det är nödvändigt att utföra impregnering en eller två gånger per år, beroende på användningen av bänkskivan.

De flesta sorter av marmor är inte avsedda som köksbänkar men ser bra ut i badrummet, som fönsterbrädor eller stenar i eldstäder. Den största fördelen med marmor jämfört med granit eller kvarts, är dess unika lyxiga utseende, och dessutom det mer överkomliga priset.

Kvarts, inspirerad av naturen – modern, praktisk och slitstark.

Sten av kvarts eller också konstgjord sten är en produkt sedan några decennier tillbaka, som vid det här laget har visat sig innehava ett praktiskt värde. Bänkskivor i kvarts är starka och kompakta, vilket innebär att de är svåra att repa och permanent slitage är nästan omöjligt.

Det stora utbudet av konstgjord sten möjliggör mycket varierande och originella designlösningar eftersom färger som inte finns naturligt, kan också erbjudas. Under de senaste åren har tillverkarna av kvartssten kommit med flera nya naturinspirerade konstgjorda material som kombinerar det praktiska med dess unika jordnära naturlighet. Det bästa av båda världar!

Kvarts passar bäst i ett modernt kök eller vardagsrum. Kvarts är inte lämpligt att användas i fönsterbrädor, eftersom kontinuerlig exponering av UV-strålning kan påverka färgen på materialet. Kvarts bör inte användas i eldstäder, eftersom glödande kol kan lämna brännmärken på materialet.

Vi hoppas att våra tips och förslag kan hjälpa dig att avgöra vilken stenbänkskiva som passar era önskemål och behov bäst. Vid tveksamhet och ytterligare frågor, var vänlig och fråga om detaljerad information från våra specialister. Vi arbetar med bänkskivor dagligen och vi har erhållit erfarenheter och kunskap för att hjälpa dig att komma närmare ditt perfekta hem.

Upptäck det breda sortimentet och priserna för våra bänkskivor avsedda för kök och badrum.
Beställ din nya bänkskiva redan idag!

Sten av kvarts eller också konstgjord sten