Caesarstone -20%
Läs mer
Virginia Black – granit från USA med spännande mönster

Virginia Black – granit från USA med spännande mönster

En vacker och solig vårdag hälsade vi på hos Lars i hans centralt belägna kontor. Vi ville prata stenytor och renovering med honom och fotografera en granit som inte beställs särskilt ofta. Virginia Black – även känd under namnen Jet Mist och Virginia Mist – är en mörkgrå, nästan svart granit som pryds av ljusare fläckar och slingor. Det vackra vågiga mönstret utstrålar naturkraft och granitens egen urstyrka. Men av någon anledning efterfrågas materialet inte lika ofta som till exempel Viscount White eller Verde Savana

De som vill ha mörk granit i sin arbetsyta väljer ofta Nero Assoluto eller Nero Africa. Populära är även Galaxy Star, Emerald Pearl och Blue in the Night. Vad var det som gjorde att du valde just Virginia Black?

Virginia Black är kanske inte så känd i Europa och Asien, men en mycket berömd sten i USA. Just denna mörka granit används ofta till såväl fasadbeklädnader i byggnader som i interiörer i kontorsbyggnader, exempelvis som golvplattor. American Mist kan man få se när man besöker monument och minnesmärken. Av den tillverkas även bardiskar och kafébord. I USA är denna mörka och starka granit känd för sin tålighet och den har även ett mycket karaktäristiskt utseende.
Jag fick upp ögonen för denna granit för flera år sedan och hade nog gärna använt den i mitt kök där hemma. Men på den tiden, för flera år sedan, fanns inte Virginia Black i Granitops sortiment. Nu kunde jag äntligen beställa stenen.

Se våra material!

Ja, det finns verkligen många intressanta material i världen men vi har inte plats för alla på vår hemsida. Det skulle göra vårt utbud alltför brokigt. Får jag fråga, vad har du för sten hemma?

Nero Tropez, svart marmor. Det är ett mycket vackert material. Jag tycker om just mörka ytor, de ger rummet ett så lugnt och sobert intryck. Grå möbler, rostfritt stål, mörka träspjälor, vita väggar – om man sedan kompletterar med en svart stenyta med ett vackert ljust mönster, då blir resultatet mycket lyckat.

På tal om slutresultatet… Som ni ser är rummet smalt med flera små prång. Huset är gammalt och när det byggdes kanske man inte tyckte köket var så viktigt. Tidigare hade vi bara ett hörn med en vask, ett litet skåp och en kaffebryggare. Och i skåpet fanns det inte mycket plats. Kontorschefen ville sedan länge skapa ett mysigt köksliknande rum med plats för kaffebryggare, vattenkokare, diskmaskin och kyl, och till och med fritös och mikrovågsugn. Så till slut behövde vi renovera. Det behövdes mer förvaringsutrymme, men jag ville ändå inte ha något egentligt kök. Kökshörnet i ett kontor har en speciell funktion – om man skulle vilja laga mat så skulle matoset spridas här i kontoret, trots köksfläkten. Och det passar inte med vår image. Vi har ju flera bra kaféer och restauranger här i närheten och de flesta av oss äter ute.

Ni har inte ens någon spis i köket?

Precis. Vi har ingen spis för det behövs inte. Om det någon gång skulle behövas en pizzaslice efter ett sammanträde eller kanske vårrullar, friterade räkor eller något annat ätbart efter ett kundmöte, kan vi värma dem i en airfryer/varmluftsfritös. Det händer att vi har större tillställningar och seminarier för våra medarbetare på filialerna, och vid sådana tillfällen brukar vi anlita catering. Vi anlitar ett företag som erbjuder både tacos och sushi. I sitt urval har de allt från kalla menyer med kanapéer, piroger och sallader, till fullständiga bufféer. De behöver inte använda vårt kök, eftersom maten levereras med nödvändig teknisk utrustning. Större måltider serverar vi inte här utan i det större rummet. Som ni ser finns här inte tillräckligt med sittplatser och bordet är ett klaffbord.

Först testade vår assistent om det skulle räcka att tejpa en granitmönstrad fästfilm på bordet, men det var ingen bra lösning. Så vi valde sten även här.

Var det svårt att hitta möbler och inredning till detta lilla utrymme?

Tell me about it! Vi ville ha skåp och lådor där man får plats med kylskåp, diskmaskin och annat nödvändigt, men vi hittade ingenting som passade. Vår assistent fick absolut noll förslag från IKEA:s köksplanerare när han matade in måtten på rummet. Noll, nada, niente! AI-köksplaneraren säger att det inte finns plats för någon möbel här eftersom den öppna golvytan mellan väggarna är 2 cm smalare än det minsta skåpet, även efter det att vi har tagit bort golvlisterna.

Problemet är att den inre väggen är så smal att vanliga hörnskåp inte passar. Med nöd och näppe fick vi plats med denna Knoxhult. Luckan under vasken går inte att öppna helt och det är ett konstigt tomrum under den horisontella ytan. Stänkskyddet som vi monterade vid kranen sitter fäst med enbart ett par klickar lim eller silikon. Luckorna till rören får egentligen inte täckas och därför fick det bli en provisorisk lösning. Hyresvärden sa att den högra väggen som inte är bärande, där klaffbordet står för tillfället, kanske snart kommer att rivas. Och då får vi lite mer plats. Det är egentligen bara bra. Väggar, tak och golv är så sneda att snickarna och Granitop-montörerna fick kompromissa på vissa ställen. En sned vägg ser hemskt ut intill ett skåp som är helt i lod.

Vad har du för råd till andra som ska bygga om och renovera?

Kanske det viktigaste är att inte skrämmas av problem som uppstår eller att inte lämna saker halvfärdiga. Ta till exempel Knoxhult – på ena sidan är det tänkt att vara en låda och en låg skåpslucka och på den andra sidan ett högt skåp med utslagsvask. När vi märkte att diskmaskinen måste stå till höger (för att den inte får plats till vänster) och att det inte går att ha en låda under vasken, kombinerade vi hörnkåpet rakt fram med ett liknande skåp till vänster. Det blev två skåp där det ena har höga luckor och det andra lådor. När det gäller IKEA-möbler är skåpshalvorna för det mesta utbytbara.


När det övre skåpet inte får plats vertikalt byter vi gångjärnen mot hydrauliska (vi byter till en lyftanordning med gasstötdämpare) och sätter skåpet horisontellt. Det passar bra.

Det jag gillar med Granitop är att era yrkesmän inte ser problem utan bara lösningar.
Även om utrymmet dit vi hade beställt arbetsytan av granit är allt annat rakt, får man ibland nöja sig med hur det är och göra det bästa av situationen. Jag tycker att Granitop lyckades bra och resultatet har blivit ett kontorskök som är så bra som det går efter förutsättningarna. Eftersom ni hade ett erbjudande på granit var priset förvånansvärt bra.

Om du behöver hjälp med att planera ditt kök eller att välja diskhoblandare eller en bänkskiva, fråga din Granitop-specialist!

Lyxig återanvändning

Ideer för ett mindre kök

Tips för en ekonomisk köksrenovering

Räkna ut pris!